"Їжа в творі енеїда"
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Презинтація на тему: “їжа в творі енеїда” Підготували учні 9 класу Ферій П. Міщенко Д. Колодійчик Ю. Вяткіна Т.
бублики Бублик (крендель,, сушка) - кулінарний виріб, пшеничне тісто кільцем, зварене у воді (або оброблене гарячою парою), а потім запечене.
брага Бражка – спиртовмісна маса, одержувана після бродіння сусла до його перегонки і ректифікації.
вареники Варе ники (у Західній Україні «пироги ») — одна із самих специфічних українських національних страв. Суто українські начинки для вареників — картопля, вишні, сир, цибуля, вишкварки тощо. Готову страву подають зі сметаною чи олією зі смаженою цибулею. Вареники з вишнями, маком, яблуками і сливами і ін., - посипають цукром, або подають в ягідних сиропах, або в меді, або сметану подають окремо. Подають вареники гарячими.
варенуха Варенуха — “Хлібне вино або наливка, варені з сухими плодами, медом і пряним корінням”
Галушки — страва з вареного тіста у вигляді квадратиків або кульок. На відміну від вареників не мають начинки. Готують як окрему страву або варять суп з галушками. Колись були дуже популярною українською стравою, зрідка готують їх і зараз. Галушки
горілка Горі лка (іноді в народі вживається слово горівка), казенка, оковита, паленка або палінка — традиційний український алкогольний напій.
зубці Зубці — одна з найдавніших страв. Робили їх з ячного солоду — пророщених зерен ячменю, які потім варили у конопляному або маковому молоці.
кваша Кваша — це страва з пшеничного або гречаного борошна та житнього солоду. Борошно запарювали окропом і ставили у тепле місце для вкисання, а потім кисло-солодке тісто варили . Влітку квашу їли з лісовими або садовими ягодами, взимку — з калиною, вареними сушеними грушами.
Кисіль Кисіль — густий напій зварений на молоці чи на воді з додаванням фруктів, крохмалю, цукру, який подають на десерт.
книш Книш- житній, рідше пшеничний хліб з борошна тонкого помелу. З готового розчинного тіста зліплювали кругленьку паляничку і, вмочивши в олію ложку, надрізали нею по краю хлібини
Корж Корж — вид хліба, або печеного виробу, що має пласку форму та виготовляється з прісного тіста. Коржі печуть в печах, на вугіллі чи металевих листах. Це традиційний хліб середньоазіатських народів. У тісто можна додавати різноманітні компоненти: спеції, приправи, шкварки, сир, ягоди та фрукти.
куліш Куліш — страва української кухні, зварена з пшоняних круп. Куліш легко готувати в домашніх і польових умовах. Звідси й інша його назва – польова каша. Смачним вважався густий куліш . У польових умовах куліш готували на обід, а вдома, зазвичай, на вечерю. Він і зараз є однією з улюблених народних страв.
Лемішка –українська народна страва з гречаної муки. Готували за звичай козаки. У казан з підсоленою киплячою водою кухар засипав підсушене гречане борошно, постійно перемішуючи й розтираючи його дерев'яною лопаткою, щоб не утворювалися грудочки. Лемішка
Локшина Локшина — харчовий продукт із прісного тіста у вигляді коротких паличок. Різновид макаронних виробів, кругла в перетині й тонша ніж спагетті.
Макуха Макуха — побічний продукт після вичавлення олії пресуванням з насіння олійних культур. Вживається як добавка до корму для згодовування тваринам. Рибалки використовують макуху у якості приманки для риб. Лляна Ріпакова Соєва Соняшникова
мед Мед — густа солодка маса, яку бджоли виробляють із нектару квітів. За походженням розрізняють квітковий (нектарний) і падевий мед. Квітковий мед бджоли виробляють з нектару квіток багатьох видів рослин. У більшості це суміш, яка утворюється при збиранні краплинок з кількох рівних медоносів, що одночасно цвітуть поблизу пасіки.
медовуха Хмільний мед — алкогольний напій, виготовлений шляхом бродіння з натурального меду. Відомий в Україні з прадавніх часів, мед є (судячи зі згадок в давньогерманському та кельтському епосі) чи не найдавнішим алкогольним напоєм, відомим в Середній та Північній Європі.
оселедець Оселедець(найпоширеніший з видів пресерви)— рід риби родина оселедцевих. Кількість представників цього роду колосальна, і вони відіграють надзвичайно важливу роль у рибному промислі. Лише деякі тропічні види (Clupea thrissa, Clupea venenosa та ін.) є вкрай отруйними, так що вживання їх у їжу небезпечно для життя.
пампушки Пампушки (пампухи) — невеличкі булочки, круглі, пишні виготовлені із дріжджового тіста з житнього, пшеничного, гречаного чи змішаного пшенично-гречаного борошна, а також з солодкою начинкою, ягодами, маковою (або з варенням), посипані цукровою пудрою.
пиво Пи во — алкогольний напій середньої міцності, який виготовляють ферментацією ячмінного, або кукурудзяного, або рисового солоду. Пиво характеризується специфічною гіркотою та ароматом, що надає йому хміль, а також здатністю до піноутворення. Процес виробництва пива називається броварством, інколи пивоварінням.
пиріжок Пиріжок-кондитерський виріб невеликого розміру з солодкого здобного тіста, зазвичай з начинкою.
путря Путрю готували з варених ячних круп з житнім солодом, квасом. її, як і лемішку, додатково ферментизували. Путрю готували переважно під час зимових постів (Пилипівка і Великий піст).
Са ло — тваринний підшкірний жир, найчастіше свинячий. В Україні та багатьох інших країнах є частиною традиційної національної кухні. Са ло У минулому сало було дуже важливим елементом харчування завдяки своїй дуже високій харчовій цінності.
сивуха Сивуха — міцний спиртний напій домашнього виробництва, що виготовляється шляхом перегонки браги через саморобні апарати.
Сирівець Сирівець (хлібний квас) - один з найпоширеніших і найулюбеніших в Україні традиційних напоїв. У 18-20 ст. сирівець виготовляли у такий спосіб: підсмажений житній хліб заливали окропом, охоллджували до кімнатної температури, додавали шматок хлібного розчину або дріжджі, накривали й лишали на кілька днів у теплому місці, стежачи, щоб він не перекисав; перед вживанням квас відціджували; готовий квас розливали у пляшки, закорковували й зберігали у погребі. Деякі господині розчин заміняли запареним і охолодженим хмелем.
Слив'янка В бутель з широкою шийкою насипають повністю дозрілі сливи, краще "угорку". Сливи заливають горілкою 50 °-й, закупорюють і ставлять у тепле місце на 6 тижнів. Після цього рідину зливають, а в бутель засипають цукор-пісок стільки, скільки дозволить ємність. Замість цукру сливи можна залити цукровим сиропом, приготовленим з розрахунку 400 г цукру на 1500 мл води. Через 14 днів сироп зливають і змішують з раніше злитою рідкою частиною, фільтрують, розливають в пляшки, закривають пробкою. Слив'янка дозріває через 6 місяців.
шулики Шулики - є традиційною стравою української кухні під час медового спасу. У просіяне борошно кладуть яйця, розтерті з медом, додають соду, сіль, промитий мак, молоко, масло. Із всіх цих продуктів замішують круте тісто, розкачують його шаром в 2,5—3 мм, кладуть на лист, проколюють у кількох місцях виделкою і випікають у духовці до готовності. Промитий і добре розмочений мак розтирають у фарфоровій ступці, поступово додаючи кип'ячену воду до утворення макового молока, потім вливають у мак мед, безперервно розмішуючи, і розводять кип'яченою водою, Цією підливою заливають дрібно розламані шматочки випеченого шулика і добре перемішують.
юшка Юшка — рідка страва типу супу, бульйону. Юшкою називалися м'ясні й рибні відвари, які слугували основою для більшості рідких страв. Юшку також називали такі відвари, вже заправлені картоплею, локшиною чи галушками.
Схожі презентації
Категорії