X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ГРУНТІВ ЯК ОСНОВА УСПІШНОГО РОЗВИТКУ АПК

Завантажити презентацію

ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ГРУНТІВ ЯК ОСНОВА УСПІШНОГО РОЗВИТКУ АПК

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ГРУНТІВ ЯК ОСНОВА УСПІШНОГО РОЗВИТКУ АПК Науковий керівник: Шишман Надія Григорівна, вчитель біології вищої кваліфікаційної категорії Старший вчитель Малоянисольської ЗШ І-ІІІ ступенів імені В.В.Балабана Роботу виконала: Артюх Маргарита Сергіївна, учениця 11 класу Малоянисольської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  ім.В.В.Балабана Володарського району Донецької області

Слайд 2

Актуальність:Ґрунт - це та екологічна середа , яка дає людині рослинну їжу. З кожним роком через забруднення, ерозії та інші причини, кількість гектарів розореної землі у всьому світі зменшується. Ґрунт забруднюють побутовими та промисловими відходами, заливають отруйними речовинами, сприяючи скороченню родючих земель на планеті. Канцерогени , нафта і нафтопродукти, мінеральні добрива, хімікати, продукти радіоактивного розпаду та інші промислові відходи знищують ґрунт, роблячи його неживим, непридатним для вирощування рослин. Мета: дослідити стан ґрунтів села Малоянисоль; з'ясувати екологічні проблеми ґрунтів і шляхи їх вирішення; запропонувати можливі заходи з охорони ґрунтів у Донбасі.

Слайд 3

Характеристика ґрунтів України - лучні та лучно- болотні.

Слайд 4

Село Малоянисоль Володарського району розташовано на Приазовській височині, де переважають звичайні чорноземи, які раніше були самими родючими ґрунтами України.

Слайд 5

Джерела забруднень ґрунтів

Слайд 6

Технології обробки ґрунту Величезний вплив на деградацію ґрунтів надають технології обробки ґрунту. Технологічні процеси можуть бути наступними: обертання пласта підрізання бур'янів вирівнювання ущільнення (коткування) розпушування або кришення ґрунту (оранка, фрезерування і культивація) додавання поверхні потрібної форми (пряма, гребениста , чарункова ) перемішування (оранка і культивація)

Слайд 7

Терміни посівів культур в ТОВ «Рассвет»   №   Вид культури     Оптимальні терміни посіву   1 Озимі зернові культури ( пшениця) Середина - кінець вересня (залежно від погодних умов)   2 Озимий ячмінь Середина жовтня 3 Ярі зернові культури (овес , ячмінь) Відразу після весняної культивації ( середина березня)  4 Просапні (соняшник , кукурудза) Травень 5 Пізні зернові культури (просо ) Кінець квітня - початок травня 6 Кормові культури ( еспарцет , суданська трава , люцерна тощо ) Травень - червень    

Слайд 8

Ротаційна таблиця сівозміни в ТОВ «Рассвет» № Поля 2006 2007 2009 2010 2011 2012 2013 1 Озима пшениця Кукурудза силосна (МВС) Озима пшениця Кукурудза зернова (ПС) Просо Соняшник Чорний пар 2 Люцерна Люцерна Люцерна/ Озима пшениця Соняшник Чорний пар Ячмінь Чорний пар 3 Еспарцет Еспарцет Озима пшениця Кукурудза зернова (ПС) Ячмінь Соняшник Чорний пар

Слайд 9

Для проби я взяла ґрунт з трьох полів і досліджувала його кислотність. Кислотність ґрунтів необхідно враховувати при виборі основних сільськогосподарських культур. Тож, після проведених досліджень можна зробити висновок, що краще за все вирощувати на наших кислих ґрунтах ячмінь, овес, кукурудзу, жито озиме, моркву, редис, гречку та просо. На підставі проведеного аналізу я можу зробити висновок , що врожайність наших ґрунтів невисока. Ми отримуємо, у кращому випадку, 50% від можливого врожаю. Це відбувається через високу засоленість ґрунтів, недостатню кількість внесених добрив, недостатньо кваліфіковану обробку ґрунтів, внаслідок використання застарілих технологій обробки ґрунтів і застарілого обладнання. Ми маємо невеликий врожай і через те, що не знаємо, які саме культури треба висаджувати на кислих та слабо кислих ґрунтах. Аналіз хімічного складу ґрунту не проводився близько 50 років, саме тому фахівці ТОВ «Рассвет» і не знають, яких саме елементів не вистачає у ґрунті, а яких, навпаки, – надлишок.

Слайд 10

При високій кислотності пригнічується ріст і розвиток багатьох сільськогосподарських культур, пригнічується життєдіяльність організмів, і, отже, необхідно проводити її вапнуванн. Кислотність ґрунту визначають, вимірюючи величину рН сольової витяжки. Кислотність

Слайд 11

Значення рН ґрунтової витяжки і кислотність ґрунту № пробірки Місце відбору проби/№ поля Зовнішній вигляд сольової витяжки рН сольової витяжки Оцінка кислотності ґрунту (сильнокислий, кислий, слабо кислий, нейтральний, лужний) Універсальний індикатор (папір) рН-індикаторнийпапір (лакмус) 1 56 безбарвний прозорий розчин Блідо-рожеве забарвлення Жовто-коричневе забарвлення   Кислий(рН=5,5) 2 72 безбарвний непрозорий розчин Рожеве забарвлення Жовте забарвлення   Слабо кислий(рН=6,4) 3 89 бурий непрозорий розчин Рожеве забарвлення Жовте забарвлення   Кислий(рН=5,0)

Слайд 12

Оптимальні значення рН ґрунту для вирощування основних сільськогосподарських культур Культура Значення Культура Значення Культура Значення Овес 5,0-7,7 Ячмінь 6,8-7,5 Горох 6,0-7,0 Картопля 5,0-5,5 Томати 6,3-6,7 Буряк столовий 6,8-7,5 Жито озиме 5,5-7,5 Кукурудза 6,0-7,0 Соя 6,5-7,1 Цукровий буряк 7,0-7,5 Просо 5,5-7,5 Бавовник 6,5-9,0 Пшениця яра 6,0-7,5 Гречка 4,7-7,5 Редис, ріпа 5,5 та більше Пшениця озима 6,3-7,6 Капуста 6,7-7,4 Льон 5,9-6,5 Морква 5,5-7,0 Соняшник 6,0-6,8 Огірки 6,0-7,9 Салат   6,0-7,0 Чай 4,8-6,2  

Слайд 13

  Специфіка нинішнього реформування АПК в Україні має полягати в подоланні екологічної та економічної криз . І виходити з них можна і необхідно одночасно. Без ефективного і якнайшвидшого оздоровлення природного середовища в АПК не зупинити економічного падіння і поглиблення демографічної катастрофи сільських регіонів , а без цього не вирішити і проблеми економічного розвитку країни в цілому , не кажучи вже про створення ринкового середовища. Для подолання негативних тенденцій необхідно: 1.Формувати сільське господарство нового типу , здатне ефективно зберігати і використовувати генетичний потенціал; 2.Підтримувати родючість ґрунту;  3.Поліпшувати якість малопродуктивних земель; 4.Охороняти екологічну рівновагу з навколишнім середовищем ; 5 . Забезпечувати нормальний кругообіг речовин ; 6.Удосконалювати традиційні системи ведення сільськогосподарського виробництва , збільшувати його обсяг. ВИСНОВКИ

Слайд 14

Слайд 15

Список використаної інформації Література 1. В.В. Кормишев, А.Д. Коган / / Обличчям до природи. «Донбас» .1990. Донецьк 2. Є.В. Лобова, А.В. Хабаров / / Грунти. «Думка». 1983. Москва Інтернет ресурси 1. 100pudov.com.ua 2. bokov.net.ua / index. 3. slideshare.net 4. http://www.photoukraine.com 5. argo-shop.com.ua 6. otherreferats.allbest.ru 7. estnauki.ru/biology/2-biology/76-ek 8. geo-site.ru 9. silgosp.com 10. http://sevpravda.ru/ch1_yekologicheskie_problemy_pochv_v.html 12. http://silgosp.com/books/book-4/chapter-194/ 13. http://portaleco.ru/ekologija-goroda/ekologicheskie-problemy-gorodov-ukrainy.html

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Педагогіка