X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
крохмаль ї целюлоза

Завантажити презентацію

крохмаль ї целюлоза

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Крохмаль і целюлоза

Слайд 2

Фізичні властивості Крохмаль — це аморфний порошок без смаку і запаху, з характерним хрускотом (картопляного крохмалю), нерозчинний у воді у звичайних умовах. При потраплянні в гарячу воду зерна крохмалю сильно набухають, їхні оболонки розриваються.

Слайд 3

Фізичні властивості Целюлоза являє собою волокнисту речовину білого кольору, не розчинну у воді. На відміну від крохмалю, целюлоза зовсім не взаємодіє з водою навіть йри кип’ятінні. Чиста целюлоза в нашому житті зустрічається у вигляді вати.

Слайд 4

Найпростіша формула крохмалю (і целюлози) — (С6Н10О5)n. У цій формулі значення n — від кількох сотень до кількох тисяч.

Слайд 5

Крохмаль — це природний полімер, що складається з багаторазово повторюваних структурних ланок С6Н10О5. Він складається з молекул двох типів. Із цієї причини крохмаль навіть вважають сумішшю двох речовин — амілози та амілопектину.

Слайд 6

Найпростіша й молекулярна формули целюлози аналогічні до формул крохмалю. Але при однаковому складі ці речовини істотно відрізняються за властивостями.

Слайд 7

Відмінність Порівняно із крохмалем у целюлози більш висока відносна молекулярна маса. Причина міцності й нерозчинності целюлози полягає в тому, що вона має просторову тривимірну структуру.

Слайд 8

Відмінність Целюлоза утворює міцні волокна, що не характерно для крохмалю. Тим часом у крохмалі більшість молекул має розгалужену будову, тому можливостей для. встановлення водневих зв’язків менше.

Слайд 9

Відмінність Молекули крохмалю складаються із залишків α-глюкози, а целюлози — із залишків молекул β-глюкози

Слайд 10

Крохмаль

Слайд 11

Целюлоза

Слайд 12

Хімічні властивості крохмалю й целюлози 1. Комплексоутворення крохмалю з йодом. 2. Гідроліз. 3. Термічний розклад. 4. Естерифікацїя.

Слайд 13

Застосування крохмалю -для добування глюкози(гідроліз) -якщо процес гідролізу не доводити до кінця, то в результаті утворюється густа солодка маса — суміш декстринів та глюкози — патока. -декстрини, добуті з крохмалю, використовують як клей. Крохмаль застосовують для накрохмалювання білизни. -для виробництва етилового спирту

Слайд 14

Застосування целюлози -в будівництві, з неї виготовляють усілякі столярні вироби. -для виготовлення ниток, тканин, канатів. -у виготовленні паперу -естери целюлози використовують для виготовлення нітролаків, кіноплівки, медичного колодію, штучного волокна та вибухових речовин.

Слайд 15

Дякуємо за увагу!

Слайд 16

Виконали Учениці 11-В класу ТБЛ Синюк Анастасія і Третяк Вікторія

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Хімія