Крохмаль. Будова крохмалю. Хімічні властивості: гідроліз, реакція з іодом
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Найважливіші з полісахаридів — це крохмаль і целюлоза (клітковина). Вони побудовані із залишків глюкози. Загальна формула цих полісахаридів — (C6H10O5)n. Рівняння утворення крохмалю або целюлози можна представити так:
Це реакція називається реакцією поліконденсації, мономер — глюкоза, полімер — целюлоза або крохмаль, побічний продукт — вода. Крохмаль складається з полісахаридів: амілоза (внутрішня частина крохмального зерна) — 10–20 %; амілопектин (оболонка крохмального зерна) — 80–90 %.
Ланцюг амілози містить 200–1000 залишків α-глюкози й має нерозгалужену будову.Ланки α-глюкози «закручують» макромолекулу в спіраль. Завдяки цьому амілоза розчиняється у воді.
Крохмаль легко гідролізується: Крохмаль не вступає в реакцію «срібного дзеркала». У харчовій промисловості крохмаль використовується у виробництві ковбасних, кондитерських і кулінарних виробів. Його також застосовують для одержання глюкози, у виробництві паперу, текстилю, клеїв, лікарських засобів тощо.
Завдання 1. Обчисліть кількість крохмалю, що утвориться в результаті фотосинтезу, якщо рослини виділяють при цьому 10 т кисню. Завдання 2. У двох пробірках містяться крохмаль і глюкоза. Як за допомогою досліду розпізнати ці речовини? Завдання 3. Подумайте, чому з целюлози можна одержати волокна, а з крохмалю — ні.
Схожі презентації
Категорії