Роль Флуору, Йоду і Фосфору
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Роль Флуору, Йоду і Фосфору в організмі людини Підготувала учениця 7(11)-В класу Лазоренко Лілія
Флуор Флуор є необхідним елементом для людського організму, оскільки є головним учасником мінерального обміну. Також флуор сприяє нормальному розвитку скелета, робить кісткову тканину більш твердою і міцною , покращує стан волосся , зубів і нігтів і забезпечує їх зростання.
Взаємодіючи з фосфором і кальцієм, флуор не дає розвиватися карієсу , оскільки має здатність проникати в утворені на зубній емалі мікротріщини і ліквідувати їх. Застосування зубної пасти з флуором запобігає розмноженню шкідливих бактерій, сприяє збереженню цілісності зубів. Крім цього флуор бере безпосередню участь у процесі кровотворення, збільшує швидкість зрощення кісток при переломах , підтримує працездатність імунітету і є профілактикою остеопорозу.
Найбільше флуору в чаї, чорному і зеленому, в морепродуктах, в морській рибі ,у волоських горіхах. Багаті цим мікроелементом і крупи. Міститься флуор і у висівках, молоці, м'ясі, печінці, яйцях, цибулі і картоплі. А з питною водою в організм надходить до 70 % добової норми флуору.
Дефіцит флуору в організмі провокує розвиток карієсу. Крім того, кістки стають більш слабкими й тендітними, нігті ламкими, з'являється проблема випадіння волосся..
Надлишок флуору веде до того , що процес обміну речовин стає більш повільним , сповільнюється також і зростання, пошкоджуються кістки, погіршується здоров'я зубної емалі. Збільшення кількості фтору призводить до прискореного дихання, зниженого тиску, виникнення судом. Отруєння флуором може призвести до коми.
Йод Йод – необхідний для людського організму мікроелемент. Організм людини потребує його постійно. Відомо, що йод бере участь практично в усіх життєво важливих процесах в організмі. Цей мікроелемент має антимікробні, антивірусні та протигрибкові властивості, знешкоджує дію радіації. Йод бере участь в утворенні тиреоїдних гормонів, що відповідають за ефективність обмінних процесів, за розвиток і ріст організму, за вироблення тепла. Він необхідний і для правильного функціонування щитовидної залози, яка, власне, і виробляє згадані вище гормони, зокрема, тироксин.
Отримати достатню кількість йоду організм може тільки ззовні. Тому важливо знати , в яких продуктах міститься йод та його сполуки. Всесвітня організація охорони здоров'я визнала глобальною проблему захворювань, що виникають внаслідок дефіциту йоду в раціоні харчування. Продуктами харчування, що містять йод в достатній кількості, є майже всі види морепродуктів - устриці, креветки, краби, морська риба, морська капуста. Однак і в деяких «наземних » продуктах теж міститься багато йоду. Наприклад , в наступних овочах - у редьці, моркві, спаржі, шпинаті, томатах, картоплі, капусті, цибулі . Деякі ягоди являють собою справжню джерело йоду - чорна смородина, полуниця, чорний виноград. Багато йоду міститься в яєчному жовтку.
Підвищений вміст йоду в органах і тканинах організму призводить до гіпертиреозу. У цьому випадку спостерігаються такі симптоми, як м'язова слабкість , підвищена дратівливість , нерідко пітливість. Прискорюються обмінні процеси. У самих пікових випадках справа може дійти до летального результату. У разі нестачі йоду відбувається збільшення в розмірах щитоподібної залози і утворення так званого ендемічного зобу. Брак йоду впливає на репродуктивну функцію, провокуючи випадки мертвонародження . Діти при недоліку йоду недорозвинені , як розумово , так і фізично. Якщо йоду недостатньо , то , швидко втомлюється.
фосфор Одна з речовин, яка бере активну участь у формуванні кісткової системи, — це фосфор. Крім впливу на ріст кісток і зубів, фосфор допомагає правильному росту клітин і нормальній роботі нирок, бере участь у процесі засвоєння вітамінів і перетворення їжі в життєву енергію. Діяльність центральної нервової системи також багато в чому залежить від фосфору. Можна сказати, що практично всі процеси життєдіяльності пов’язані зі вмістом фосфору в організмі, тому що його сполуки постачають в організм енергією.
Продукти, які містять фосфор: бобові (горох, квасоля), кукурудза, сир, висівки, молоко та молочні продукти, сухофрукти, часник, горіхи, гриби, яєчний жовток, риба (скумбрія, сардини, форель), м’ясо. Проте недостатньо знати і вживати в їжу продукти, які містять фосфор. Важливо розуміти, що він засвоюється лише в правильному поєднанні з кальцієм, тому слід комбінуватипродукти належним чином.
Навіть незначна нестача фосфору в організмі може призвести до остеопорозу кісткових тканин, помітного зниження інтелектуальних даних і загальної працездатності. Це проявляється у втраті короткочасної пам’яті, частих проявах слабкості, сонливості й головному болю. Потім з’явиться тривожність і необґрунтована дратівливість. Якщо харчування людини погано збалансовано і в раціоні переважають м’ясні та рибні продукти — виникає надмір фосфору. У такому випадку фосфор починає накопичуватися, що призводить до порушення роботи нирок, нервової системи і кісткових тканин. Одночасно гальмується всмоктування кальцію, сповільнюється утворення вітаміну D, порушуються функції паращитоподібних залоз.
Схожі презентації
Категорії