X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
"Крохмаль"

Завантажити презентацію

"Крохмаль"

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Презентація на тему “Крохмаль”

Слайд 2

Найпростіша формула крохмалю й молекулярна формула — (С6Н10О5)п. У даній формулі значення n — від декількох сотень до декількох тисяч. Крохмаль — природний полімер, що складається з багаторазово повторюваних структурних ланок С6Н10О5. На відміну від раніше розглянутих полімерів (поліетилену, каучуку), структура крохмалю неоднакова. З цієї причини його вважають навіть сумішшю двох речовин — амілози й амілопектину. Амілоза (її в крохмалі 20 %) має лінійні молекули й більш розчинна. Молекули амілопектину (його 80 %) розгалужені, і він менш розчинний у воді. Молекули крохмалю відрізняються за відносною молекулярною масою: для лінійних молекул (амілози) вона становить близько сотень тисяч, для розгалужених молекул (амілопектину) — близько декількох мільйонів. Найпростіша й молекулярна формули целюлози аналогічні формулам крохмалю. Порівняно з крохмалем, у целюлози відносна молекулярна маса є вищою. ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ КРОХМАЛЮ

Слайд 3

Позбавлений смаку білий порошок Нерозчинний в холодній воді В гарячій воді набухає, утворюючи клейстер Молекули неоднорідні по розмірах.

Слайд 4

Будова молекули Структурна ланка Структурна будова молекули

Слайд 5

ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ КРОХМАЛЮ При дії ферментів або нагріванні з кислотами піддається гідролізу. Крохмаль не дає реакції «срібного дзеркала». Не відновлює гідроксид міді (II). Взаємодія з йодом - фарбування в синій колір.

Слайд 6

Крохмаль застосовується в харчовій текстильній паперовій хімічній гумовій фармацевтичній парфумерній промисловості

Слайд 7

Діаграма Вміст крохмалю

Слайд 8

Знаходження в природі Зерна злаків: Рис (до 86%) Пшениця (до 75%) Кукурудза (до 72%) Бульби картоплі (до 24%)

Слайд 9

ПОШИРЕННЯ В ПРИРОДІ Й ЗАСТОСУВАННЯ КРОХМАЛЮ У промисловості крохмаль виробляють переважно з бульб картоплі, а також кукурудзи. Застосування крохмалю різноманітне. Він є основним вуглеводом продуктів харчу-вання людини — хліба, крупів, картоплі. Значні кількості його переробляють на декстрини, патоку і глюкозу, які використовують у кондитерському виробництві. З крохмалю, який є в картоплі і зернах злаків, добувають етиловий спирт. Для цього крохмаль спочатку перетворюють на глюкозу під дією ферментів, а потім глюкозу піддають спиртовому бродінню в присутності дріжджів. Крохмаль використовують як засіб клеєння, обробки тканин, крохмалення білизни. У медицині на основі крохмалю виготовляють мазі, присипки тощо. Целюлоза, або клітковина, — ще більш поширений вуглевод, ніж крохмаль. З неї складаються в основному стінки рослинних клітин. У дереві міститься до 60% целюлози, у ваті і фільтрувальному папері — до 90%.

Слайд 10

Вживання в побуті Крохмаль застосовується для накрохмалювання білизни. Під гарячою праскою відбувається частковий гідроліз крохмалю і перетворення його в декстрин. Останні утворюють на тканині щільну плівку, яка додає блиск тканини і оберігає її від забруднення.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Хімія