X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Машинобудівний комплекс

Завантажити презентацію

Машинобудівний комплекс

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

України

Слайд 2

Машинобудівний комплекс – це сукупність галузей промисловості, що виробляють машини та устаткування для всіх ланок господарства. Машинобудівний комплекс налічує близько 60 галузей і виробництв.

Слайд 3

Міжгалузеві зв’язки машинобудівного комплексу

Слайд 4

Виробничі особливості машинобудування: - Основною сировиною для машинобудування є продукція металургійного комплексу. Також необхідні конструкційні матеріали, які виробляють лісова, хімічна, легка галузі промисловості. - Основні фактори розміщення машинобудівних підприємств: сировинний (металургійна база), споживчий, трудоресурсний (кваліфіковані трудові ресурси), транспортний. - Для машинобудування характерні такі форми організації виробництва: спеціалізація (предметна, вузлова, подетальна, технологічна) і кооперування. - Основні форми територіальної організації машинобудування: машинобудівні центри, вузли і райони.

Слайд 5

Галузева структура машинобудування

Слайд 6

До важкого машинобудування належать підприємства, що виробляють машини й устаткування для металургії, гірничодобувної, хімічної промисловості, паливно-енергетичного комплексу. Вони розміщені переважно у Донбасі та Придніпров’ї. Найбільші з них: Новокраматорський завод (Донецька обл.) Горлівський завод (Донецька обл.)

Слайд 7

Харківський турбінний завод “Турбоатом” Енергетичне машинобудування Спеціалізація: потужні турбіни для ТЕС, АЕС, ГЕС, газотурбін- них та інших електростанцій, а також дизелебудування. Основні центри: Харків, Полтава, Стаханов (Луганська обл.); Токмак (Запорізька обл.), Первомайськ (Миколаївська обл.)

Слайд 8

Автомобілебудування Кременчуцький завод вантажних автомобілів

Слайд 9

Луцький завод вантажо-пасажирських автомобілів (“Волинянка”) Запорізький автомобільний завод (ЗАЗ)

Слайд 10

Львівський автомобільний завод (ЛАЗ)

Слайд 11

Літакобудування Харківський літакобудівний завод

Слайд 12

Київський завод “Авіант” Еволюція Анів АН-124 Руслан

Слайд 13

Виробництво ракетно-космічної техніки Завод ім. Малишева “Південьмаш” (м. Дніпропетровськ)

Слайд 14

Суднобудування Херсонський суднобудівний завод Миколаївський суднобудівний завод

Слайд 15

Тепловозобудування Основні центри: Луганськ і Харків Вагонобудування Вантажні вагони виробляють у Стаханові, залізничні вагони – у Дніпродзержинську, Кременчуці; цистерни – у Маріуполі.

Слайд 16

Сільськогосподарське машинобудування м. Світловодськ (кормозбиральні комбайни) м. Тернопіль (бурякозбиральні комбайни) Херсонський машинобудівний завод (кукурудзо- і зернозбиральні комбайни)

Слайд 17

Харківський тракторний завод (ХТЗ) Тракторобудування

Слайд 18

Електротехнічне машинобудування Спеціалізація: випуск продукції, що призначена для передачі, перетворення і споживання електроенергії: електромотори, прилади, апарати, кабель та ін. Найбільші центри: Харків, Київ, Запоріжжя, Донецьк, Одеса, Дніпропетровськ, Костянтинівка, Полтава, Умань. Трансформаторний завод (м. Запоріжжя)

Слайд 19

Верстатобудування і приладобудування Найбільші центри: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, Львів, Краматорськ, Запоріжжя, Донецьк.

Слайд 20

Виробництво машин та устаткування Для хімічної промисловості: хімічна апаратура, машини для виробництва мінеральних добрив, синтетичного каучуку, пластмас, компресорне та насосне обладнання, фільтри тощо. Найбільші центри: Київ, Суми, Полтава, Дніпропетровськ, Одеса, Львів, Фастів, Дрогобич. Для харчової промисловості: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, Запоріжжя, Полтава, Маріуполь, Черкаси, Мелітополь, Сімферополь, Ужгород, Сміла, Донецьк. Для легкої промисловості: Харків, Київ, Полтава, Чернівці, Херсон, Мелітополь, Одеса, Івано-Франківськ, Фастів, Чернігів, Бердичів, Кам’янець-Подільський.

Слайд 21

Принципи розміщення підприємств машинобудування - Виробництва гірничошахтного, металургійного, підйомно-транспортного устаткування тяжіють до районів із розвинутою чорною металургією і районів споживання готової продукції. - Трудомісткі і наукомісткі галузі (приладобудування, радіоелектронне машинобудування, верстатобудування) тяжіють до великих міст, де є кваліфіковані кадри, науково-дослідні інститути відповідного профілю, виробнича та невиробнича інфраструктура. Виробництва сільськогосподарських машин розміщуються ближче до районів споживання готової продукції. Підприємства металообробки (ремонт машин та обладнання, виробництво окремих нескладних виробів і конструкцій) орієнтуються на споживача і знаходяться майже повсюдно.

Слайд 22

Географія машинобудування України

Слайд 23

Географія машинобудування України Найбільше підприємств машинобудування розташовано в Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській областях і в місті Києві. Машинобудівні райони України: Харківський, Донбаський, Придніпровський, Центральний, Західний, Подільський, Південний. Понад 50 % випуску товарної продукції припадає на три машинобудівних райони – Донбаський (Донецька і Луганська області), Придніпровський (Дніпропетровська, Кіровоградська і Запорізька області) і Харківський (Харківська, Полтавська і Сумська області). Низький рівень розвитку машинобудування в Західному (Львівська, Івано-Франківська, Волинська, Рівненська, Закарпатська області) і Подільському (Вінницька, Хмельницька, Тернопільська і Чернівецька області) машинобудівних районах.

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Економіка