ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ КОНСЕРВАНТІВ ТА ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН В ПРОДУКТАХ ХАРЧУВАННЯ
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ КОНСЕРВАНТІВ ТА ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН В ПРОДУКТАХ ХАРЧУВАННЯ Гетьманська Юлія, 11 клас Науковий керівник: Донець І.М.
Мета роботи Проведення якісного хімічного аналізу складу соків та їх можливих замінників Визначення впливу шкідливих компонентів на функції органів людини Виявлення фальсифікації складу досліджуваних продуктів
Актуальність Стан здоров'я сучасних дітей ,за свідченнями медиків, погіршується з кожним роком. Найголовніша причина – це фактор харчування. Їжа є не тільки джерелом необхідних організму харчових енергетичних та біологічно активних речовин, але поряд с цим є і джерелом різних ксенобіотиків.
Предмет дослідження Є використання штучно синтезованих шкідливих добавок в продуктах харчування, масова фальсифікація складу соків.
Харчові добавки Е100 - Е182 - фарбники; Е200 і далі - консерванти; Е300 і далі - антиокислювачі (антиоксиданти); Е400 і далі - стабілізатори консистенції; Е450 і далі, Е1000 - емульгатори; Е500 і далі - регулювальники кислотності, розпушувачі; Е600 і далі - підсилювачі смаку і аромату; Е700 - Е800 - запасні індекси для іншої можливої інформації; Е900 і далі - глазуруючі агенти, улучшителі хліба.
Визначення глюкози: а) якісна реакція на багатоатомні спирти: Cu(OH)2 + 2C6H12O6 → Cu(C6H11O6)2 + 2H2O б) якісна реакція на альдегідну групу: Купрум(ІІ) глюконат CH2OH – (CHOH)4 – C + 2Cu(OH)2 → → CH2OH – (CHOH)4 – C + Cu2O↓ + 2H2O = O – H to = O – ОH Глюкоза Глюконова кислота to
Наявність глюкози та сахарози в соках Назва глюкоза сахароза Натуральний сік + - «Rich» - + «JAFFA» - + «Sandora» - + «4U» - + «Мрія» - + «Inter-pak» - + «Квант» - +
Залізо (Fe3+ та Fe2+) Ферум - життєво важливий хімічний елемент для всіх організмів. Він входить до складу гемоглобіну. Головна функція гемоглобіну полягає в транспорті кисню. – = – – – – – – – – – H3C H3C CH3 CH3 = O CO2CH –
Визначення катіонів Fe3+ та Fe2+ Червона кров'яна сіль K3 [Fe(CN)6] (гексаціаноферат(ІІІ) калію) 3FeSO4+2K3[Fe(CN)6]→ → Fe3[Fe(CN)6]2↓+3K2SO4 Жовта кров'яна сіль K4 [Fe(CN)6] (гексаціаноферат(ІІ) калію)
Якісна реакція на катіони Fe3+ Реакція з роданідом калію: FeCl3 + 3KSCN → → 3KCl + Fe(SCN)3 Утворюється розчин кроваво-червоного кольору.
Наявність заліза в соках Назва Fe3+ Fe2+ Натуральний сік + + «Rich» - - «JAFFA» - - «Sandora» + + «4U» - - «Мрія» - - «Inter-pak» - - «Квант» + +
Визначення кислот: а) дії кислот на карбонати та гідрогенкарбонати: C6H8O7 + 3NaHCO3 → → C6H5O7Na3 + 3CO2↑ + +3H2O б) якісна реакція на вуглекислий газ: CO2 + Ca(OH)2 → CaCO3 + H2O
Визначення сорбінової кислоти прискореним методом: Склад індикаторного порошку: 100 г цукрової пудри 0,5 г натрій карбонату 0,001 г мідного купоросу Ретельно перемішали впродовж 5-10 хвилин.
Концентрація сорбінової кислоти Колір розчину Вмістсорбіновоїкислоти мг/л Слабо-рожевий 1 Світло-рожевий 2 Рожевий 3 Червоний 5 Інтенсивно червоний Більше 10
Консерванти Зробимо життя ЯСКРАВИМ Скажемо разом ТАК «НАТУРАЛЬНОМУ» Вживайте натуральне, без консервантів! Подбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Схожі презентації
Категорії