Розроблення елементів системи екологічного менеджменту в умовах ФОП Боднар С.Б. «Зіньківські ковбаси
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Розроблення елементів системи екологічного менеджменту в умовах ФОП Боднар С.Б. «Зіньківські ковбаси» Доповідач: Песчанюк Олександр Олегович Науковий керівник: д.т.н., доц. Слива Юлія Володимирівна
Мета: на основі дослідження теоретичних засад та аналізу сучасного стану виробництва м’ясних та ковбасних виробів м’ясопереробного підприємство ФОП Боднар С.Б. «Зіньківські ковбаси» розробити елементи екологічного менеджменту згідно ДСТУ ISO 14001:2006. Об'єктом дослідження є можливість розробки системи екологічного менеджменту відповідно до вимог ДСТУ ISO 14001:2006 в умовах ФОП Боднар С.Б. «Зіньківські ковбаси». Предмет дослідження: сучасний стан виробництва м’ясних та ковбасних виробів на м’ясопереробному підприємстві ФОП Боднар С.Б. «Зіньківські ковбаси». Матеріали: ДСТУ ISO 14001:2006, технологія виробництва м’ясних та ковбасних виробів, звіти про стан виконання заходів з питань охорони навколишнього природного середовища за 2012 рік ФОП Боднар С.Б. «Зіньківські ковбаси».
Методи дослідження: У магістерській роботі були використані такі загальнонаукові методи дослідження, як спостереження та узагальнення (для систематизації організаційно-економічних та екологічних показників діяльності підприємств), аналізу і синтезу (для виявлення пріоритетних чинників екологізації виробництва за ефективної системи екологічного менеджменту), метод історизму (для аналізу становлення сучасної системи організаційно-економічних механізмів та інститутів міжнародної системи екологічного менеджменту), статистичний, прогнозування (для визначення основних напрямів і шляхів удосконалення системи організації природоохоронної діяльності в сучасних умовах підприємства).
Викиди в повітря № Технологічний етап або стадія Джерело Характеристика екологічного аспекту, утворення скиду 1 Приготування продукції Виробничий цех Стічні води після миття устаткування та приміщень 2 Підготовка гарячої води для технологічних потреб та опалення приміщень Котельня Продувні води теплових мереж підприємства 3 Прибирання території Проммайданчик Ливневі стічні води 4 Використання води на побутові потреби персоналу Столова, душеві Побутові стічні води 5 Миття транспортних засобів Авто-мийка. СТО Стічні води забруднені нафтопродуктами та мулом
Скиди в воду № Технологічний етап або стадія Джерело Характеристика екологічного аспекту, утворення скиду 1 Приготування продукції Виробничий цех Стічні води після миття устаткування та приміщень 2 Підготовка гарячої води для технологічних потреб та опалення приміщень Котельня Продувні води теплових мереж підприємства 3 Прибирання території Проммайданчик Ливневі стічні води 4 Використання води на побутові потреби персоналу Столова, душеві Побутові стічні води 5 Миття транспортних засобів Авто-мийка. СТО Стічні води забруднені нафтопродуктами та мулом
Використання та забруднення грунту Відходи сфер виробництва і сфери споживання в залежності від фізіологічних, хімічних, біологічних характеристик поділяються на чотири класи небезпеки: 1-й клас - речовини (відходи) надзвичайно небезпечні; 2-й клас - речовини (відходи) високо небезпечні; 3-й клас - речовини (відходи) помірно небезпечні; 4-й клас - речовини (відходи) мало небезпечні.
Продовження табл. - непридатні мед препарати – 4 клас; - відпрацьовані полімерні ящики – 4 клас; - залишки поліпропіленової клейкої стрічки – 4 клас; - промаслені ганчір'я, папір, пісок деревина – 4 клас; - дерев'яні піддони – 4 клас; - тара з-під миючих та дезінфікуючих засобів – 4 клас; - використані поліетиленові та поліпропіленові мішки та пакети – 4 клас; - картонні коробки – 4 клас; - ремені прорезинені відпрацьовані – 4 клас; - брухт чорних металів (відпрацьовані комплектуючі обладнання, залишки труби металевої) – 4 клас; - уламки цегли, бетону та кахельної плитки – 4 клас; - дерев´яні уламки та клей – 4 клас; - вилучені з сировини механічні включення – 4 клас; - мул автомобільних мийок – 4 клас; - тверді комунальні та подібні до них відходи – 4 клас; - харчові відходи – 4 клас.
Вплив на навколишнє середовище під час транспортування сировини, додаткових матеріалів та готової продукції №з/п Технологічний етап або стадія Джерело Характеристика екологічного аспекту 1 Автопарк Автотранспорт, АЗС Забруднюючі речовини відпрацьованих газів, пари бензину та мінеральних мастил 2 Ремонтний цех Зварювання, токарні роботи, фарбування Пил, випаровування розчинників ґрунтовки (толуол, ксилол, уайтспіріт), оксиди металів(Fe,Mn) 3 Акумуляторна дільниця Зарядження та обслуговування акумуляторів Випаровування парів лугу 4 Авто-мийка Миття машин Забруднення ґрунту та стічних вод нафтопродуктами та важкими металами, мулом від миття
висновки За результатами аналізу сучасного стану виробництва м’ясних та ковбасних виробів в умовах ФОП Боднар С.Б. «Зіньківські ковбаси» при написані магістерської роботи можна зробити наступні висновки: Нами були ідентифіковані прямі екологічні аспекти керуючись технологією виробництва ковбасних виробів, а саме: на стадії зберігання сировини виявлені викиди в повітря, відходи; на стадії приготування ковбасних виробів (коптіння, варіння) виявлені викиди в повітря, скиди в воду та відходи; на стадії фасування виявлені викиди в повітря, відходи; на стадії ремонт устаткування виявлені викиди в повітря, відходи; - на стадії опалення приміщень,нагрів води,вироблення пари виявлені викиди в повітря, скиди в воду; на стадії прибирання території виявлені скиди в воду; на стадії використання води на побутові потреби персоналу скиди в воду;
на стадії миття транспортних засобів виявлені скиди в воду; на стадії розпаковування сировини, додаткових матеріалів виявлені відходи; 2. Нами були ідентифіковані непрямі екологічні аспекти керуючись технологією виробництва ковбасних виробів, а саме: на стадії шум виявлені небезпечні та шкідливі виробничі фактори-, на стадії вібрація виявлені небезпечні та шкідливі виробничі фактори; на стадії небезпечна напруга в електромережах виявлені небезпечні та шкідливі виробничі фактори; - на стадії електромагнітні поля виявлені небезпечні та шкідливі виробничі фактори; на стадії автопарк виявлені викиди в повітря, скиди в воду, відходи; на стадії ремонтний цех виявлені викиди в повітря, відходи; на стадії акумуляторна дільниця виявлені викиди в повітря; на стадії автомийка виявлені скиди в воду.
Враховуючи ідентифіковані прямі та непрямі екологічні аспекти нами була проведене їх оцінка за інтегрованим показником з врахуванням сили, тривалості, масштабу та занепокоєності внутрішніх та зовнішніх сторін. В результаті оцінки нами виявлені 11 суттєвих екологічних аспектів, а саме: ремонт устаткування; опалення приміщень,нагрів,вироблення пари; приготування ковбасних виробів; використання води на побутові потреби персоналу; миття транспортних засобів; відходи пакувальні від основної та додаткової сировини; джерело живлення трансформатора; автопарк; ремонтний цех; акумуляторна дільниця; автомийка .
Схожі презентації
Категорії