X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Історія походження назв грошей

Завантажити презентацію

Історія походження назв грошей

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Історія походження назв грошей спеціалізована школа №1 м. Золотоноші

Слайд 2

Гроші — особливий товар, що є загальною еквівалентною формою вартості інших інших. Гроші виконують функції мірила вартості та засобу обігу. Крім того, вони є засобами нагромадження та платежу. З утворенням світового ринку деякі національні гроші виконують функції світових. З найдавніших часів грішми були різні товари: хутра звірів, металеві сокири, мушлі каурі тощо. Однак завдяки своїм фізичним властивостям найбільш вживаним загальним еквівалентом вартості дуже швидко стають благородні метали: золото та срібло. Згодом вони набирають форми монет.

Слайд 3

Гроші виконують ряд важливих функцій: Засіб нагромадження — це функція, що пов'язана із здатністю грошей бути засобом збереження вартості, представником абстрактної форми багатства. Міра вартості — це функція, в якій гроші забезпечують вираження і вимірювання вартості товарів, надаючи їй форму ціни. Засіб обігу — це функція, в якій гроші є посередником в обміні товарів і забезпечують їх обіг. Засіб платежу - це функція, в якій гроші обслуговують погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами економічних відносин, що виникають у процесі розширеного відтворення. Світові гроші - це функція, в якій гроші обслуговують рух вартості в міжнародному економічному обороті і забезпечують реалізацію взаємовідносин між країнами.

Слайд 4

Що ви знаєте про походження грошей? 10 найпопулярніших грошових одиниць за всю історію. Перші монети на Русі почали чеканити в період роздрібленості та міжусобиць (IX ст). Так що не дивно, що на монетах зустрічаються не тільки сліди перечеканкі і переробки портретів князів, але й образливі написи, спрямовані проти сусіднього князя. Так що інколи, щоб не провокувати сусідів на агресію, деякі купці воліли натуральний обмін, або на худий кінець користуватися монетами чужих країн.

Слайд 5

10 місце — полотна льону: До початку карбування монет із металів свого роду монетою - елементом для взаємних розрахунків були полотна льону: льон високо цінився. Від слова «полотно» і відбулися всі слова з коренем плата. І навіть на німецькій «зарплата» звучить як «der Lohn».

Слайд 6

9 місце — золото: А от російське слово «золото» походить від назви дуже цінних із-за їхньої високої якості монет імператора Траяна, який відчеканив золоті соліди для варварів, і монети ходили на території Русі.

Слайд 7

8-е місце — "деньга": Одна з найстаріших московських монет - гроші (деньга), що дорівнює 1 / 200 рубля та одержала свою назву від татарського назва «таньга», а вони позичили це слово з грецької мови під час походу Олександра Македонського (від грецького данака - монета 204, 7г).

Слайд 8

7 місце — рубль: По одному з припущень назва російського рубля пов'язане з мусульманською мірою обсягу рубь (4л). При Петрі I мідний рубль являв собою квадратну плиту з міді вагою понад півтора кг. До речі, на 1 рубль в давнину можна було купити: 200 шкурок білки (14 століття), 27 кг м'яса, або риби, 48 кг борошна, 41 кг солі, (18 століття).

Слайд 9

6 місце — марка: Маркою раніше називали не монету, а пів фунта срібла, це була одиниця ваги. А саме слово походить від латинського межа, оскільки всередині кожного князівства були свої марки - баварські, баденські та ін.

Слайд 10

5 місце — рупія: Індійська валюта. Рупія зобов'язана своєю назвою слову «рупа», що означає «худоба», оскільки саме худоба була довгий час ледве не єдиною валютою.

Слайд 11

4 місце — юань, ієна: походять від китайського і японського слова «кругла монета», вони були викарбувані за образом та подобою європейського талера і вперше мали круглу форму. До цього монети мали форми лопати, топорика, мотиги і т.п.

Слайд 12

3 місце — шекель: Ізраїльський шекель, згадується ще в Біблії як староєврейський стандарт монети і ваги. Походить від вавілонского сикля, найдревнійшої грошової одиниці. До речі, єдиними срібними монетами у Палестині I століття були срібні шекелі міста Тіра. Так, що на відомі 30 серебряників Іуди, тоді можна було купити тільки самого бідного з рабів.

Слайд 13

2 місце – євро Євро — офіційна валюта 16 з 27 держав Європейського союзу, відомих також як Єврозона, рідна для понад 322 мільйонів європейців. Враховуючи території не єврозони, що послуговуються єдиною європейською валютою, загалом євро користуються 480 мільйонів людей по всьому світу. В готівковому обігу з 1січня 2002 року.

Слайд 14

1 місце — долар: Бакс. У 1776 році в Америці були віддруковані перші паперові долари, які були зеленого кольору. Американці любовно прозвали свої гроші «зеленими спинками» (green backs), ось звідки походить сучасна назва - «бакси».

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка