Економіка виробництва та переробки сільськогосподарської продукції
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Кому слід обирати дану дисципліну? ТИМ, ХТО ОБИРАЄ ПРОФЕСІЮ ЕКОНОМІСТА В АГРОПРОМИСЛОВИХ ФОРМУВАННЯХ; ТИМ, ХТО ХОЧЕ ЗРОЗУМІТИ ОСОБЛИВОЧТІ ВИРОБНИЦТВА ТА ПЕРЕРОБКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ ТА В СВІТІ; ТИМ, ХТО ХОЧЕ ПРАКТИЧНО ЗАСТОСОВУВАТИ ЗНАННЯ, ЗДОБУТІ ПРИ ВИВЧЕННІ ДИСЦИПЛІН «ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА, ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА», «ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА, ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА». На які питання Ви отримаєте відповіді при вивченні даної дисципліни? Які особливості виробництва та переробки сільськогосподарської продукції? Який стан розвитку виробництва сільськогосподарської продукції в Україні? Яке місце посідає Україна в світовому випуску продукції рослинництва та тваринництва? Які галузі сільськогосподарського виробництва є ефективними і які потребують виведення з кризи?
Мета дисципліни - розкриття особливостей економіки окремих видів сільськогосподарського виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, їх взаємодії, визначення їх місця в агропромисловому комплексі та перспективних напрямків розвитку.
Завдання дисципліни – надати студентам знання стосовно особливостей видів діяльності у сфері сільського господарства та переробної промисловості; набуття знань стосовно процесу виробництва та переробки продукції з вивченням ринків сировини та готового продукту, методів їх державного регулювання.
Зміст дисципліни Тема 1. Предмет, метод і завдання дисципліни Тема 2. Економіка виробництва і переробки зерна Тема 3. Економіка виробництва і переробки цукрових буряків Тема 4. Економіка виробництва і переробки льону Тема 5. Економіка виробництва і переробки олійних культур Тема 6. Економіка виробництва і переробки картоплі Тема 7. Економіка виробництва і переробки овочів Тема 8. Економіка виробництва і переробки плодів, ягід і винограду Тема 9. Економіка виробництва кормів Тема 10. Економіка виробництва продукції скотарства та переробки молока Тема 11. Економіка виробництва продукції свинарства та переробки м’яса Тема 12. Економіка вівчарства та переробки вовни Тема 13. Економіка птахівництва Дисципліна базується на знаннях, отриманих на дисципліни «Мікроекономіка», «Економіка підприємства», «Технологія виробництва і переробки продукції рослинництва», «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Успішне освоєння цих дисциплін гарантує безпроблемне вивчення внутрішньогосподарського контролю.
ПРАКТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ Потреба вивчення даної дисципліни зумовлена тим, що сільське господарство як галузь матеріального виробництва має свої особливості, які зумовлюють специфіку дії економічних законів і конкретні форми їхнього прояву.
У соціально-економічному розвитку країни сільське господарство посідає особливе місце. Це одна з основних галузей народного господарства, яка забезпечує виробництво продуктів харчування і є найпершою умовою розвитку суспільства. Продукти сільського господарства і промислові товари, що виробляються з сільськогосподарської сировини, становлять 75% фонду народного споживання.
Головне завдання сільського господарства - забезпечити інтенсивний розвиток і підвищення ефективності всіх його галузей з метою збільшення виробництва і поліпшення якості продукції, що є основою задоволення потреб населення в продуктах харчування і промисловості в сировині. Вирішення цих завдань значною мірою залежить від рівня використання досягнень науково-технічного прогресу, поглиблення зв'язків сільського господарства з усіма галузями агропромислового комплексу, радикальних перетворень в економічних відносинах та прискорення соціальної перебудови села.
Ефективність виробництва та переробки сільськогосподарської продукції являє собою економічну категорію, що відображає широкий комплекс умов функціонування виробничих сил і виробничих відносин, які у своїй сукупності забезпечують процес розширеного відтворення.
Схожі презентації
Категорії