X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Безробіття і зайнятість трудових ресурсів

Завантажити презентацію

Безробіття і зайнятість трудових ресурсів

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Безробіття і зайнятість трудових ресурсів

Слайд 2

Мета: ознайомити із заходами державної соціальної політики; розкрити поняття «зайнятий» та «безробітний»; навчити розраховувати рівень безробіття.

Слайд 3

Безробіття – це ситуація в країні, коли люди , які здатні і бажають працювати за наявного рівня оплати праці не можуть знайти роботи. Економічно активне населення – сукупність зайнятих та безробітних, що активно шукають роботу. Рівень безробіття – показник відсоткового відношення кількості безробітних до кількості економічно активного населення. Природний рівень безробіття – сума рівнів фрикційного та структурного безробіття.

Слайд 4

Закон Оукена: перевищення фактичного рівня безробіття над його природним рівнем на 1% призводить до зменшення потенційного ВВП (при повній зайнятості) на 2,5-3%.

Слайд 5

Графічне відображення зв’язку між рівнем заробітної плати та безробіттям Q Безробітні А В 0 Q(A) Q(B) Q(E) W W(1) W(E) Робоча сила Ставка заробітної плати Е

Слайд 6

Причини безробіття 1. Глибокі структурні зрушення в економіці; 2. Спади і кризи в економіці; 3. Зміни в демографічній структурі населення; 4. Нерівномірне розміщення продуктивних сил; 5. Упровадження нових технологій; 6. Сезонні коливання рівні виробництва окремих галузей економіки.

Слайд 7

Види безробіття Фрикційне Технологічне Застійне Циклічне Приховане

Слайд 8

Пов’язане з пошуком нового місця роботи з різних причин: зміна місця проживання; тимчасова втрата сезонної робрти; звільнення; пошук більш вигідної роботи.

Слайд 9

Пов’язане зі змінами в технології виробництва з причин: ліквідації застарілих технологій; поява нових професій, обумовлених технічним прогресом; зміна споживчих смаків.

Слайд 10

Продовжується тривалою відсутністю роботи.

Слайд 11

Виникає в періоди економічного спаду та обумовлене зниженням сукупного попиту на робочу силу.

Слайд 12

Виражається в режимі неповного робочого дня (тижня).

Слайд 13

Причини безробіття Економічні: - Втрата частини ВВП; - Скорочення податкових надходжень до державного бюджету; - Зростання державних витрат на виплату допомоги з безробіття та фінансування установ, що займаються питаннями праці. Соціальні: - Зниження рівня життя населення; - Зниження рівня народжуваності та підвищення рівня смертності; - Від’їзд інтелектуальної еліти за кордон; - Зростання соціальної напруженості.

Слайд 14

Регулювання безробіття Активні (сприяння зайнятості) Пасивні (підтримка доходів)

Слайд 15

- Виділення субсидій на стимулювання зайнятості окремих груп населення або на збереження робочих місць для працівників, яких мають звільнити; - Підтримка підприємств, які створюються безробітними; - Безпосереднє створення робочих місць у державному або комерційному секторі.

Слайд 16

- Надання допомоги у зв’язку втратою роботи; - Надання пільг безробітним при виплатах у соціальні фонди; - Компенсація витрат на професійну підготовку й підвищення кваліфікації; - Зниження ставки оподаткування підприємств при створенні нових робочих місць; - Створення ефективної системи професійного навчання; - Адміністративні стягнення за порушення керівниками підприємств трудового законодавства.

Слайд 17

Регулювання безробіття Проблеми Шляхи вирішення

Слайд 18

- Структурна перебудова економіки, що призводить до вивільнення робочої сили; - Невисока мобільнісь робочої сили; - Високі ціни на ринку житла; - Повільний розвиток недержавного сектору економіки; - Недостатньо розвинена система інформування щодо можливості працевлаштування.

Слайд 19

- Розвиток сфери послуг; - Державна підтримка малого та середнього бізнесу, фермерства; - Реорганізація державних підприємств зі збереженням робочих місць; - Подальший розвиток та удосконалювання діяльності служб зайнятості; - Створення умов для можливого переходу працівників до нових видів діяльності на інших територіях.

Слайд 20

Визначити статус осіб з точки зору приналежності їх до зайнятих, безробітних, таких, що не входять до складу робочої сили: 1. Лікар, який не працює під час відпустки. 2. Власник ресторану, який читає книгу. 3. Льотчик, який утратив зір. 4. Водій автобуса, який звільнився через низьку зарплату. 5. Модний перукар, який захворів на грип. 6. Бухгалтер, який працює не повний робочий день. 7. Школяр під час канікул. 8. Двірник, який не працює через відсутність настрою. Закріплення знань

Слайд 21

Домашнє завдання 1. Вивчити тему: «Безробіття і зайнятість трудових ресурсів»; 2. Знайдіть певні приклади в повідомленнях ЗМІ про види соціальної допомоги безробітним із боку держави.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка