X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Тіньова економіка

Завантажити презентацію

Тіньова економіка

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Тіньова економіка

Слайд 2

Автор Визначення А. Олєйнік сферу, в якій економічна діяльність здійснюється поза законом, тобто оборудки, здійснюються без дотримання законодавчих норм, правових і формальних правил господарської діяльності. Є. Фейг всю економічну діяльність, що за тих чи інших причин не враховується офіційною статистикою і не включається до складу валового національного продукту Науково-дослідний інститут "Проблем людини", Державна митна служба України високодохідна (високодобуткова) сфера діяльності, норма прибутку якої компенсує окремим громадянам або групі людей матеріальні витрати та моральні збитки від ризиків по її здійсненню. З. Варналій легальне (нерегламентоване державою) виробництво товарів і надання послуг («неформальна економіка»); порушення у межах дозволеної економічної діяльності («підпільна економіка»); заборонені види діяльності: рекет, корупція тощо («незалежна економіка») Д. Кассел зупиняється на критерії «не облікованого створення цінностей», відповідно до якого тіньовою є будь-яка економічна активність, що сприяє створенню економічних цінностей країни, але не враховується в її ВНП.

Слайд 3

Науково-дослідний інститут "Проблем людини", Державна митна служба України виділяє такі змісти тіньової діяльності За своєю суспільно-економічною природою тіньова економіка - це результат порушення рівноваги між суб'єктами держави з приводу створення та розподілу продукту, що сталося внаслідок такої дерегуляції економіки, яка порушила паритетність розвитку окремих її сфер Економічний зміст тіньової економіки полягає в тому, що це - високодохідна (високодобуткова) сфера діяльності, норма прибутку якої компенсує окремим громадянам або групі людей матеріальні витрати та моральні збитки від ризиків по її здійсненню.

Слайд 4

Чинники і умови, які визначають надзвичайне зростання обсягів «тіньової» економіки на сучасному етапі розвитку держави (Логвиненко М.) соціально-економічна криза в країні; непослідовність економічних і соціальних реформ; неврегульованість суспільно-економічних відносин; недосконалість політики держави; відсутність стабільного законодавства, яке регламентує економічну діяльність; серйозні прогалини в чинному законодавстві; небезпечний рівень корумпованості державних службовців; бартеризація взаєморозрахунків між суб’єктами господарювання

Слайд 5

Причинами утворення тіньової економіки є: (Міністерство економіки України) 1) обліково-статистичні: ухилення суб’єктів господарювання від звітування перед органами державної статистики та контролюючими органами; відсутність належної інформації, обумовлена недоліками методу статистичного охоплення діяльності суб’єктів господарювання та ведення статистичної звітності; 2) економічні: ухилення суб’єктів господарювання від державної реєстрації з метою уникнення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів); заниження суб’єктами господарювання відомостей про отримані доходи з метою зменшення суми сплачуваних податків, зборів (обов’язкових платежів).

Слайд 6

Методи оцінювання тіньової економіки

Слайд 7

Рівень тіньової економіки розраховується за такими методами ( методичні поради Міністерства економіки України) Витрати населення – роздрібний товарооборот За фінансовим методом За монетарним методом За електричним методом За методом збитковості підприємств

Слайд 8

Негативні наслідки впливу тіньової економіки непрозорий і несправедливий розподіл національного доходу; криміналізація суспільства, правовий нігілізм та недовіра до органів державної влади; дискримінація суб'єктів господарської діяльності; скорочення податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів; нелегальний експорт капіталів і зменшення обсягів інвестицій в економіку, залежність від закордонних позик; втрата промислового й інтелектуального потенціалу нації.

Слайд 9

Розмір тіньової економіки країн Європи у 2010 р., %

Слайд 10

Рівень тіньової економіки світу в % до ВВП(1)

Слайд 11

Рівень тіньової економіки світу в % до ВВП (2)

Слайд 12

Розмір тіньової економіки в Україні у 2002 -2010рр., % (за даними Мінекономіки та Держкомстату)

Слайд 13

Тіньовий обіг також наявний у таких сферах діяльності: торгівля (80%) будівництво (66%) нерухомість (60%) гральний бізнес (53%) громадське харчування (53%) кошти масової інформації (53%) транспорт та перевезення (46%).

Слайд 14

Експерти зазначаютьщо є джерелом хабарництва і відкатів, з якими найбільше фірм працюють: в будівництві (91%), торгівлі (75%), сфері нерухомості (75%), сільському господарстві (58%), енергетиці (58%).

Слайд 15

Список використаної літератури: БазилюкА.В., КоваленкоО.С. Тіньова економіка в Україні. – К.:НАЕІ Мінекономіки Украіни, 1998. – 206с. А.В. Лісовий, С.В. Кирпа Методи виявлення та оцінювання тіньового сектору економіки Науково-дослідний інститут «Проблем людини» Методичні поради Міністерства економіки України Мандибура В.О. "Тіньова" економіка України та напрями законодавчої стратегії її обмеження/ верхов. рада украiни.-к.: парламент. вид-во,1998.-134 с.-(досвiд. проблеми. перспективи).

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка