X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Ринок праці - Безробіття та його особливості в сучасних умовах

Завантажити презентацію

Ринок праці - Безробіття та його особливості в сучасних умовах

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Ринок праці. Безробіття та його особливості в сучасних умовах.

Слайд 2

Ринок праці – ринок одного з факторів виробництва, де домогосподарства в ролі найманих робітників пропонують свою працю, а фірми - виробники товарів та послуг (працедавці) – потребують її. На ринку праці встановлюється ціна праці – ставка заробітної плати – та обсяг використання праці.

Слайд 3

На ринку праці, як і на інших ринках, мають місце попит, пропозиція та ціна у вигляді заробітної плати. Попит на робочу силу визначається потребою підприємців у кількості та якості робочої сили. Пропозиція визначається рівнями освіти, податкової системи, заробітної плати. Ринкова ціна на ринку праці визначається співвідношенням між попитом та пропозицією робочої сили.

Слайд 4

Безробіття — складне економічне, соціальне і психологічне явище. Водночас безробіття — це економічна категорія, яка відбиває економічні відносини щодо вимушеної незайнятості працездатного населення.

Слайд 5

Факторами формування безробіття можуть бути такі: нестача сукупного ефективного попиту; негнучкість системи відносних цін і ставок заробітної плати і викривлення в ній, пов'язані з грошовою експансією держави і подальшою інфляцією; недостатня мобільність робочої сили; дискримінація на ринку праці щодо жінок, молоді та національної меншості; демографічні зміни в чисельності та складі робочої сили; сезонні коливання в рівнях виробництва окремих галузей економіки.

Слайд 6

Розрізняють відкрите й приховане безробіття. Відкрите безробіття означає існування явно незайнятого населення. Приховане — наявність формально зайнятого населення.

Слайд 7

Можна виділити такі види безробіття: фрикційне структурне циклічне сезонне інституціональне.

Слайд 8

Розрізняють такі види безробіття Фрикційне (коли частина людей добровільно змінює місце роботи, частина шукає нову роботу через звільнення, частина тимчасово втратила сезонну роботу, а частина, особливо молодь, вперше шукає роботу. Фрикційне безробіття має короткостроковий характер) Циклічне ( виникає за циклічних спадів, коли відбувається скорочення обсягів виробництва. Внаслідок цього падає сукупний попит на робочу силу і зайнятість скорочується, а безробіття зростає) Структурне (виникає тоді, коли в результаті НТП відбуваються важливі зміни в техніці, технології та організації виробництва, які змінюють структуру попиту на робочу силу(ха-р довгостроковий, тому і вважається більш важким))

Слайд 9

У структурному безробітті можна виокремити технологічне й конверсійне безробіття. Технологічне безробіття пов'язане з переходом до нової техніки і технології, механізацією та автоматизацією виробництва, що (супроводжується вивільненням робочої сили і найманням праців принципово нових спеціальностей та кваліфікації. Конверсійне безробіття спричиняється скороченням чисельності армії і зайнятих у галузях оборонної промисловості. Розміри цього безробіття можуть коливатися від незначних до великих.

Слайд 10

Сезонне безробіття стосується тих видів виробництва, які мають сезонний характер і в яких протягом року відбуваються різкі коливання попиту на працю (сільське господарство, будівництво тощо).

Слайд 11

Причини безробіття -структурними змінами в економіці; -нерівномірністю розвитку продуктивних сил у народному господарстві, в окремих регіонах; -постійним прогресом техніки, особливо його революційної форми - НТР; -пошуком працівниками нових робочих місць, де вища заробітна плата, змістовніша робота; -диспропорційністю розвитку економіки; -обмеженістю попиту на товари і послуги тощо.

Слайд 12

Наслідки безробіття

Слайд 13

Дякую за увагу!!!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка