побут гуцулів за повістю коцюбинського тіні забутих предків
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
План: Що таке раціональне харчування? Харчова піраміда. Продукти,що нас вбивають. Дієти та їх шкода Сучасні типи харчування.
Що таке раціональне харчування? Раціональне харчування - це правильно організоване і своєчасне забезпечення організму смачно приготовленою і безпечною їжею, вміст в раціоні оптимальної кількості харчових речовин, необхідних для розвитку і життєдіяльності організму.
Принципи раціонального харчування: Дотримання правильного режиму харчування. Відповідність харчового раціону енергетичним потребам. Максимальна різноманітність харчового раціону. Оптимальне співвідношеннята достатнє споживання життєво необхідних продуктів.
Організм людини має потребу у п‘яти групах складників харчового раціону: Білки Вуглеводи Жири Вітаміни Мінеральні речовини
Білки: будівельний матеріал клітин живогоорганізму; ферменти,які впливають на засвоєння інших речовин. Тваринні: М’ясо Риба Молоко Яйця Рослинні: Рис Соя Боби Крупа Горіхи
Вуглеводи- головне джерело енергії. Прості Фрукти(персики,сливи,дині,мандарини) Кондитерські вироби Мед,варення Овочі(буряк,морква) Складні Зернові Бобові Овочі(картопля,гарбуз Макарони Фрукти(яблука,виноград,апельсин)
Жири- основне джерело енергії,що впливає на ріст,розвиток і діяльність організму людини Тваринні Масло вершкове Жир свиянчий Жир курячий та ін. М’ясо(червоне) Рослинні Соняшникова олія Оливкова,соєва олії та ін. Авокадо Горіхи
Вітаміни- підвищують опорність організму захворюванням, регулють роботу органів Жиророзчинні Вітамін А Вітамін D Вітамін Е Вітамін К Водорозчинні Вітаміни комплексу В Вітамін С Вітамін РР
Мінеральні речовини Макроелементи Залізо-входить до складу гемоглобіну Калій-виводить воду Натрій-затримує воду Кальцій,фосфор-беруть участь в утв. кісткової та зубної тканини Мікроелементи Йод-регулює роботу підшлункової залози Фтор-бере участь у побудові кісток Магній-бере участь у синтезі білка
Харчова піраміда 1-й поверх :40%. (Злаки) 2-й поверх:30-35%. (Фрукти,ягоди,овочі) 3-й поверх:20%. (М’ясо,боби,горіхи,молочні продукти) 4-й поверх: 5–10% (Жири)
Продукти,що нас вбивають СУЧАСНА МЕДИЦИНА ДОВЕЛА, ЩО РЯД ЗАХВОРЮВАНЬ РОЗВИВАЮТЬСЯ ВИКЛЮЧНО З ПРИЧИНИ НЕПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ. ТОМУ НОРМАЛІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ Є ЗАПОРУКОЮ ДОВГОЛІТТЯ І ВІДМІННОГО САМОПОЧУТТЯ. Чіпси і газована вода Фастфуд Ковбаси,копченості Маргарин,тістечка Кава,енергетики Майонез Шоколадні батончики
Дієта- сукупність правил споживання їжі людиною або іншим живим організмом Наслідки Зниження розумової та фізичної працездатності. Погіршення самопочуття. Зниження опірності до інфекцій. Схильність до захворювань, перехід хвороб у хронічні стани. Порушення функції імунної системи. Потяг до нездорової їжі
Найпопулярніші сучасні типи харчування: Вегетаріа нство — спосіб харчування, при якому людина не вживає продуктів, отриманих шляхом вчинення насильства, — червоного м'яса, птиці, риби та інших морепродуктів, плоті будь-яких тварин. Веганство - спосіб життя, що характеризується повною відмовою від продуктів, які стали результатом насильства по відношенню до тварин, а також від експлуатації тварин задля власних потреб. Сироїдіння - система харчування, в котрій повністю або майже повністю виключається вживання їжі, що піддавалася тепловій обробці (варінню, смаженню, копченню, запіканню, приготуванню на пару і тому подібне) Паскетаріаснство - система харчування, яка включає рослинну їжу, молоко та молочні продукти, яйця, рибу та морепродукти,але виключає м’ясні продукти
Зараз ця тема викликає чимало спірних питань.То користь,чи все ж таки шкода? Задля наглядного прикладу це варто випробувати на собі(при наявності бажання,звісно).А ось”перетворення” людей,які почали вести свій харчовий образ життя за певним типом: Вегатеріаснтво
Схожі презентації
Категорії