Поняття про здорове харчування
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Харчування і здоров’я Виконала: учениця 9- А кл. Курлукова Олена Перевірила: вч. біології Гладкова Ольга Олександрівна «Людина їсть, щоб жити, а не живе, щоб їсти» Сократ Рябоконь О.А.
Щоб ходити, бігати, пригати, дихати, сміятися, працювати, щоб жити, необхідно їсти. Людина без їжі може прожити 30-40 днів. За своє життя людина з’їдає 50 тонн продуктів. Це цілий вантажний вагон.
Відповідність харчування фізіологічним потребам та енерговитратам організму. Дотримання кількісної та якісної збалансованості за основними харчовими та біологічно активними речовинами в добовому раціоні Дотримання правильного режиму харчування Раціональне харчування
Білки 17,2 кДж Жири 38,9 кДж Вуглеводи 17.2 кДж Продукти тваринного походження, бобові, гриби Тваринні: сало. Масло. Рослинні:олія У крупах, хлібі фруктах, овочах Рябоконь О.А.
Са - необхідний для побудови кісткової тканини К - нормалізує тиск крові Fe -входить до складу гемоглобіну F - необхідний для розвитку зубів. I - регулює роботу щитоподібної залози P- входить до складу білків, кісткової тканини Mg - забезпечує нормальну діяльність м’язів серця і його кровопостачання Мікроелементи
допомагає організму боротися з інфекціями, покращує зір, регулює роботу гормональних залоз, стимулює відновлення клітин шкіри, підтримує "на плаву" нервову систему, заставляє дитячі кістки рости "по графіку", а зуби бути рівними та білими. Цей чудовий вітамін міститься в жирі камбали і палтуса, молоці, маслі, курячих яйцях. У моркві у великих кількостях знаходиться каротин - речовина, з якої в результаті хімічної реакції утворюється вітамін А. Вітамін А із старовини довів свою важливість: його недолік призводить до того, що гострота зору у сутінках різко знижається, зовсім як у курей, які, трохи сонце за горизонт, абсолютно сліпнуть; це захворювання так і називається – "куряча сліпота". Добова доза близько 1 мг. Вітаміни
потрібний для нормальної течії дуже багатьох процесів в організмі: ріст зубів, всмоктування глюкози, утворення клітин крові, вироблення імунних антитіл. Аскорбіновою кислотою багаті: цитрусові, смородина, полуниця, диня, солодкий перець, помідори, картопля, листя салату. Недолік вітаміну С призводить до цинги - захворювання, під час якого випадають зуби, кровоточать ясна, развивається загальна слабкість.
регулює обмін вуглеводів, роботу мязів, кровотворення, активує процеси мозку Міститься в: печінці, горіхах, крупах, бобових, мясі птахів. Відсутність вітаміну В2 веде до захворювань очей, порожнини рота. Вітамін В12 потрібний для продукування червоних кров'яних тілець. Відсутність вітаміну В6 викликає дерматити -захворювання шкіри.
Добова потреба у поживних речовинах ( у г) 1: 1: 4 вік білки жири вуглеводи всього тваринні 12-14 90-110 64 90-1о0 380-400 15-17 100-120 68 90-110 420-450
Приблизні добові витрати енергії у людей різних професій: Характер діяльності Загальні витрати на добу в кДж Переважно розумова праця 13 474 Легка фізична праця 15050 Праця середньо важкості 17270 Важка фізична праця 19940
Витрати енергії залежно від навантаження ( за 1 год на 1 кг маси тіла) Вид діяльності Енергетичні витрати (кДж) Читання, писання та інша розумова діяльність 6,3 Прогулянка, ходьба 11,7 Гімнастика, легка фізична праця 15,2 Важка фізична праця 23,0 Легка домашня робота 18,5 Спокійне сидіння 5,9 Стояння, спів 8,4 Плавання, їзда на велосипеді 29.7 Катання на лижах, ковзанах 23,0 Біг (8 км/год) 35,6 Сон і спокійне лежання 4,2
Арифметика харчування 1 цукерка ( 83,7кДж ) = 15 хв. гімнастики шматок торта ( 1256 кДж) = 60 хв гімнастики порція курки з картоплею ( 1297, 9 кДж)= 2 год греблі
Класифікація харчових добавок: Е100-І182 Барвники - підсилюють або відновлюють колір продукту. Е200-І299 Консерванти - підвищують строк зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, хімічні добавки, що стерилізують, при дозріванні вин. Е300-І399 Антиокислювачі - захищають від окислювання, наприклад, від прогоркания жирів і зміни кольору. Е400-І499 Стабілізатори - зберігають задану консистенцію. Згущувачі - підвищують в'язкість. Е500-І599 Емульгатори - створюють однорідну суміш фаз, що не змішують, (наприклад, води й олії). Е600-І699 Підсилювачі смаку й запаху. Е900-І999 Піногасники - попереджають або знижують утворення піни. У ці групи, а також у нову групу - Е1000 - входять глазурувателі, ппідсоложувачі, розпушувачі й інші добавки. Цей вид добавок повністю заборонений в Україні Харчові добавки, заборонені в Україні: Е121 - Барвник червоний цитрусовий 2. Е123 - Червоний амарант. Е240 - Консервант-формальдегід. Харчові добавки, не дозволені в Україні Заборона цих добавок пов'язана з тим, що весь комплекс випробувань ще не завершений. Е103, Е107, Е125, Е127, Е128, Е140, Е153-155, Е160, Е166, Е173-175, Е180, Е182. Е209, Е213-219, Е225-228, Ее230-233, Е237, Е238, Ее241, Е263, Е264, Е282, Е283. Е302, Е303, Е305, Е308-314, ЕЕ317, Е318, Е323-325, Е328, Е329, Е343-345, Е349-352, Е355-357, Е359, Е365-368, Е370, Е375, Е381, Е384, Е387-390, Е399. Е430, Е408, Е409, Е418, Е419, Е429-436, Е441-444, Е446, Е462, Е463, Е465, Е467, Е474, Е476-480, Е482-489, Е491-496. Е505, Е512, Е519, Е521-523, Е535, Е537, Е538, Е541, Е542, Е550, Е554-557, Е559, Е560, Е574, Е576, Е577, Е580. Е622-625, Е628, Е629, Е632-635, Е640, Е641. Е906, Е908-911, Е913, Е916-919, Е922, Е923, Е924, Е925, Е926, Е929, Е943, Е944-946, Е957, Е959. Е1000, Е1001, Е1105, Е1503, Е1521. Небезпечні харчові добавки. Ті, що викликають злоякісні пухлини: Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330, Е447. Ті, що викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461-466. Алергени: Е230-232, Е239, Е311-313. Ті, що викликають хвороби печінки й нирок: Е171-173, Е320-322.
Щоденне вживання калорiй повинно розподiлятися так: 50% — на вуглеводи, 20% — бiлки i 30% — жири. Дотримуйтесь правила 25-50-25 для визначення кiлькостi калорiй на кожен прийом їжi: 25% калорiй повиннi припадати на снiданок, 50% — на обiд, 25% — на вечерю. Це допоможе утримувати нормальну вагу тiла. Їжу рекомендується приймати 4 рази на день, але не менше 3-х разів, а хворим 5-6 разів. Важливо харчуватися в одні і ті ж години. За 1,5 години до сну необхідно з’їсти легку вечерю. Енергетична цiннiсть рацiону повинна покривати енергозатрати органiзму; Основні принципи раціонального харчування:
По горизонталі: По вертикалі: 1.Надлишок вітамінів. 1. Нестача вітамінів 3.Вітамін А 2. Вітамін В6 6.Вітамін В2 4. Вітамін Д 7. Вітамін Е 5. Захворювання при відсутності вітаміна С 9. Вітамін В1 8. Засновник вчення про вітаміни 10. Захворювання при відсутності вітаміна Д
Схожі презентації
Категорії