X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Поняття про складові їжі. Енергетична цінність їжі

Завантажити презентацію

Поняття про складові їжі. Енергетична цінність їжі

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Складові їжі. Енергетична цінність їжі 4 клас. Основи здоров’я L/O/G/O

Слайд 2

Слайд 3

Яка їжа нам потрібна? Скільки нам потрібно їжі? Коли потрібно приймати їжу?

Слайд 4

- це процес засвоєння організмом поживних речовин, необхідних для підтримки життя, здоров'я і працездатності.

Слайд 5

Білки Жири Вода Вуглеводи Вітаміни Мінеральні солі

Слайд 6

- будівельний матеріал клітин живого організму. - ферменти, що впливають на засвоєння інших речовин. За своїм походженням білки бувають: Рослинні: рис, соя, горох, боби, крупа, хліб. Тваринні: м'ясо, риба, молоко, яйця.

Слайд 7

- джерело енергії

Слайд 8

Цукор(глюкоза, фруктоза, лактоза - солодкі на смак): у меді, у фруктах, молоці, цукерках. Крохмаль: в картоплі, борошні, крупах, макаронних виробах Клітковина (харчові волокна): у висівках, в сирих овочах - капусті, моркві, баклажанах.

Слайд 9

- джерело енергії, що оберігає організм від охолодження За своїм походженням жири бувають: Рослинні: соняшникова олія, масло обліпихи, оливкова олія, соєва олія. Тваринні: вершкове масло, свинячий жир, курячий жир.

Слайд 10

«Хороші» легкі жири: рослинні, молочний жир, риб'ячий жир. Тваринні жири, особливо свинячий, яловичий, баранячий - складаються в основному з тугоплавких, «поганих» жирів. Вони важко засвоюються організмом. Легкі жири необхідно вживати в їжу навіть тим, хто прагне схуднути.

Слайд 11

- підвищують опір організму захворюванням - регулюють роботу органів Нестача вітамінів - ГІПОВІТАМІНОЗ Надлишок вітамінів – ГІПЕРВІТАМІНОЗ Повна відсутність вітамінів – АВІТАМІНОЗ

Слайд 12

Розчинні в жирі: A, D, E, K. Розчинні у воді: B, PP, C. За своїми фізичними властивостями вітаміни поділяються на:

Слайд 13

Макроелементи: Залізо-входить до складу гемоглобіну Калій - виводить воду Натрій - затримує воду Кальцій - Фосфор -                     Мікроелементи: Йод - регулює роботу підшлункової залози Фтор - бере участь в побудові кісток Магній - бере участь у синтезі                 білка. Беруть участь в утворенні кісткової і зубної тканин

Слайд 14

- входить до складу всіх органів і тканин - допомагає засвоєнню всіх поживних речовин Індивідуальна норма води - 40 г на 1 кг ваги людини Добова норма споживання води 2 - 2,5 літри. Із загальної кількості споживаної рідини на частку чистої води доводиться близько 1 л, вона надходить з питною водою, напоями. Інша кількість (1,5 л) надходить з їжею і утворюється в самому організмі.

Слайд 15

Слайд 16

1. Енергетичну рівновагу. 2. Різноманітність харчування.   3. Режим харчування.

Слайд 17

Їжа, засвоєна і перероблена організмом, є джерелом енергії, необхідної для роботи м'язів, для підтримки постійної температури тіла і відновлення клітин, з яких складаються тканини та органи людини. Кожен з нас повинен отримувати стільки енергії, скільки витрачає її протягом дня, тобто в організмі має дотримуватися енергетична рівновага. У тому випадку, коли людина не отримує калорій, що відшкодовують енергетичні витрати, вона худне. Якщо приплив енергії з їжею перевищує енерговитрати організму, неминуче відкладення жиру.

Слайд 18

БУЛІМІЯ – психічний стан, що характеризується болісними нападами раптового підвищення апетиту. ДИСТРОФІЯ ОЖИРІННЯ АНОРЕКСІЯ - психічний розлад, виражений небажанням їсти, коли насправді організму необхідне живлення (відраза до їжі). Супроводжується фізичним виснаженням.

Слайд 19

Енергію, що доставляються організму з їжею, вимірюють калоріями Калорія ( від лат. сalo – тепло) – одиниця вимірювання енергетичної цінності продукту

Слайд 20

У їжі містяться всі необхідні людині елементи: білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни. Всі вони однаково важливі. Проте в природі немає універсального продукту, в якому містилися б абсолютно всі поживні речовини. Тому тільки різноманітна їжа може підтримати здоров'я людини, і навпаки, одноманітна - привести до функціональних розладів. - задоволення потреб організму у визначеній кількості і співвідношенні харчових речовин.

Слайд 21

Прийом їжі в одні і ті ж години сприяє більш інтенсивному відділенню шлункового соку; при цьому їжа, потрапляючи в шлунок, відразу ж знаходить в ньому певну кількість травного соку. Навпаки, нерегулярний прийом їжі, тобто безладна їжа в різні години, шкодить здоров'ю і може привести до захворювань шлунка і кишечника. - розподіл прийомів їжі (час прийому їжі і її кількість) протягом дня.

Слайд 22

Слайд 23

Слайд 24

ВАРІАНТ I перший сніданок -25%,   на другий сніданок - 10%, на обід - 45%,   вечеря - 20% ВАРІАНТ II сніданок -30%, на обід - 40%, полуденок - 10%   вечеря - 20% Останній прийом їжі - за 2 години до сну.

Слайд 25

Тварина насичується, людина їсть, розумна людина вміє харчуватися. L/O/G/O

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Наука