Жири
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Жири, склад жирів, їх утворення. Гідроліз та гідрування жирів. Жири в природі. Біологічна роль жирів.
Біологічна роль жирів Енергетична функція (1м жиру - 38.9 кдж) Захисна функція (терморегуляція) Будівельна функція (входять до складу клітинних мембран Джерело вітамінів D, A, E
Склад жирів Мішель Ежен Шеврель – основоположник хімії ліпідів Марселен Бертло . Жири – це органічні сполуки, які утворені трьохатомним спиртом гліцерином та вищими жирними кислотами
Гліцерин Вищі кислоти СH2- OH │ ненасичені насичені CH - OH │ CH2- OH олеїнова стеаринова С17Н33СООН C17Н35СООН лінолева пальмітинова С17Н31СООН С15Н31СООН СН2─ОН CH2─O─COC17H33 │ │ СН─ОН + 3C17H33COOH → CH─O─ COC17H33 + 3H2O │ │ СН2─ОН CH2─O─ COC17H33 гліцерин олеїнова кислота триолеїн
Загальна формула жирів CH2─O─COR1 │ CH─O─ COR2 │ CH2─O─ COR3 R1, R2, R3 – радикали карбонових кислот
Значення Жири як коштовний харчовий продукт Жири лікарського значення (риб'ячий жир, обліпихова олія) Одержання мила Одержання маргарину Одержання гліцерину, речовини зі зм'якшуючими властивостями Одержання оліфи
Схожі презентації
Категорії