Білки як високомолекулярні сполуки
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Фронтальна робота 1) Я кі функціональні групи входять до складу амінокислот? 2) Самостійно виберіть із таблиці три амінокислоти та складіть формули утворених ними трипептидів.
Білки Білки (поліпептиди) — це природні високомолекулярні нітрогеновмісні органічні сполуки (біополімери), побудовані із залишків α-амінокислот, з’єднаних пептидними зв’язками.
У живих організмах амінокислотний склад білків визначається генетичним кодом, у синтезі в більшості випадків використовуються двадцять стандартних амінокислот. Безліч їхніх комбінацій дають велику розмаїтість властивостей молекул білків.
Фізичні властивості білків Білки відрізняються за ступенем розчинності у воді, але більшість із них у ній розчиняються. До нерозчинних належать, наприклад, кератин і фіброїн, який входить до складу шовку й павутиння. Білки також поділяються на гідрофільні й гідрофобні.
Синтез білків Формальне утворення білкової макромолекули можна представити як реакцію поліконденсації α-амінокислот:
Виділяють чотири рівні структурної організації білків. Первинна структура — певна послідовність α-амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюзі. Вторинна структура (α-спіраль) — це конформація поліпептидного ланцюга, закріплена безліччю водневих зв’язків між групами N−H і C = O. Одна з моделей вторинної структури — α-спіраль.
Третинна структура — форма закрученої в просторі спіралі, утворена головним чином за рахунок дисульфідних містків −S − S−, водневих зв’язків, гідрофобних та йонних узаємодій. Четвертинна структура — агрегати кількох білкових макромолекул (білкові комплекси), утворені за рахунок узаємодії різних поліпептидних ланцюгів.
Хімічні властивості білків 1) Гідроліз білків є гідролізом поліпептидного ланцюга з утворенням набору амінокислот, що утворили цей поліпептидний ланцюг. 2) Денатурація — руйнування третинної та вторинної структур білкової молекули під дією нагрівання, сильних кислот, лугів, солей важких металів, спиртів, радіації.
Застосування одержаних знань 1) Яєчний білок поміщаємо в хімічну склянку, додаємо води (1:1), розмішуємо. Що спостерігаємо? Зробіть висновок про розчинність білка. 2) Наливаємо 1–2 мл одержаного розчину в пробірку. Дотримуючись правил техніки безпеки, нагріваємо до згортання білка. 3) Наливаємо 1–2 мл розчину білка в пробірку, доливаємо 1–2 мл спирту (98 %). Що спостерігаємо?
Схожі презентації
Категорії