X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Розвиток промисловості в рідному краї

Завантажити презентацію

Розвиток промисловості в рідному краї

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Промисловість у рідному краї Я і Україна Природознавство 4 клас Урок 33 Автор Саражинська Наталія Анатоліївна

Слайд 2

Промисловість у рідному краї Які є галузі промисловості; Які з них розвинуті в нашому краї і чим вони займаються; Чому саме ці, а не інші галузі промисловості розвинуті у нас.

Слайд 3

Машинобудування займається виробництвом Вантажних і легкових автомобілей Станків Потужних електродвигунів Турбін Вугільних комбайнів Електровозів Літаків Кораблів Сільськогосподарські машини А також устаткування для хімічної і легкої промисловості.

Слайд 4

Харчова промисловість переробляє продукцію сільського господарства

Слайд 5

Паливна промисловість Займається добуванням палива: Вугілля Нафти Газу торфу Паливна промисловість – вугільна, нафтова, газова, торфова Нафтопереробні заводи – з нафти виготовляють бензин, дизеньне паливо, гас, мазут та інші речовини.

Слайд 6

Паливна промисловість Паливна промисловість розвинута у Волинській, Львівській, Івано-Франківській, Житомирській, Кіровоградській, Чернігівській, Сумській, Полтавській, Донецькій і Луганській областях. Саме в цих областях є родо вища вугілля, нафти і природного газу.

Слайд 7

Електростанції На гідроелектростанціях енергію води перетворюють в електроенергію. На атомних електростанціях енергію ядерного палива перетворюють в електроенергію. На теплових електростанціях енергію вугілля, мазуту, торфу, природного газу перетворюють в електроенергію.

Слайд 8

ГЕС

Слайд 9

Турбіни ГЕС

Слайд 10

ТЕС

Слайд 11

Електростанції АР Крим: Севастопольська і Сімферопольська теплові електростанції (ТЕС). Вінницька область: Ладижинська ТЕС. Дніпропетровська область: Криворізька і Придніпровська ТЕС, Дніпродзержинська гідроелектростанція (ГЕС). Донецька область: Вугілегірська, Старобешівська, Слов'янська, Курахіська, Миронівська, Зуївська ТЕС. Закарпатська область: Теребле-Ріцька ЕЕС, Ужгородська ТГЕС. Запорізька область: Дніпрогес (перша ГЕС на Дніпрі, побудована в 1932 році), Запорізька ТЕС (одна з найбільших у Європі), Запорізька атомна електростанція (АЕС).

Слайд 12

Електростанції Івано-Франківська область: Бурштинська і Калуська ТЕС. Київська область: Трипільська ТЕС, Київська ГЕС. Кіровоградська область: Кіровоградська і Олександрійська ТЕС. Луганська область: Миколаївська ТЕС. Південно-Українська АЕС, Олександрівська, Костянтинівська і Первомайська ГЕС. Львівська область: Добротвітська, Львівська, Бориславська, Жидачівська ТЕС. Одеська область: Одеська ТЕС.

Слайд 13

Електростанції Полтавська область: Кременчуцька ТЕС. Рівненська область: Рівненська АЕС. Харківська область: Зміївська, Харківська ТЕС. Херсонська область: Каховська ГЕС. Хмельницька область: Хмельницька АЕС. Черкаська область: Канівська і Кременчуцька ГЕС. Чернівецька область: Дністровська ГЕС.

Слайд 14

Обладнання для фабрик і заводів, транспортні засоби виробляють із металів: заліза, міді, алюмінію та ін. Метали виплавляють із рудних корисних копалин. Виплавлянням металів із рудних корисних копалин займається металургійна промисловість.

Слайд 15

Слайд 16

На металургійних заводах у доменних печах із залізної руди виплавляють чавун. Із чавуну в мартенівських печах виплавляють сталь. Із чавуну і сталі виготовляють деталі станків, машин, механізмів. Щоб отримати метал, руду в доменних печах нагрівають до дуже високої температури, спалюючи вугілля.

Слайд 17

Металургійна промисловість розвинута в Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій і Луганській областях, тому що там є поклади залізної руди і кам'яного вугілля. Із металів та інших матеріалів будують кораблі, літаки, тепловози, виробляють автомобілі, автобуси, комбайни, трактори, обладнання для заводів і фабрик. Все це виробляє машинобудівна промисловість.

Слайд 18

Слайд 19

Машинобудівні заводи Майже у всіх великих містах України є машинобудівні заводи: літаки — Київська і Харківська області; судна — Миколаївська і Херсонська області; тепловози і вагони — Луганська і Полтавська області; трактори — Харківська область (ХТЗ); легкові автомобілі — Волинська (ЛуАЗ) і Запорізька (ЗАЗ) області; автобуси — Львівська область (ЛАЗ); вантажні автомобілі— Полтавська область (КрАЗ); комбайни — Дніпропетровська, Херсонська, Тернопільська і Сумська області.

Слайд 20

Слайд 21

З торфу, кам’яного вугілля, природного газу і нафти одержують: Штучні тканини Фарби Пластмаси Гуму Ліки Штучне хутро Мінеральні добрива Хімічна промисловість

Слайд 22

Хімічна промисловість розвинута Луганській, Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Житомирській, Сумській, Київській, Чернігівській, Івано-Франківській областях, тому що там є родовища корисних копалин, які переробляють на різноманітні речовини. Хімічна промисловість

Слайд 23

Слайд 24

Деревообробна промисловість займається виготовленням меблів, вікон, дверей, підлоги. Паперова промисловість займається виготовленням паперу і картону з деревини.

Слайд 25

Деревообробна промисловість розвинута в Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Житомирській областях, тому що там росте багато лісів.

Слайд 26

Паперова промисловість Великі фабрики виробництва паперу і картону є у Львівській, Хмельницькій, Житомирській та Київській областях.

Слайд 27

Харчова промисловість переробляє продукцію рослинництва і тваринництва на продукти харчування.

Слайд 28

молокозаводах Із молока на виробляють масло, сир, сметану

Слайд 29

цукрових заводах Із цукрових буряків на виробляють цукор.

Слайд 30

олійножирових комбінатах Із насіння соняшника на роблять олію.

Слайд 31

м`ясокомбінатах Із м`яса на роблять ковбасні вироби і м`ясні консерви.

Слайд 32

хлібокомбінатах Із борошна зернових рослин на випікають хлібобулочні вироби.

Слайд 33

консервних заводах Із фруктів та овочів на виготовляють консерви.

Слайд 34

Багато цукрових заводів є в Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Полтавській, Харківській і Сумській областях, тому що там вирощують цукровий буряк.

Слайд 35

Олію виробляють у Кіровоградській, Запорізькій, Дніпропетровській і Вінницькій областях, де зосереджено вирощування соняшника і кукурудзи.

Слайд 36

Завод “Олейна”

Слайд 37

У Закарпатській, Одеській, Херсонській, Миколаївській, Тернопільській і Хмельницькій областях виробляють овочеві і фруктові консерви, тому що там вирощують овочі і фрукти.

Слайд 38

Рибні консерви виробляють в Одеській, Херсонській, Запорізькій областях і в АР Крим, тому що там займаються промисловим виловом риби.

Слайд 39

Слайд 40

Щоденно ми носимо одяг і взуття, які шиють на фабриках легкої промисловості. Найбільші фабрики з пошиття взуття є у Львівській, Чернівецькій, Дніпропетровській, Луганській і Київській областях. Великі фабрики із пошиття одягу є у Львівській, Вінницькій, Київській областях.

Слайд 41

легка промисловість Тканини виробляють у Тернопільській, Рівненській, Житомирській, Черкаській, Херсонській, Донецькій і Луганській областях.

Слайд 42

Промисловість Металургійна промисловість З руд виплавляють метали Машинобудівна промисловість Виробництво машин, устаткування для інших заводів, фабрик, шахт. Хімічна промисловість Виробництво різної продукції з корисних копалин Деревообробна промисловість Виробництво меблів, будівельних матеріалів Паперова промисловість Виготовлення паперу, картону Харчова промисловість Переробка продукції рослинництва, тваринництва. Легка промисловість Виготовлення одягу, взуття, іграшок тощо.

Слайд 43

Промисловість області Галузь промисловості Що виробляє або видобуває Назви найбільших підприємств Паливна промисловість Електроенергетика Металургійна промисловість Машинобудівна промисловість Хімічна промисловість Деревообробна і паперова промисловість Легка промисловість Харчова промисловість

Слайд 44

Жодна галузь промисловості не може обійтись без природи. Розвиток промисловості залежить від природних багатств. Природні багатства потрібно берегти й економно використовувати.

Слайд 45

Бурхливий розвиток промисловості, сільського господарства, збільшення автомобільних і залізничних шляхів, осушення боліт погано впливає на рослинний і тваринний світ.

Слайд 46

Щоб зберегти і примножити природні багатства рідного краю, потрібно дбати про природу, охороняти її.

Слайд 47

Для охорони рідкісних тварин і рослин створюються заповідники, заказники.

Слайд 48

Найдавніший у країні заповідник – “Асканія-Нова” створений у 1921 році (Херсонська область)

Слайд 49

Наймолодший заповідник – “Медобори” – створений у 1990 році. Він розташований у Тернопільській області. Майже вся територія вкрита лісами, трохи луків, степових ділянок, розсипи вапняків.

Слайд 50

АР Крим: заповідники — Ялтинський гірсько-лісовий (1973 р.), Мис Мартьян (1973 р.), Карадазький (1979 р.), Казантипський (1998 р.), Опукський (1998 р.), Кримський (1923 р.); заказники — Астанінські заплави, Арабатський, Мис Айя, Аю-Даг, Великий каньйон Криму, Качинський каньйон, Каркінітський, Новий Світ, Чорна річка, Хапхальський, урочища Карабі-Яйла і Куболач; парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва державного значення — Алупкінський, Лівадійський, Гурзуфський; Нікітський ботанічний сад.

Слайд 51

Вінницька область: заказники — Буго-Деснянський, Володимирська дубина, Горячківська дача, Марксова дубина, Коростовецький, Грабарківський, Бронницький, Хмільницька дача, Вендичанська дубина Волинська область: Шацький національний природний парк (1983р.); заказники — Нечимне, Черемський, Втенський, Вутвицький, урочище Воротнів.

Слайд 52

Дніпропетровська область: Дніпровсько-Орільський заповідник (1990 р.); заказники — Кільченський, Солоний лиман, Булахівський лиман, Балка Бандурка, Волошанська дача, Грабівський, Велика Западня, Обухівські заплави, Комісарівський, Грушуватський, Дібрівський, урочище Яцеве, Балка Північна Червона, Комарівщина, Таромські плавні.

Слайд 53

Донецька область: Український степовий заповідник (філіали — Хомутівський степ, Крейдова флора та Кам'яна Могила (частина)) (1961 р.); національний природний парк — Святі гори (1997 р.); заказники — Гори Артема, Великоанадольський, Роздольненський, Бердянський, Білосарайська коса.

Слайд 54

Житомирська область: Поліський заповідник (1968 р.); заказники — урочище Плотниця, Поясківський, Туганівський, Кутнє, Городницький, Казява, Часниківський, Дідове озеро, Червоновільський, Забарський. Закарпатська область: Карпатський біосферний заповідник (1968 р.); національні природні парки — Синевір (1989 р.) і Ужанський (1999 р.); заказники — Свидовецький, Чорна гора, Апшинецький, Негровецький та інші.

Слайд 55

Запорізька область: філіал Українського степового заповідника — Кам'яні Могили (1961 р.); заказники — Старобердянський, Дніпрові пороги, Великі й Малі Кучугури, Радіонівський, Алтагирський, Молочний лиман, Коса Обиточна.

Слайд 56

Івано-Франківська область: заповідник Горгани (1996 р.); Карпатсь кий національний природний парк (1980 р.); заказники — Турова дача, Княждвірський, Бредулецький, Джурджийський, Садки, Яйківський, Кливський, Пожератульський, Талпиширківський, урочища Козакова долина, Скит Манявський; 3 дендропарки.

Слайд 57

Київська область: заказники — Дніпровсько-Деснянський, Дзвінківський, Жорнівський, Іллінський, Усівський; пам'ятка природи загальнодержавного значення — урочище Бабка; дендропарк «Олександрія»; Дніпровсько-Тетерівське та Заліське заповідно-мисливські господарства.

Слайд 58

Кіровоградська область: заказники — Чорноліський і Редьчине; пам'ятка природи загальнодержавного значення — болото Чорний Ліс; дендропарк «Веселі Боковеньки».

Слайд 59

Луганська область: Луганський заповідник (філіали — Стрільцівський степ, Провальський степ, Станично-Луганський) (1968 р.); Юницький заказник.

Слайд 60

Львівська область: заповідник Розточчя (1984 р.); національні природні парки — Яворівський (1998 р.) і Сколівські Бескиди (1999 р.); заказники — Лопатинський, Пікуй, Бердо, Діброва, Потелицький, Чайковицький, Сколівський, Лешнівський, Волицький; пам'ятка природи державного значення — урочища Горбки та Ставки; 2 дендропарки.

Слайд 61

Миколаївська область: заповідник Єланецький степ (1996 р.) та ділян ка Чорноморського біосферного заповідника— Воложин ліс (1927р.); заказник — Рацинська дача; пам'ятка природи загальнодержавного значення — урочище Степок.

Слайд 62

Одеська область: Дунайський біосферний заповідник (1998 р.); заказники — Дальницький, Петрівський, Староманзірський, Коса Стрілка, Савранський ліс; пам'ятки природи загальнодержавного значення — Одеські катакомби та Михайлопільський Яр.

Слайд 63

Полтавська область: заказники — Великоселецький, Вільхівщинський, Куквинський, Малоперещепинський, Михнівський, Плехівський, Гракове, Гиряві Ісківці, Солоне; пам'ятка природи загальнодержавного значення — урочище Парасоцьке; Устимівський дендропарк.

Слайд 64

Рівненська область: Рівненський заповідник (1999 р.); заказники — Прище, Вишнева гора, Золотинський, Почаївський, Хиноцький, Озерський, Вичівський, Дібрівський, Сварицевицький, Острівський, Білозерський, Висоцький, Бущанський, Сира Погоня, Суський, Перебродівський, Сомино.

Слайд 65

Сумська область: філіал Українського степового заповідника— Михайлівська цілина (1961 р.); національний природний парк — Деснянсько-Старогутський (1999 р.); заказники — Андріяшивсько-Гудимівський, Бакирівський, Банний яр, Біловодський, Хухрянський, урочище Великий бір, Журавлиний, Шалигинський; парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва — Тростянецький і Кияницький; пам'ятки природи загальнодержавного значення — Шелехівське озеро та урочище Боромля. Тернопільська область: заповідник Медобори (1990 р.); заказники — Дача Галілея, Жижавський, Обіжовський, урочище Криве, Касперівський, Серетський, Семиківський, Суразька дача, Веселівський, Галицький, Яблунівський, Чистилівський; дендропарки — Гермаківський і Хоростківський; ботанічний сад.

Слайд 66

Харківська область: заказники — Бурлуцький і Катеринівський. Херсонська область: біосферні заповідники — Чорноморський (1927 р.) і «Асканія-Нова» ім. Ф. Є. Фальц-Фейна (1898 р.); Азово-Сиваський національний природний парк (1993 р.); заказники — Бакайський, Березові колки, Джарилгацький, Ягорлицький, урочище Саги. Хмельницька область: національний природний парк — Подільські Товтри (1996 р.); заказники — Сатанівська дача, Кармалюкова гора, Циківський, Панівецька дача, урочище Совий яр, Башта, Моломолинцівський, Моначинський, Івахновецький, Кошарнинський, Городоцький, Княжпільський. Іванковецький; пам'ятки природи загально-державного значення— карстові печери «Атлантида» і Товтра «Самовита».

Слайд 67

Черкаська область: Канівський заповідник (1923 р.); заказники — Липівський і Русько-Полянський; дендропарк «Софіївка». Чернівецька область: Вижницький національний природний парк (1995 р.); заказники — Лунківський, Чорний діл, Цецино, Стебник, Петровецький, Лужки, Драницький; ботанічний сад і дендропарк Чернівецького університету; Сторожинецький дендропарк.

Слайд 68

Чернігівська область: заказники — Каморетський, Дорогинський, Сосинський, Болото «Мох»; парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва — Качанівський і Сокиринський; Тростянецький дендропарк.

Слайд 69

Природоохоронні об`єкти нашого краю Природоохоронні об`єкти Назва Які об`єкти природи охороняються Заповідник Заказник Природний або національний парк Пам`ятки природи Ботанічний сад Дедропарк Зоопарк Парк – пам`ятка садово-паркового мистецтва

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка