X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Розвиток підприємства дитячого харчування

Завантажити презентацію

Розвиток підприємства дитячого харчування

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Тема: Перспективність та привабливість розвитку підприємств дитячого харчування в Україні

Слайд 2

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ

Слайд 3

Перспективність та привабливість розвитку підприємств дитячого харчування в Україні зумовлюються соціальною значимістю та можливостями значного зростання обсягів виробництва та реалізації. В зв’язку з цим виникає необхідність пошуку можливих форм та напрямів розвитку підприємств галузі дитячого харчування.

Слайд 4

Грудне молоко або дитяча суміш забезпечують дитині повноцінне харчування від народження до, приблизно, шести місяців. Саме в період цього півроку дитяче харчування відіграє вирішальну роль. 

Слайд 5

Особлива увага приділяється вмісту вітамінів та мінеральних речовин. Хоча безпосередня шкода для здоров'я виключена, надмірне надходження окремих вітамінів в організм небажано.

Слайд 6

МЕТА РОБОТИ: дослідити та визначити формування асортименту плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування

Слайд 7

Завдання курсової роботи: Дати аналіз ринку плодово-овочевих соків та пюре в україні; Вивчити ознаки класифікації і фактори формування асортименту плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування, Здійснити характеристику асортименту плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування, що виробляється на досліджуваному підприємстві ват «окздх»; Провести оцінку якості плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування, що виробляється на досліджуваному підприємстві ват «окздх»; Навести пропозиції щодо оптимізації асортименту плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування, що виробляється на досліджуваному підприємстві ват «окздх»

Слайд 8

Аналіз ринку плодово-овочевих соків та пюре в Україні. Зараз заводів, які виготовляють пюре для дитячого харчування чотири: Гірниківський Сімферопольський Володимир – Волинський Херсонський Заводи, які виготовляють пюре для дитячого харчування:

Слайд 9

З 2012 року випуск плодоовочевих консервів типу варення, повидла, джему, консервування фруктів у сиропі та інших фруктових – знизився у декілька разів. Фактично усе виробництво пюре в 2011 році було зосереджено у Вінницькій(32%) та Миколаївській(24%) областях.

Слайд 10

Майже 80% ринку займає плодово-ягідне пюре для подальшої переробки таких компаній, як СП «Поділля-Обст» , ВАТ «ОКЗДХ» (Одеська обл.), та ДП «Сандора-Агро».

Слайд 11

Тільки в 2012 р. виробничі показники підприємств, випускаючих дитяче харчування більше ніж в два рази перевищили аналогічні показники попереднього року, і на 1 жовтня поточного року вийшли на рівень 43,4 тис. т Ємність ринку дитячого харчування поступово зростає. Це можна пояснити тим, що народжуваність за останній рік зросла на 5%, зросла купувальна здатність у людей

Слайд 12

В 2010 р. за кордон України було експортовано близько 14 тис. т фруктових консервів на суму $15.3 млн., а імпортовано близько 8 тис. т. на $2,752 млн. В 2011 р. експорт виріс до 17,3 тис. т. ($16.3 млн.), а імпорт скоротився до 4,7 тис. т. на суму $3.2 млн.

Слайд 13

Основним ринком збуту є Росія – на її долю приходиться майже 80%(13,8 тис. т на $13,7 млн.). Далі йде Білорусь – 11% (2 тис. т на $1,1 млн). Інша продукція невеликими партіями йде на ринки Західної Європи (Австрія, Німеччина), країни Балтії, США, Ізраїль.

Слайд 14

Номенклатура дитячого харчування, яке виробляють на Україні включає в себе наступні основні групи товарів: - сухі, рідкі та пастоподібні молочні суміші; - дитяче харчування на основі дієтичної злакової муки; - гомогенізовані плодово-ягідні продукти; - плодово-овочеві, фруктові та м'ясні консерви; - дитячі соки.

Слайд 15

По оцінкам операторів ринку, близько 65-70% ринку займає продукція ТМ «Малюк», ТМ «Чудо-Чадо» (Одеського консервного заводу дитячого харчування), близько 20-25% — ТМ «Пуп-Сік» (Володимир-Волинський консервний завод), близько 7% —ТМ «Рум'яні щічки» (Гірняківський консервний завод)

Слайд 16

Російські виробники дитячого харчування теж активно освоюють український ринок, розширюючи свій асортимент збуту, і часто за рахунок виробництва окремих видів дитячого харчування під відомими закордонними ТМ. (Московський Перший комбінат дитячого харчування, ЕКЗ «Лебедянский», «Истра-Nutricia», «Петмол», Мінусінський харчовий комбінат, Вологодський завод дитячого харчування та ін.).

Слайд 17

До закордонних виробників, присутніх на українському ринку належать: Semper, HiPP, Heinz, Hame, Nestle, Bebivita

Слайд 18

Класифікація та фактори формування асортименту плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування. Вітчизняні заводи з випуску спеціалізованого дитячого харчування не квапляться розширювати асортимент, випускаючи, головним чином, продукцію, відому нам із радянських часів: фруктові пюре, соки та молочні суміші

Слайд 19

Згідно з старим стандартом на дитяче харчування ГОСТ 15849-89 «Консервы плодовые и ягодные для детского питания» випускають такого найменування: - пюре плодові натуральні - пюре із суміші плодів натуральні - пюре плодові і ягідні з цукром - пюре із суміші плодів і ягід з цукром - пюре із суміші плодів, ягід, овочів, плодових і ягідних соків з цукром - пюре із плодів з крупами та молоком

Слайд 20

Згідно з новим стандартом на дитяче харчування ДСТУ 4084-2001 «Консерви фруктові пюреподібні для дитячого харчування» випускають таких видів: пюре фруктові натуральні; пюре фруктові з цукром або медом; пюре фруктові з фруктовими соками та цукром; пюре із фруктів з крупами та молоком; пюре із фруктів з вершками «Неженка» і ін..

Слайд 21

Овочеві консерви виготовляють із зеленого горошку, моркви, гарбуза, кабачків, кольорової капусти, шпинату, томатів, ріпи, з доданням молока, круп, яблук або персиків. 

Слайд 22

Овочево-м'ясні пюреподібні консерви виготовляють з яловичини, печінки ялової або телячої та курячої, в комбінації з рисовою крупою, картоплею, морквою, томатом, зеленим горошком, кольоровою капустою, кабачком. 

Слайд 23

Асортимент пюреподібних фруктів консервованих для дитячого харчування включає декілька груп продукції:  1) пюре натуральне з груш, яблук і їх суміші;  2) пюре з цукром із абрикосів, слив, аличі, вишні, груші, суниці, малини, персиків, чорниці, чорної смородини, шипшини, яблук одного виду або суміші із 2 або 3 видів цих плодів і ягід. Цукор добавляють в кількості 5-18% в залежності від кислотності плодів;  3) пюре із полу фабрикатів тропічних плодів з цукром;  4) пюре із яблук або яблук і моркви з соками із ягід(червоної смородини, чорниці, обліпихи) або шипшини; 

Слайд 24

5) пюре із суміші плодів, ягід, овочів та соків; 6) пюре із яблук, вишні або слив із вершками та цукром; 7) пюре із яблук, вишні або слив із вершками й цукром; 8) креми плодово-ягідні із суміші яблук з суницею, чорницею чи чорноплідною горобиною з додаванням цукру та манної крупи; 9) коктейлі плодові та ягідні; 10) десерти плодово-ягідні із слив, яблук або суміші яблук з вишнею, сливами або чорною смородиною з додаванням цукру, модифікованого крохмалю та молочної сироватки.

Слайд 25

Асортимент дитячих продуктів представлених у супермаркетах міста Києва приблизно такий:  1) Дитячі соки: Винни, Fructal, Пуп-сік, Бебивита, Hipp, Vita Baby, Карапуз, Румяные щечки;  2) Дитяче пюре овочеве та фруктове: Бебивита, Hipp, Nestle, Vita Baby, Винни, Карапуз, Пуп-сік, Румяные щечки. Проаналізувавши ці дані можна зробити такий висновок: лише 11,44% асортиментних найменувань – це вітчизняний виробник, із яких 42,5% відносяться до дитячих овочевих і фруктових пюре. Інші 88,56% - це імпортні товари. 

Слайд 26

Виробництво плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування. Соки для дитячого харчування виготовляють за наступною технологічної схемою. 1. Підготовка сировини. 2.Подрібнення плодів. 3. Нагрівання мезги та обробка ферментами. 4. Вилучення соку. 5. Обробка соків. 6. Розлив соку.

Слайд 27

Оцінку якості соків проводять за показниками: 1. Показники, що погоджені із промисловістю, наприклад, відносна щільність і відповідний вміст розчинних сухих речовин для соків прямого віджиму і відновлених соків. 2. Показники безпечності для здоров’я людини, наприклад, нітрати, леткі масла, етанол, D- і L-молочні кислот. 3. Екзогенні забруднювачі, наприклад, миш’як і важкі метали. 4. Показники складу, наприклад, L-аскорбінова кислота, леткі масла, гідроксиметилфурфурол (ГМФ).

Слайд 28

Економічна характеристика досліджуваного підприємства ВАТ «ОКЗДХ» Холдинг "Вітмарк" працює на національному ринку соків більше 10 років, і є одним з його лідерів. До складу Холдингу входять: СП "Вітмарк-Україна" ТОВ (Одеса), ВАТ "Одеський консервний завод дитячого харчування" (ОКЗДХ) (Одеса), Кучуранський завод, Рахнянсько-Лісовий Консервний Завод.

Слайд 29

Висновки Головною проблемою ринку залишається дефіцит сировини. Навіть в урожайні роки потреби виробників цієї продукції забезпечуються місцевою сировиною не більше, ніж на 25%. В Україні просто відсутні промислові посадки абрикосів, айви, вишні, персиків та ін.

Слайд 30

Друга, не менш важлива проблема виробників соків полягає у системі дистрибуції. Історично біля 65% продукції збувалося через торгівельні мережі, 20%- через кіоски і павільйони, продукція, що залишилась через середні і невеликі магазини.

Слайд 31

Список використаних джерел 1. Закон України «Про якість та безпеку харчових продуктів» № 771 – ВР від 23.12.1997р. 2. Постанова КМУ «Про вдосконалення контролю якості та безпеки харчових продуктів» № 1371 від 11.01.1997р. 3. ГОСТ 15849-89 «Консервы плодовые и ягодные для детского питания». 4.ГОСТ 13799-81 «Продукция плодовая, ягодная, овощная и консервированная. Упаковка, маркировка, транспортирование и хранение». 5. ГОСТ 22371-77 «Консервы. Плоды и ягоды протертые или дробленные. Технические условия». 6.ДСТУ 4084-2001 «Консерви фруктові пюреподібні для дитячого харчування». 7. К. Т. Онрік. Проблеми виробництва дитячого харчування//Об’єкти ризику. – 2005. - № 12. 8. М.П. Зрезарцев Товарознавство сировини та матеріалів. 9. Вісник КНТЕУ 2/2009. Під редакцією Пшеслінський Д., 2009. 10. . Найченко, В. М. Технологія зберігання і переробки плодів та овочів В. М. Найченко, О. С. Осадчий. 11. www.nbuv.gov.ua. 12. www.consumer.com.ua. 13. www.Lib.aldebaran.ru.

Слайд 32

Дякую за увагу

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка