X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
"Промисловість Молдови"

Завантажити презентацію

"Промисловість Молдови"

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Промисловість Молдови

Слайд 2

Промисловість

Слайд 3

Хімічна промисловість Ця галузь країни зорієнтована на внутрішній ринок. Зокрема, вона представлена виробництвом пластмаси, ізоляційних матеріалів, товарами побутової хімії. На довізній сировині виробляють штучну м’яку шкіру (Кишинів). На відходах харчової промисловості формується біохімічна індустрія (виробництво лимонної кислоти, вітамінів, кормових дріжджів, біостимуляторів).

Слайд 4

Легка промисловість  У Молдові розвиваються текстильна, бавовняна, шкіряно-взуттєва галузі. У Тирасполі працює бавовняний комбінат, а текстильно-ткацькі фабрики — у Бендерах і Бєльці. У Бендерах побудовано шовковий комбінат, у Бєльці — хутровий комбінгіт, швейні і трикотажні фабрики.

Слайд 5

Харчова промисловість Її розвитку сприяють потужна сировинна база, низька собівартість продукції, висока продуктивність праці і фондовіддача. Переважно розвиваються виноробна (у т. ч. виробництво коньяків і шампанського), консервна, цукрова та олійна галузі. Кілька заводів виробляють м’ятну, лавандову і шалфейну олію для кондитерської промисловості. Важливе значення мають також молочна і маслосироробна промисловість. Основними центрами виробництва є Кишинів, Бєльці, Тирасполь, Бендери тощо.

Слайд 6

Машинобудування Машиобудування і металообробка Молдови спеціалізуються на приладобудуванні, обчислювальній і робототехніці, електротехніці, тракторобудуванні. Найбільші центри - Кишинів, Бєльци, Тирасполь, Бендери.

Слайд 7

Природно-ресурсний потенціал Молдова бідна на корисні копалини. Найбільш цінними є будівельні матеріали, зокрема білий вапняк. Поклади вапняків є поблизу Кишинева, Оргіїва, у північно-західній Молдові та в долині Дністра. Важливе значення мають поклади особливого вапняку, який використовується для рафінування цукру. У середній течії Дністра розвідані запаси цементної сировини. У багатьох місцях знайдені і розробляються поклади глин, суглинків, бентонітів, пісків, пісковиків, гіпсу, гравію. Паливні ресурси Молдова імпортує з інших країн - України, Росії, Румунії та ін. Це ставить її в певну економічну залежність від цих держав.

Слайд 8

Господарство Молдова — індустріально-аграрна країна. Провідна галузь промисловості — харчова. Комплекс галузей важкої, легкої промисловості, розвинене багатогалузеве сільське господарство.

Слайд 9

Сільське господарство Воно є значущим в економічній діяльності країни. Приватну власність на землю було легалізовано у 1991 р., але розпродаж сільськогосподарських земель розпочався лише у 2001 р., коли було створено майже 14 тис. фермерських господарств. Сільське господарство дає понад 2/5 обсягу національного прибутку. Площа сільськогосподарських угідь становить 2,5 млн. га, ріллею зайнято 1,7 млн. га, решта — пасовища, сади, виноградники тощо. На землеробство припадає 2/3 ВНП сільського господарства.

Слайд 10

Сільське господарство Рослинництво Провідними галузями є виноградарство і садівництво. У Молдові вирощують столові і технічні сорти винограду (350 тис. т). Найбільші площі виноградників зосереджені у Центральній і Південній Молдові (130 тис. га). Вирощування фруктів (яблука, груші, айва, сливи, абрикоси, черешні тощо) сконцентроване на півночі, у центральних районах та у долині Дністра. У країні є багато садів волоського горіха. Овочівництво (вирощування томатів, баклажанів, перцю, кабачків, огірків тощо) поширене повсюдно. Картоплю вирощують переважно у північних районах Молдови. Серед зернових культур основними є кукурудза й озима пшениця. Технічні культури представлені соняшником, цукровим буряком, тютюном, ефіроолійними культурами (лавандою, трояндою, шалфеєм, геранню). Тваринництво Ця галузь спеціалізується на м’ясо-молочному скотарстві, свинарстві, вівчарстві. У країні нараховується понад 1,1 млн. голів великої рогатої худоби,1,8 млн. свиней, 1,3 млн. овець. Розвиваються також допоміжні галузі — рибальство, кролівництво, бджільництво і шовківництво.

Слайд 11

Експорт В експорті (1,03 млрд. дол.) переважають сільськогосподарські продукти (вина, коньяки і тютюн), тканини, машини та хімічні вироби.

Слайд 12

Імпорт Головні статті імпорту (1,83 млрд. дол.) — нафта, природний газ, вугілля, машини, продовольство. Основними торговими партнерами є Росія, Україна, Румунія, Білорусь і Німеччина. Україна останнім часом плідно співпрацює з Молдовою. Зовнішньоторговельний обіг у 2004 р. становив 727 млн. дол.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка