Технології використання зібраного врожаю в Україні
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
* * Технології використання зібраного врожаю в Україні Джон Міллнз Львів П’ятниця, 8 жовтня 2010 року Слайди люб’язно надані Міжнародною фінансовою корпорацією, членом групи Світового банку Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ і реалізації Європейської політики добросусідства в сільському секторі (секторальний підхід). Проект фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні
* * Великий обсяг ринку свіжої плодово-овочевої продукції: 5,5 млн. тон (2-2,5 млрд. дол. США). 30% овочів і 70% фруктів, які сьогодні реалізовуються через мережу роздрібної торгівлі України, імпортується з інших країни. Україна має значний потенціал збільшення виробництва власної плодово-овочевої продукції, але цей потенціал залишається нереалізованим. Збільшенню обсягу виробництва власної продукції стоять на заваді, зокрема: неефективно функціонуючий ланцюг постачання; незадоволені потреби в інвестиціях у будівництво сховищ та інших об’єктів інфраструктури; величезні втрати продукції (5 млн. тон на рік) через вкрай незадовільне її зберігання і транспортування. Український ринок свіжої плодово-овочевої продукції Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ і реалізації Європейської політики добросусідства в сільському секторі (секторальний підхід). Проект фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні
* * Основні канали збуту свіжої плодоовочевої продукції Частки каналів збуту свіжої плодоовочевої продукції в Україні в 2010 році за оцінками експертів Міжнародної фінансової корпорації I (* до базарів віднесено також вуличні лотки і кіоски) Супермаркети 17% Маленькі магазини 3% Базари* 59% Готелі, ресторани, кафе -- 3% Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ і реалізації Європейської політики добросусідства в сільському секторі (секторальний підхід). Проект фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні
* * Втрати продукції у ланцюгу постачання Україна Нідерланди Виробники 30 - 35 % 15 – 20 % Збут 10 % 5 % Споживачі 25 – 30 % 10 – 15 % Сукупні втрати ~ 65 % ~ 35 % Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ і реалізації Європейської політики добросусідства в сільському секторі (секторальний підхід). Проект фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні
* * Аналіз холодильного ланцюга постачання свіжої плодоовочевої продукції в Україні (груд. 2009 р.) Головні висновки: Великі втрати продукції. Лише 10% сховищ відповідають сучасним вимогам. Фахівці оцінюють обсяг інвестицій, неохідних для заміни застарілих сховищ сучасними, у 2 млрд. дол. США. Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ і реалізації Європейської політики добросусідства в сільському секторі (секторальний підхід). Проект фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні
* * Холодильний ланцюг свіжої плодово-овочевої продукції в України Великі втрати. Щороку Україна втрачає близько 5 млн. тон зібраного врожаю картоплі, овочів і фруктів, внаслідок чого виробники і торгівці недораховуються понад мільярда доларів США. Незадовільна якість зберігання. Лише незначна частка охолоджуваних складських приміщень для зберігання картоплі (4%), овочів (10%) і фруктів (19%) відповідає сучасним вимогам. Темпи зростання обсягів виробництва випереджають темпи будівництва складських приміщень, що посилює тиск на ринок на етапі після збирання врожаю. Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ і реалізації Європейської політики добросусідства в сільському секторі (секторальний підхід). Проект фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні
* * Сьогодні українські компанії щороку витрачають близько 50 млн. дол. США на будівництво нових сховищ для зберігання фруктів, овочів і картоплі. Ще 2 млрд. дол. США необхідно вкласти у будівництво охолоджуваних сховищ для зберігання плодоовочевої продукції. Більшість нових приміщень функціонують скоріше як центри збуту, а не як сховищами. Холодильний ланцюг плодово-овочевої продукції в України Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ і реалізації Європейської політики добросусідства в сільському секторі (секторальний підхід). Проект фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні
Транспортування свіжої продукції У Україні втрати плодоовочевої продукції під час її транспортування набагато перевищують аналогічні втрати в країнах ЄС з таких причин: (1) порушення температурного режиму до / під час завантаження продукції у вантажівки; (2) незадовільне пакування продукції; (3) транспортування без охолодження; (4) транспортування без теплоізоляції у холодну пору року; (5) вимкнення водіями холодильного обладнання з метою економії палива; (6) незадовільний стан доріг; (7) багатократне перевантаження продукції через недосконалу структуру ринку.
Холодильний ланцюг постачання плодоовочевої продукції в Україні Існуючі охолоджувані сховища плодоовочевої продукції. Коричневим кольором позначені існуючі потужності, червоним – потреба у потужностях для зберігання (тис. тон)
Оцінки потреби в охолоджувальних сховищах Регіон Потреба у потужностях для зберігання плодоовочевої продукції. тис. тон Картопля Овочі Фрукти Овочі + фрукти Західна Україна 1,761 486 135 621 Центральна Україна 1,658 403 78 481 Східна Україна 547 265 53 318 Південна Україна 133 279 32 311 Україна в цілому 4,099 1,433 298 1,731
Показники інвестицій в охолоджувальні сховища (дол./га) Показник Картопля Яблука Цибуля Морква Площа угідь, га 250 60 40 25 Інвестиції у виробництво продукції 8,000 18,850 5,000 5,200 Інвестиції у сховища 9,800 26,775 25,000 22,000 Собівартість виробництва 2,667 4,800 6,400 2,167 Експлуатаційні витрати на сховища 373 1,470 1,493 1,517 Надбавка за зберігання до 15 травня 365 9,500 9,880 14,592 Надбавка за якість 747 2,100 1,493 2,357 Строк окупності, років 24 4 4 2
Куди спрямовуватимуться інвестиції у холодильний ланцюг? Протягом наступних кількох років очікується зростання попиту на такі типи сховищ: сучасні охолоджувані овочесховища на рівні фермерських господарств (а також потужності для зберігання овочів на етапі до охолодження); приміщення, обладнані системами клімат контролю, для зберігання фруктів у великих спеціалізованих фермерських господарствах; сучасні сховища поблизу великих міст, що функціонують як центри збуту й обслуговують гуртових торгівців, імпортерів і роздрібних торгівців.
Схожі презентації
Категорії