X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
кухні народів світу

Завантажити презентацію

кухні народів світу

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Європейська кухня

Слайд 2

Зміст Грецька кухня; Українська кухня; Португальська кухня; Французька кухня; Італійська кухня;

Слайд 3

Г р е ц ь к а к у х н я Грецька кухня, проста, корисна, невибаглива і вдається до найкращі продукти: оливки, фрукти й овочі,свежепойманную рибу, приготовлену на кращому місцевому оливковій олії. М'ясо - зазвичай баранина чи свинина - тушкується, запікається чи готується на барбекю. Дуже важливі сири: солоний фета вживається в салатах, халлуми часто готується на грилі, іамари, м'який сир вживається в солодких і пряних стравах.

Слайд 4

Особливості. Основне м'ясо - баранина - використовується в усіх проявах, починаючи з дрібних кубиків, закінчуючицеликовой тушею на рожні, які найчастіше запікають, щоб відзначити завершення релігійних свят. Греки також дуже люблять пироги, як солодкі, і несолодкі. Гуляші готують густими і насиченими, у яких додають сезонні продукти; також склад залежить від місцевих кулінарних звичаїв. Рисоли- котлетки - пиріжки, у яких додають усе, що смачно - овочі й бобові, м'ясо і морепродукти.

Слайд 5

Спеції Незвичний аромат грецької кухні досягається також вживанням розмарину, базиліка, петрушки, коріандру,орегано і м'яти, часник, цибулю, кріп  і  лаврове листя.

Слайд 6

Страви Баклава — десерт, випічка, у якій шари тіста чергуються із шарами горіхів. Василопіта — пиріг, який випікається 1 січня у День Святого Василя.  Папуцакіа — баклажан, начинений яловичиною та овочами. Долма — виноградне листя, начинене яловичиною та рисом. Колокіта — цукіні, начинене курячим філе з томатним соусом. Мезе — кулінарна церемонія, може бути рибною, м'ясною або змішаною та складатись із 15-20 страв. Мусака — запіканка з баклажанів та баранини, з соусом і сиром. Сувлакі — шашлик з ягнятини або свинини. Пастітсіо — макарони в сметанному соусі.

Слайд 7

Напої Узо — анісова горілка. Метакса — рід бренді. Фраппе — кава з льодом. Рецина — грецьке вино з додаванням соснової смоли, трьох видів: біле, рожеве, червоне. Ципуро — рід бренді.

Слайд 8

У к р а ї н с ь к а к у х н я

Слайд 9

Перші страви Серед них по праву головне місце займає борщ, рецептура якого нараховує незліченну кількість рецептів: полтавський, волинський, чернігівський, галицький, львівський, селянський, дніпровський та ін. До того ж, кожна господиня готує борщ за своїм особливим рецептом. Не менш популярні в Україні також капусняк, розсольник, зелений борщ та солянка. Багато страв, які раніше вважали традиційними і широко використовували, тепер почали забувати — це, наприклад, кулеші, лемішки,шпундра тощо.

Слайд 10

М'ясо і риба З м'ясних продуктів використовується в першу чергу свинина, потім — яловичина і птиця. М'ясо споживається у різному вигляді, найчастіше смажене і тушковане. М'ясна кулінарія завжди була в Україні на високому рівні. Популярні у нас і такі страви, як голубці, печеня по-домашньому, українські битки, шпигована часником та салом буженина, тушкована з капустою і салом свинина, бігос, крученики, завиванці, фарширована птиця. Особливо смачні характерні для України страви з м'яса, що готуються в череп'яних горщиках. Взагалі для української кухні характерно широко використовувати м'ясо для приготування і перших, і других страв. Здавна важливе місце в харчуванні українців займає риба. Улюблені страви — карась, запечений у сметані, щука тушкована з хроном, короп, тушкований з цибулею в сметані, судак, запечений із грибами й раками, рибні крученики, короп, фарширований грибами і гречаною кашею тощо. Активно використовується морська риба та інші дари моря.

Слайд 11

Випічка Постійно присутні в українському меню найрізноманітніші борошняні страви: галушки, млинці, налисники, бабки, кльоцки, деруни , зрази, палюшки. Випічка : пироги та пиріжки — солоні та солодкі: із тіста пісочного, листкового, дріжджового, здобного тощо. З начинкою найрізноманітнішою: і з кашею, і з маком, і з м'ясом, і з капустою, і з сиром, і з будь-чим. Про українські ж вареники, знані повсюди, хіба що поему писати. Популярні різні каші: пшоняна, гречана, гарбузова; робляться каші з борошна: гречаного та кукурудзяного, які їдять з молоком, сметаною чи соняшниковою олією із смаженою цибулею, навіть з бринзою, такі як банош, лемішка і мамалига. Широко представлені в українській кухні солодкі страви, для приготування яких використовуються фрукти, мед, мак, горіхи тощо.

Слайд 12

Борщ Це традиційна українська страва, яку їли бодай не щодня та подавали і на вечорницях, і на весіллі. Добре приготований у печі борщ не приїдався, а другого дня був навіть смачнішим, ніж першого. У гарній хаті борщ подавали гарячим, та таким, щоб з нього ще йшла пара. Українці вірили, що то не просто пара, а духи-душечки предків, що відійшли у світ інший, а нині завітали, щоб допомагати нам. Подати гостю борщ без пари, або й зовсім холодним — вважалося за неповагу. У давні часи м'ясо у борщі можна було зустріти лише на великі свята, бо свиней часто не кололи. Коли не було посту — клали ще й добрячу ложку сметани.

Слайд 13

Деруни Вони ж тертюхи (Зх. Україна), дранікі (Білорусія), брамборакі (Чехія). Простіше кажучи — картопляні млинці, власне, від способу приготування яких (тертої, а в деяких регіонах кажуть — дертої, картоплі) й походить назва деруни. Деруни зі сметаною є традиційною частиною святкового столу на Благовіщення. У традиційній українській кухні деруни споживали найчастіше у неділю — на сніданок або вечерю. До столу ми подаємо деруни з цибулькою та золотавими шкварочками. До дерунів пасує сметана.

Слайд 14

Голубці Голубці — українські народні страви Голубці названі на честь голубів — птахів, що символізують творчу силу вогню А й справді — такі вдалі, рум'яні та м'якенькі, що так самі до рота і залітають. Без голубців важко було уявити святковий стіл в українській родині. Голубці готуються із капустяного листя, що начиняється сумішшю із пшона (пізніше — рису), м'яса, подрібненої моркви, цибулі та прянощів. Найбільше смакують зі сметаною та житнім хлібом.

Слайд 15

Сало Достаток сала вважається в народі ознакою справжнього добробуту. Сало вживають як самостійну їжу, головним чином, в сирому, запеченому вигляді, у вигляді шкварок або у вигляді різної приправи і жирової основи різних страв. Таку увага до свинини поріднює українську кухню з кухнями західних слов'ян і угорців та білорусів. Сало їдять не тільки сире, солоне, варене, копчене і смажене, на ньому не тільки готують, але ним шпигують інше м'ясо, де сало відсутнє. Сало також використовують для засмажування чи затовкування рідких страв: борщів,капусняків, юшок.

Слайд 16

П о р т у г а л ь с к а к у х н я Рибная кулінарія – основний напрям португальської кухні. Улюбленими стравами португальців є вже згадані сардини, тунець (але він занадто дорогий для обивателя), тріску солона,крокети з крабів та інші морепродукти. Португальская кухня багата соусами. Головна відмінність португальської кухні – використання риби і рибних продуктів.

Слайд 17

Національна страва Національне страву – солона тріска, яку готують більш як 150 способами. Найчастіше тріску їдять з картоплею, крутими яйцями і паростками ріпки, приправленими оливковою олією і оцтом.

Слайд 18

Напої Першим з вин на розум приходить портвейн. Його виробництву приділяється надзвичайна увага, адже портвейн становить біля третини виноробної продукції країни. Інше припадає двома третинами на червоне й однієї третю на біле столове вино. З білих вин найвідоміше - Віньє Вердес, що йде й на експорт.

Слайд 19

Типові страви Курча «Пирі-пирі» — з дуже гострим червоним перцем Бакальяу — солона тріска. Вона відома тим, що може готуватися у 365 способів — по одному на кожен день року. Фейжоада — запечені чорні боби з сушеним м'ясом, ковбасками, часником та ін.

Слайд 20

Ф р а н ц у з ь к а к у х н я Французи вважають кулінарію видом мистецтва, таким самим як поезія чи музика, а відомих кухарів вважають поетами. Французьку кухню умовно поділяють на три частини: cuisine regionale (регіональна кухня) cuisine bourgeoise (загальнопоширена французька кухня) haute cuisine (вишукана кухня, висока кухня)

Слайд 21

Супи З перших страв для французької кухні характерні суп-пюре з цибулі-порею чи з картоплею, цибульний суп заправлений сиром. Відомий також провансальський густий рибний суп - буй-а-без.

Слайд 22

М’ясо та риба Французькі кулінари використовують усі види м’ясних продуктів: телятину, яловичину, баранину, птаха, дичину. Дуже популярні страви з морської і прісноводної риби: тріски, палтуса,щуки, коропа, а також таких морепродуктів, як устриці, креветки, лангусти і морські гребінці. Характерні для французького столу омлети і сирні суфле, що готують з різними приправами і начинкою: шинкою, грибами, зеленню.

Слайд 23

Арсенал спецій французької кухні відрізняється широким вживанням чабру, цибулі, кервелю, естрагону, розмарину та ін. Вживання цих ароматичних трав додає їжі особливий смак і запах. Готуючи багато страв, французи кладуть у каструлю невеличку в’язку трав, так званий збірний букет, bouquet garni - невелика в’язка з петрушки, чабру, лаврового листа. Перед подачею на стіл букет зі страви виймають. Спеції

Слайд 24

Солодощі та напої. Найвідомішими французькими десертами є круасан, вишневий пиріг клафуті, шарлотка, Тарт Татен, різдвяне поліно, крем-брюле. З напоїв французи віддають перевагу фруктовим сокам, мінеральній воді. Надзвичайно популярна кава. Зі спиртних напоїв у Франції поширені абсент, кальвадос, коньяк.

Слайд 25

Типові страви Французький багет Печінка кролика Фуа-гра — паштет з печінки гуски Креп — тонкі млинці Бешамель Буйабез — рибний суп Фрикасе з курки Соус валуаз Крем-брюле — запечені вершки Суфле Тарт Татен

Слайд 26

I т а л і й с ь к а к у х н я

Слайд 27

Суп Суп не є винаходом італійців, однак слово узяте в них. Найзнаменитіший італійський суп — мінестроне. Готується він із семи інгредієнтів — семи типів овочів, семи типів м'яса і семи видів приправ, що за легендою символізують сім чеснот кардинала.

Слайд 28

М'ясо і риба Ще від античних часів в італійській кухні залишається дивного смаку страва з вівці, молочного поросяти чи козеняти — Abbacchio al Cacciatore чи грудинка з полентою. Saltimbocca alla Romana — теляче філе із шинкою і шавлією — також винайшли на берегах Тибру. Типово римським можна назвати і Coda alla Vaccinara — приготовлений з великою кількістю селери бичачий хвіст. Багато зі збережених й досьогодні страв говорять про те, що раніш, в епоху середньовіччя, основною вимогою була дешевизна продуктів, з яких ці страви готувалися. Саме такими стравами є Rigatoni con la Pajata — тушковані у вині з овочами телячий потрух, а також Fagioli con le cotiche —квасоля зі шпиком.

Слайд 29

Гарніри Говорячи про італійську кухню не можна не згадати про чудові макарони. Популярні в італійців равіолі — скоріш за все запозичення з Китаю. Равіолі — це невеликі квадратні вареники з гострою начинкою, причому не обов'язково м'ясною, а часто сирною. Макарони й равіолі подають з томатним соусом і тертим сиром. Різото — одна з найпопулярніших італійських страв. Різотто, зазвичай із шафраном, було винайдено в Мілані, але тепер воно популярно по всій Ломбардії. Його можна готувати з рибою з озер чи рік, з гарбузом чи пепероні, з луганега (сосисками) чи з жабами, у будь-якому випадку вийде вишукана страва.

Слайд 30

Овочі З часів древніх римлян на італійських столах красується спаржа. З неї готовлять багато смачних і поживних страв. Великий інтерес представляє культивована спаржа, оброблення якої є не таким простим заняттям. Можливо, саме тому її вживають як окрему страву, а не як гарнір. Помідори і червоний перчик пеперончіно люблять в Італії, як у нас картоплю і хрін. Помідори входять до складу більшості італійських салатів і гарячих страв. Гордість італійської кухні — томатний соус сальса ді помидоро. За старими рецептами його кілька годин варять на слабкому вогні і додають васильок чи майоран. Під таким соусом можна з'їсти що завгодно, але в Мілані з ним готують різотто.

Слайд 31

Десерт Італійці дуже полюбляють морозиво, якого існує безліч видів. Інші десерти: Панетоне — крутий кекс із дріжджового тіста, що печеться в циліндричній формі. Тірамісу — десерт з кремом «маскарпоне» та какао. Касата

Слайд 32

Дякую за увагу!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Різне