Правила поведінки за столом
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Правила поведінки за столом 2 клас Презентацію підготувала вчитель початкових класів Білоцерківської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 3 ім. Т.Г. Шевченка Богдан Ірина Леонідівна
- Щодня ми їмо. А для цього сідаємо за стіл з рідними Сідаємо за стіл з однокласниками - Щоб почуватися за столом зручно, комфортно і невимушено, необхідно знати і виконувати правила поведінки за столом
Запитання від Запитайлика - В якій кімнаті ви їсте? - Хто накриває стіл? - Чи допомагаєте ви накривати стіл? - Чи змогли б ви самостійно накрити стіл?
- Де б ви не їли, в гостях, в школі, вдома, з групою людей чи наодинці, правила поведінки необхідно виконувати завжди, щоб це стало хорошою звичкою!
Сидіти потрібно не дуже далеко від краю столу, але і не дуже близько. В жодному разі лікті не повинні лежати на столі. Сидіти слід прямо і не згинатися над тарілкою - Покажіть, як правильно потрібно сидіти за столом
Ложка створена для рідких страв. Нею їдять суп, борщ, бульйон. Ложку слід тримати в правій руці Ложку тримають пальцями, не беруть її у кулак. Набирають не повну ложку і перехиляють до рота звуженим краєм. При цьому не сьорбають і не прицмокують. Поївши, ложку кладуть на тарілку, а не на стіл.
Чайною ложкою кладуть цукор у чай чи каву; дістають фрукти, ягоди з компоту; їдять тістечка На неї непомітно випльовують кісточки з ягід компоту і вкладають їх на блюдечко. Чайну ложку не тримають у страві, її кладуть на блюдце
Виделку тримають лівою рукою. Зубчики для того, щоб наколювати їжу: шматок котлети, вареника. Коли наколюєте, виделку потрібно повернути опуклим боком догори
Щоб набрати гарнір, слід перевернути виделку ,, спинкою” вниз. Після їжі виделку кладуть у тарілку
Ніж тримають правою рукою і відрізають невеликі шматочки твердої їжі, наприклад, м’яса, потім нанизують їх виделкою і відправляють до рота
Щоб розділити на шматочки м’які страви, до допомоги ножа не вдаються. Омлет, овочі, запіканки,котлети, зрази, голубці, тюфтельки розділяють виделкою
Столовий етикет Пам’ятка За столом сиди прямо. Лікті не повинні лежати на скатертині. Не можна гойдатися на стільці
Столовий етикет Пам’ятка Не бери їжі, доки всі не сядуть до столу Хліб бери із загальної тарілки руками. Не відкушуй від нього, а відламуй невеликі шматочки
Столовий етикет Пам’ятка Сіль набирай спеціальною ложечкою або сухим ножем Цукор бери окремою ложечкою, яка є в цукорниці
Столовий етикет Пам’ятка Не вибирай більші та найкращі ягоди, фрукти та тістечка, шматки. Бери те, що лежить найближче до тебе Не залишай їжу в тарілці, заздалегідь попроси меншу порцію
Столовий етикет Пам’ятка Ягоди із компоту діставай маленькою ложкою, кісточки непомітно випльовуй на піднесену до губ ложечку і складай на блюдце Під час їжі не сьорбай, не плямкай, не копирсайся в зубах
Столовий етикет Пам’ятка Витирай руки і рот паперовою серветкою Після їди обов’язково подякуй тому, хто її приготував
Використані джерела http://images.yandex.ua Уроки з основ здоров’я. 2 клас: посібник для вчителя/ Н.О.Будна, Ж.А.Голінщак. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2013. – 152 с. – ( Серія ,,Бібліотека вчителя”) .
Схожі презентації
Категорії