Води, призначені для людського споживання
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Води, призначені для людського споживання ВОДА та ЗДОРОВ‘Я : фундаментальні принципи Brigitte Moissonnier ARS PACA 14 septembre 2012
Вода – основа життя мозок : 76% легені : 78% серце : 79% Шлунок та кишечник : 75% Нирки : 81% Кров : 79% Кістки : 22.5% Людська істота не може прожити більше як 1 місяць без твердої їжі; а без води вона не проживе більше ніж 3-4 дні % води у людському тілі : Доросла : 60% Немовля : 75% Дитина : 70% 2.5 літри води на день (1.5 л у вигляді питної води, 1 л. Включає в себе тверда їжа) є необхідними для життєдіяльності дорослої людини ВОДА є найбільш уживаним харчовим продуктом : у середньому 1 тонна / рік / для дорослого
Вода Найбільш уживаний харчовий продукт : Від 2 до 3 літрів на день = 1 тонна на рік Основний елемент Гігієни та комфорту – потреби у споживанні : від 30 до 50 л/особу/день У Європі : 100 л/день/особу та більше , але існують диспропорції У зростанні тривалості життя У розвитку людини : Здоров´я та добробут У економічному розвитку націй : Сільському господарстві, харчовій промисловості Промислових галузях Безпеки особистості та майна 14 septembre 2012 Brigitte Moissonnier ARS PACA
Наявність запасів води у світі Середня кількість опадів на рік на суходолі :110.000 km3, 70.000 km3 випарюються до повернення у море. 40.000 km3 потенційно доступні для людського використання : споживання для домашнього вжитку, сільськогосподарських та промислових потреб l Світове споживання прісної води у 2011 році : приблизно 4.000 km3, тобто близько 10 % від щорічно відновлюваних запасів 40.000 km3 води у наявності : нерівномірно розповсюджені. 25.000 km3 випадають у вигляді руйнівних злив та паводків. Залишається близько 15.000 km3 доступних та відносно стабільних. 14 septembre 2012 Brigitte Moissonnier ARS PACA
Водяний стрес … тобто недостатньо води для забезпечення потреб людства та навколишнього середовища
Вода = основна база довготривалості людства Вода = джерело хвороб та смерті Ситуація у світі Більше 1 мільярда осіб (1/6) не мають доступу до води Близько 3 мільярдів осіб (2/6) позбавлені санітарії, навіть найпростішої 4000 дітей щоденно помирають від хвороб, пов´язаних з водою Більше 2 мільярдів осіб страждають на хвороби, пов´язані з водою, найбільш розповсюдженим захворюванням є діарея. 14 septembre 2012 Brigitte Moissonnier ARS PACA
Вода та здоров´я Вода є основною людською потребою Кожна особистість на цій землі має право на можливість для задоволення своїх основних потреб. безперервно сьогодні та завтра Без шкідливих наслідків для свого здоров´я на короткий середній та довготривалий термін 14 septembre 2012 Brigitte Moissonnier ARS PACA
Ризики для здоров´я Безпосередні ризики / мікробіологічні ризики Віруси : поліомієліт, гепатит А Бактерії: холера, тиф Простіші: амебна дизентерія, Паразити : aскариди, криптоспориди, ghiardia... Середньострокові ризики :завдані небажаними складовими l такими як нітрати / метгемоглобінемия Довгострокові ризики : накопичення впродовж років Хімічних та токсичних складових, що спрчиняють різні захворювання : сатурнізм (отруєння свинцем), флюороз (отруєння фтором) Елементи хімікоорганічного походження (пестициди) або природні елементи (миш´як…) : онкологічні захворювання 14 septembre 2012 Brigitte Moissonnier ARS PACA
Групи підвищеного ризику Діти Особи похилого віку Особи з пригніченим імунітетом Особи, виснажені від недоїдання або поганого харчування Приклади Дитячий сатурнізм : пошкодження систем кровообігу, ниркової, кісткової , та неврологічної (IQ), недостатність зросту та ваги у вражених дітей Діареї від криптоспоридіозу (Вересень 2001р. : у Франції, у місті Dracy le Fort, 397 підтверджених випадків та 86 можливих випадків спричинених взаємопроникненням каналізаційної мережі та мережі постачання питної води - (Без летальних наслідків); найтяжчі наслідки для імунодепресивних осіб
Найбільш вразливі види діяльності Усі нижчеприведені категорії потребують найвищого рівня гігієни Медичніе обслуговування Лікарні Приготування харчових продуктів Харчова промисловість Комунальне співмешкання / Заклади громадського харчування / ресторани... Усі вищезгадані категорії підлягають дотриманню техніки безпеки : наприклад протипожежної 14 septembre 2012 Brigitte Moissonnier ARS PACA
Розглянемо питну воду як єдине ціле Постачання питної води треба розглядати як цілісний комплекс, який починається від джерела води та її видобутку, проходячи через її обробку, яка має на меті надання їй тої якості, яка відповідає потребам людського споживання. Природні ресурси : джерела, поверхневі води, підземні води Обробка Мережі водопостачання ЗАПОБІГАТИ МАРНОТРАТСТВУ (витіканням) та ЗАБРУДНЕННЮ Оптимізувати ефективність кожного етапу, на якому можуть статися негативні впливи на доступну кількість та на якість води 14 septembre 2012 Brigitte Moissonnier ARS PACA
РЕСУРСИ Нагальні потреби / майбутні потреби = перспективи ( інтенсивність розвитку, урбанізація…) Водозбірна площа Геологія, гідрогеологія, метеорологія та тенденції випадіння опадів, землекористування, конфлікти у використанні, ВРАЗЛИВІСТЬ, хронічні забруднення, випадкові забруднення... Поверхневі води Підземні води Видобуток, постійність видобутків, термін затримки для накопичення, природні складові води, захист (включаючи вторинні джерела, які живлять греблі, водосховища, озера, інші водойми) Тип водоносногошару (середовище, збагачене іонами, чи ні), гідрогеологія, видобуток, зона відновлення, вразливість, захист... 14 septembre 2012 Brigitte Moissonnier ARS PACA
Мережі водопостачання Мережі водопостачання = мережі транспортування нчищених вод, резервуари, гідравлічне устаткування, основні та вторинні водогони, розгалуження, пункти розподілу (лічильники води), водяні крани... Концепції та наслідки гідравліки : вік води (термін перебування у мережі водогону), тиск, витрати, можливість обслуговування... , Витікання, розриви ? Відновлення ? Захист від всосування? Ризики забруднення? Залишки дезинфекційних реагентів ? Ризики зараження ? Забиття, замулення? Обслуговування? Підтримка? Запрограмована та реалізована послідовність? Індивідуальні резервуари ? 14 septembre 2012 Brigitte Moissonnier ARS PACA
Мережі водопостачання : Продуктивність та надійність Транспортування сирої води 1 з джерела 2 на обробку 3 Водогони для обробленої води 4 до резервуарів 5 Мережі водопостачання 6 обробленої води від резервуарів до підключених відгалужень : 7 індивідуальних або колективних; пункти доставки 8: точки вживання питної води. ПОТЕНЦІЙНІ ВИТІКАННЯ на кожному ЕТАПІ Загальна продуктивність мережі ? Лінійна продуктивність ? Продуктивність на мешканця? ДОТРИМУВАТИСЯ ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ / НАДІЙНІСТЬ МЕРЕЖІ З моменту її розробки та створення, потім за допомогою методів діагностики, тестів, постійного техобслуговування та її відновлення
Надзвичайні заходи Попередження населення : Кому та що робити ? Яким чином ? Через які ЗМІ ? Роль міністерств, відповідального за охорону здоров”я Засоби постачання населення у випадку кризи ? Бутильована вода ? Мобільні резервуари ? Мобільні одиниці обробки ? Перспективні плани ? Організація ? 14 septembre 2012 Brigitte Moissonnier ARS PACA
Схожі презентації
Категорії