Відомості про збалансоване харчування
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Збалансоване харчування Збільшення виробництва продуктів харчування за лежить від наявних ресурсів рослинної та тваринної си ровини, сучасного науково-технічного рівня в галузях виробництва сільськогосподарської продукції, її збері гання та переробки. Обсяги виробництва та асортимент продовольчих товарів повинні ґрунтуватись на збалан сованому, повноцінному і адекватному харчуванні насе лення, на основі наукових розробок з питань біохімії, фізіології, генетики, генноімунології та ін.
Збалансоване харчування Раціональне харчування різних груп населення перед бачає врахування віку і статі людей, характеру праці, кліматичних умов, функціонального стану організму та ін. Збалансоване харчування ґрунтується на тому, що їжа складається з різних харчових речовин: жирів, білків, вуглеводів, вітамінів, жирних кислот, мінеральних солей, мікроелементів та ін. Особливе значення мають незамінні речовини, які не утворюються в організмі людини, а по трапляють у нього тільки з харчовими продуктами. До таких речовин належать незамінні амінокислоти (їх 10) та жирні кислоти (лінолева, ліноленова, арахідонова). Особливу цінність має лінолева кислота. До групи не замінних речовин відносять також вітаміни, мінеральні елементи, які підтримують і врівноважують (збалансовують) молекулярний склад різних тканин організму люди ни і компенсують втрати їх у зв'язку з її життєдіяльністю.
Збалансоване харчування На основі теорії збалансованого харчування роз роблено добові норми вживання окремих речовин. Середньодобова потреба дорослої людини в харчо вих речовинах така: 1) вода - 50-2200 г (в тому числі питна - 800-1000г, у супах - 250-500, у продуктах харчування - 700г); 2) білки - 80-100 г (у тому числі тваринні - 50 г); 3) незамінні амінокислоти: триптофан - 1 г, лейцин - 4-6, ізолейцин - 3-4, валін - 4, треонін- 2-3, лізин - 3-5, метіонін - 2-4, фенілаланін - 2-4 г; 4) замінні амінокислоти: гістидин -2 г, аргінін - 6, цистин - 2-3, тирозин - 3-4, аланін - 3, серин - 3, глутамінова кислота - 16, аспарагінова кислота - 6, пролін - 5, глікокол - 3 г; 5) вуглеводи - 400-500 г (у тому числі крохмаль - 400-450 г, цукор - 50-100 г); 6) органічні кислоти -2 г; 7) харчові волокна (клітковина, геміцелюлози, пек тин) - 25 г;
Збалансоване харчування 7) харчові волокна (клітковина, геміцелюлози, пек тин) - 25 г; 8) жири - 80-100 г (у тому числі рослинні - 20-25 г); 9) незамінні полі ненасичені жирні кислоти (ліноле ва, ліноленова, арахідонова) - 3-6 г; 10) холестерин - 0,3-0,6 г; 11) фосфоліпіди -5 г; 12) мінеральні речовини, мг: кальцій - 800-1000, фос фор - 1000-1500, натрій - 4000-6000, калій - 2500-5000, хлориди - 5000-7000, магній - 300-500, залізо - 15, цинк -10-15, марганець - 5-Ю, хром - 2-2,5, мідь - 2, кобальт - 0,1-0,2, молібден - 0,5, селен - 0,5, фториди - 0,5-1, йо диди -0,1-0,2; 13) вітаміни і вітаміноподібні сполуки, мг: вітамін С (аскорбінова кислота) - 70-100, Р (рутин) — 25, В1(тіамін) - 1,5-2, В2 (рибофлавін) - 2-2,5, В6 (піридоксин) -2-3, РР (ніацин) - 15-25, D1D2 (фолацин) - 0,2-0,4, В12 (ціанокобаламін) - 0,002-0,003, ВЗ (пантотенова кислота) - 5-Ю, біотин - 0,15-0,3, А (ретинол) - 1,5-2,5, Б (кальцифероли - для дітей) - 100-400 міжнародних одиниць (МО), Е (токоферол ацетат) - 2-6, К (філохінон) - 2, холін хлорид -500-1000, інозит - 500-1000, ліпоєва кис лота - 0,5. [19] Ступінь потреби організму у цих речовинах коли вається і залежить від віку, статі, фізіологічного стану організму, індивідуальних властивостей, характеру праці, кліматичних та інших умов.
Схожі презентації
Категорії