X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Генетично модифіковані організми

Завантажити презентацію

Генетично модифіковані організми

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Виконала: Учениця 11-а класу СЗШ№95 м.Львова Попик Юлія

Слайд 2

Генна інженерія -це пересадка генів і частин ДНК одного виду в клітини іншого організму. Гени тварин і навіть людини вбудовуються в хромосоми рослин, риб і ссавців, у результаті створюються такі форми життя, яких не було раніше. У другій половині XX століття матеріал для селекції стали готувати штучно, генеруючи мутації спеціально, впливаючи радіацією або колхіцином і відбираючи випадково з'явилися позитивні ознаки. Були розроблені методи генної інженерії - галузі молекулярної біології - конструювання in vitro (поза живого організму) нових функціонально активних генетичних структур (рекомбінантних ДНК) і створення організмів з новими властивостями.

Слайд 3

Не виключено, що трансгенні організми, створені без урахування їх ймовірних екологічних характеристик та не пройшли тривалої спільної еволюції з природними організмами, «вирвавшись з пробірки на свободу», зможуть безконтрольно і необмежено розмножитися, що може призвести до непередбачуваних катастрофічних наслідків. Такого роду побоювання змусили вчених розробити надзвичайно суворі заходи безпеки при проведенні експериментів (у їх числі - біологічний захист, тобто конструювання ослаблених мікроорганізмів, здатних жити тільки в штучних умовах лабораторії).

Слайд 4

Генетично модифікований організм (ГМO) це організм, генотип якого було змінено за допомогою методів генної інженерії. Генетичні зміни, як правило, здійснюються в наукових та сільськогосподарських цілях. Генетична модифікація відрізняється від природного та штучного мутагенезу саме направленою зміною генотипу. При цьому генетичний матеріал переносять з одного організму в інший використовуючи технологію рекомбінантних ДНК . Якщо при цьому ДНК, яку переносять, походить з іншого виду, отримані організми називають трансгенними.

Слайд 5

Історія ГМО починається в 1970-ті роки, коли формується нова галузь науки — генетична інженерія. Перші рекомбінантні бактерії було створено у 1973; це була вже існуюча бактерія E. coli, яка експресувала ген Сальмонелли.Вчені з самого початку усвідомлювали, що потрібно враховувати можливі ризики та етичні проблеми, пов'язані з використанням нової технології. У лютому 1975 року більше 100 вчених зібралися у Каліфорнії на Асиломарській конференції, де був прийнятий мораторій на дослідження в області генної інженерії, поки не будуть оцінені можливі ризики її використання. У 1975 році Герберт Бойєр заснував першу компанію, яка використовувала технологію рекомбінантних ДНК — Genentech, і у 1978 компанія оголосила про створення лінії E. coli, яка виробляє людський білок інсулін.Всі випадки використання ГМО широко обговорювалися у пресі. У 1986 році полеміка розгорнулася навколо застосування створених за допомогою генної інженерії («ice-minus» бактерій). Мета полягала у тому, щоб розбризкуючи суспензію цих бактерій на рослини, зробити їх стійкішими до заморозків. Після того, як була доведена безпечність їх застосування, ці лінії організмів отримали допуск на ринок.Широко застосовуватися комерційне культивування ГМО почало в середині 1990-х. З того часу їх використання зростає з кожним роком.

Слайд 6

Слайд 7

Генетична модифікація може являти собою вставку чи делецію генів. Коли гени, які вставляють, походять з різних видів, має місце горизонтальний перенос генів. Існує декілька методів, за допомогою яких здійснюють перенос генетичного матеріалу: 1)мікроін'єкції в ядро; 2)доставка у складі вектору (наприклад, вірусу); 3)за допомогою «пострілу» з так званої генетичної рушниці у складі мікрочастинок (золотих, вольфрамових). Крім того, можуть використовуватися природні форми переносу генів, такі як здатність Agrobacterium tumefaciens переносити генетичний матеріал у рослини чи здатність лентивірусів переносити гени в клітини тварин

Слайд 8

1. Отримання гібридів (сумісність, чоловіча стерильність). 2. Ріст і розвиток рослин (зміна габітусу рослин - наприклад, висоти, форми листя і кореневої системи та ін; зміна в цвітінні - наприклад, будові і забарвленням квіток, часу зацвітання). 3. Живлення рослин (фіксація атмосферного азоту небобовимі рослинами; поліпшення поглинання елементів мінерального живлення; підвищення ефективності фотосинтезу). 4. Якість продукції (зміна складу і / або кількості цукрів і крохмалю; зміна складу і / або кількості жирів; зміна смаку і запаху харчових продуктів; отримання нових видів лікарської сировини; зміна властивостей волокна для текстильної сировини; зміна якості і термінів дозрівання або зберігання плодів) . 5. Стійкість до абіотичних факторів стресу (стійкість до посухи та засолення, жаростійкість; стійкість до затоплення; адаптація до холоду; стійкість до гербіцидів; стійкість до кислотності грунтів і алюмінію; стійкість до важких металів). 6. Стійкість до біотичних факторів стресу (стійкість до шкідників; стійкість до бактеріальних, вірусних і грибних хвороб).

Слайд 9

ГМО використовують в біологічних та медичних дослідженнях, виробництві ліків, генній терапії та у сільському господарстві. За допомогою ГМО вивчаються закономірності розвитку деяких захворювань, процеси старіння та регенерації. Генну інженерію використовують для створення нових сортів рослин, стійких до несприятливих умов середовища, гербіцидів та шкідників або рослин, що мають покращені ростові та смакові якості.

Слайд 10

Онкологія безпліддя Алергія, токсикози Ожиріння генетичні спотворення невідомі захворювання Зникнення різних видів тварин і рослин Руйнування навколишнього середовища

Слайд 11

Виявлення ГМО у їжі здійснюється шляхом застосування таких технологій, як ДНК-мікрочіп та метод ПЛР. Важливим моментом під час поширення та комерціалізації ГМО на світовому ринку є маркування продуктів із вмістом ГМО. Маркування може бути обов'язковим чи добровільним. У Канаді та США маркування є добровільним, тоді як у Європі всі продукти, які містять більше ніж 0.9% схвалених до використання ГМО мають маркуватися. В Україні маркуванню підлягають не тільки продукти отримані з ГМО, а також харчові добавки, отримані за допомогою ГМО. Крім того, Україна стала першою державою у світі, яка зобов'язала виробників та імпортерів харчових продуктів вказувати позначення «без ГМО» в маркуванні всіх, без винятку, харчових продуктів, навіть тих, у яких ГМО не може бути ні теоретично, ні практично.

Слайд 12

З метою збільшення врожайності шляхом підвищення: а)резистентності до патогенів; б) резистентності до гербіцидів; в) стійкості до температур, різному якості грунтів; г) поліпшення характеристик продуктивності (смакових якостей, полегшення засвоюваності). У фармакологічних цілях: а) отримання продуцентів терапевтичних агентів; б) продуцентів антигенів, забезпечення харчової «пасивної» імунізації.

Слайд 13

Підвищена поживна цінність продуктів. Одне з поширених генетично модифікованих рослин - рис. Його структура змінюється таким чином, що він починає виробляти бета-каротин, який людський організм перетворює на вітамін А. Такий рис називають «золотим рисом», тому що він може зменшити дефіцит вітаміну А - головну причину сліпоти і часту причину дитячої смертності в найбідніших країнах світу. Зменшення впливу на навколишнє середовище. Вчені розробляють особливий вид дерев. При виробництві паперу така деревина вимагає меншу кількість шкідливих хімічних речовин для своєї переробки. Збільшення виробництва риби. Дослідники змінили ген, який управляє гормоном росту риби тілапії. Це збільшує продуктивність рибних господарств, робить рибу більш доступною і, відповідно, збільшує вміст білка в харчуванні. Стійкість до суворих умов. Ведеться розробка сільськогосподарських культур, які зможуть рости на недостатньо зволожених грунтах і в місцях з надлишковим вмістом солі. Краще засвоєння речовин худобою. Модифікований корм для худоби покращує засвоєння фосфору. В результаті відходи життєдіяльності тварин містять менше фосфору, який забруднює грунтові води. ГМО з вакцинами.Ведуться розробки «їстівних» вакцин. Це актуально для бідних країн, що розвиваються, де звичайне вакцинування не надто успішно. Так, продукти з генетично вбудованої вакциною можуть захистити від діареї - головної причини дитячої смертності в деяких регіонах планети. А може, недалекий той день, коли і вас не будуть умовляти зробити щеплення від «свинячого» грипу, а просто масово випустять у продаж картоплю з вакциною.

Слайд 14

Немає достатнього контролю за розповсюдженням продуктів з ГМО. У 2000 році в продуктах, призначених для людей, була виявлена модифікована кукурудза, призначена для корму тварин. Перенесення алергенів. Алергени можуть бути перенесені від одного продукту до іншого. Наприклад, тести виявили, що коли ген Бразильського горіха переноситься в сою, така соя стає небезпечною для людей з алергією на бразильський горіх. У саме цьому випадку все закінчилося на етапі розробки. Непередбачуваність.ГМО можуть надавати непередбачене вплив на грунт при вирощуванні. Не виключено, що такі культури «візьмуть» більше поживних речовин і води з землі в порівнянні зі звичайними рослинами. Складності для вегетаріанців. Вегетаріанці справедливо побоюються продуктів з ГМО. При внесенні генів тварин у рослини виникає етична проблема. Продукт одночасно і рослина, і тварина. Як бути супротивникам тваринної їжі Небажане рух генів. Небезпека для екосистем. Генетично модифікована риба може вплинути на популяцію звичайних риб, якщо потрапить в річки і моря. Риба, змінена таким чином, що вона їсть більше для якнайшвидшого зростання, може «захопити» територію проживання своїх диких побратимів.

Слайд 15

Перелік продуктів, де можуть бути ГМО: Соя і її форми (боби, проростки, концентрат, борошно, молоко і т. д.) Кукурудза та її форми (борошно, крупа, попкорн, чіпси, крохмаль і т д). Картопля та його форми (напівфабрикати, сухе пюре, чіпси і т д). Томати і його форми (паста, пюре, соуси, кетчупи і т д). Кабачки і продукти, вироблені з їх використанням. Цукровий буряк, буряк столовий, цукор, вироблений з цукрових буряків. Пшениця і продукти, вироблені з її використанням, у тому числі хліб та хлібобулочні вироби. Олія соняшникова. Рис і продукти, його містять (борошно, гранули, пластівці, чіпси). Морква та продукти, її містять.

Слайд 16

Hershey's, Cadbury (Fruit & Nut), Mars (M & M, Snickers, Twix, Milky Way), безалкогольні напої від Coca-Cola (Coca-Cola, Sprite), PepsiCo (Pepsi, 7-Up), шоколадний напій Nesquik- компанії Nestle, рис Uncle Bens (виробник - Mars), сухі сніданки Kellogg's, супи Campbell, соуси Knorr, чай Lipton, печиво Parmalat, приправи до салату Hellman's, дитяче харчування від компаній Nestle і Abbot Labs (Similac). Компанії "Nestle", "Danon", "Heinz"

Слайд 17

Якщо продукт містить більше 0,9% ГМО, про це обов'язково повинно бути повідомлено на упаковці. Відповідні зміни до закону «Про захист прав споживачів» Однак пряме маркування «Містить ГМО» не існує. Наявність ГМО та його процентний вміст має бути зазначено в списку інгредієнтів продукту.

Слайд 18

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Основи Безпеки Життєдіяльності (ОБЖ)