Що таке ГМО
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Мета: Продовжити знайомитися з ГМО, вивчати їхній вплив на навколишнє середовище, на здоров’я людини, а також знати про вміст ГМО в продуктах харчування, знати які ГМ - рослини використовуються в легкій промисловості і виховувати обережне ставлення до ГМ - продукції.
Генетично модифіковані організми – це… живі організми, які містять гени, штучно створені або запозичені з інших організмів.
Методи отримання ГМО Отримують генетично модифіковані організми за допомогою: генетичної інженерії ; штучне злиття клітин;
ГМО – генетично модифіковані організми – це переважно сільськогосподарські рослини з ДНК, зміненою для набуття ними бажаних характеристик, наприклад, стійкості до шкідників, вірусів або гербіцидів. ГМО використовуються зараз здебільшого у виробництві харчових продуктів. ГМО – результат технологічної діяльності, яка вперше дозволила схрещувати різні види й долати міжвидові бар’єри. ГМО – живі організми, які передають штучно змінену ДНК з покоління в покоління – „діти ГМО – теж ГМО”. На вигляд від звичайних рослин вони нічим не відрізняються, але в природі здатні до, так званого, генетичного забруднення, тобто передачі власної зміненої ДНК диким родичам
Наприклад, створений компанією "Новартіс" сорт кукурудзи містить ДНК кукурудзи, одного вірусу і двох видів бактерій. Ще одним "дивом генної інженерії" є сорт помідорів, для морозостійкості якого в овочі вживлено ген медузи. Тож чи впевнені ви у тому, що саме їсте?!
З якими темпами… Кількість країн ,які займаються вирощуванням ГМ – культур, зросло з 6 в 1996 році ( перший рік комерціалізації ГМО) до 18 у 2003 році. В 2008 році ГМ - культурами було засіяно 125 млн. гектарів.
Війна з голодом Транснаціональні корпорації стверджують, що при допомозі ГМП подолають голод. Зараз чисельність населення планети 6,6 млрд населення. За рік воно збільшується на 80 млн. До 2050 року воно досягне 9 млрд.,тож навіть індустріально розвинені країни можуть мати проблеми з кількістю продуктів харчування.
Близько 30% соєвої сировини, яка використовується в дитячому харчуванні, є продуктом генетично-інженерних технологій. Крім того, в раціон дітей молодшого віку були включені трансгенні злакові культури та кукурудза.
Чим може бути шкідлива їжа? По-перше - через мікроорганізми, по-друге – обмаль їжі, по-третє через хімічні речовини, які знаходяться в їжі ,або додаються в неї чи залишаються після приготування. Для деяких груп населення загрозою можуть бути продуктові добавки, консерванти, барвники.
Генно модифіковані продукти стали одним із досягнень біології ХХ століття. Але головне питання – чи безпечні ці продукти для людини, до сих пір залишаються без відповіді. Проблема ГМП актуальна, бо в ній економічні інтереси багатьох країн входять в протиріччя з основними правами людини.
Чим нам загрожують генетично модифіковані продукти? Біотехнологічні корпорації доводять, що їх нова продукція зробить сільське господарство стійким, переможе голод, вилікує епідемії і значно поліпшить здоров’я народу.Але насправді своїми діями у сфері бізнесу і політики генні інженери ясно продемонстрували, що вони хочуть використати ГМО для того, щоб захопити і монополізувати світовий ринок насіння, продуктів харчування,тканин і медичних препаратів
Вплив ГМО на здоров`я людини вживання продуктів з ГМО може призвести до появи алергічних реакцій; порушення структури слизової оболонки шлунку, поява стійкої до антибіотиків мікрофлори кишківника. Наслідком може стати неможливість лікування багатьох інфекційних хвороб. зниження імунітету всього організму (70 % імунітету людини – в кишківнику), а також порушення обміну речовин. Продукти з ГМО можуть провокувати рак
Ірраціональний жах в тому, що ген , який ви проковтнули буде втягнутий у вашу ДНК, в ДНК ваших дітей чи на найгірший кінець ваших бактерій,з якими ви спокійно вживаєтесь. І через 2 години після їди в організмі можна знайти тільки рвані куски “намистинок” довжиною в 700 штук ,які не несуть ніякої осмисленої інформації, яку можна було б виконати. А через 8 годин навіть ці рвані куски із організму благополучно зникають. Ці факти взяті з робіт Шубберта і К°,на які неодноразово посилалась проф. Єрмакова ,як факти можливого вбудовування ДНК в людський геном. Інший погляд на ГМО
Скажете – а як же мутації? Да бувають мутації. Радіація, горілка, деякі ліки - можуть викликати пошкодження однієї чи декілька “намистинок”. При копіюванні цієї зіпсованої ланки виникає помилка, яка потім копіюється далі. Але механізму , за допомогою якого з`їдений ген може привести до мутації – не описано. Тому що мутаген повинен добратися до середини клітини. Це можуть зробити продукти розпаду алкоголю, ряд лікарських препаратів, для жорсткого випромінювання ніякі мембрани не перешкода… А ось ген в клітину сам попасти не зможе. Не вміє. Навіть небезпечній вірусній ДНК, щоб попасти в клітину, потрібний білковий “одяг”. Цей “одяг” хапається за кліткову мембрану і утворює в ній дірку, куди і пробирається ДНК віруса.
Вплив ГМО на навколишнє середовище Генетичне забруднення планети набагато страшніше хімічного або радіоактивного. Ми поміщаємо живі організми без всякої еволюційної історії в середовище, яка не знає, як до них пристосуватися.
Щоб довести всі наслідки вживання продуктів з ГМО, необхідно 40-50 років. Чималий строк, погодьтеся. Тому щоб не нажити собі проблем і хвороб, буде не зайвою деяка обережність при виборі продуктів харчування.
Схожі презентації
Категорії