Функції дихання
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Сенсорна система рівноваги виконує такі функції: сприйняття зміни положення в просторі голови і тіла людини; сприйняття напрямку і швидкості руху; підтримка рівноваги
Сенсорна система рівноваги складається з відділів: острівцева частка кори великого мозку периферичний відділ - вестибулярний апарат із механорецепторами провідниковий відділ – присінково-завитковий нерв мозочок ядра стовбура мозку центральний відділ
півколові канали присінок органи рівноваги завитка Внутрішнє вухо – лабіринт: завитка присінок три півколові канали Від механорецепторів надходять сигнали: - статичні – пов’язані із положенням тіла - динамічні – по’вязані із прискоренням кістковий лабіринт перетинчастий лабіринт
Присінок Присінок заповнений ендолімфою овальний мішечок круглий мішечок горбики - плями волоскові клітини війки желатиноподібна речовина кристали отоліти При зміні положення голови ендолімфа зміщується, тисне на отоліти, подразнюються війки
Півколові канали ендолімфа ампула – розширення каналу гребінець волоскові клітини желеподібна речовина При обертальних рухах ендолімфа відстає від стінок каналів, змінюється тиск на волоскові клітини
Вестибулярний аппарат виконує функції в умовах земного тяжіння, інакше рідина і отоліти не будуть тиснути, людина не буде отримувати інформацію про положення тіла Невагомість у космосі
Морська хвороба виникає через конфлікт сигналів, що йдуть від органів зору і вестибулярного апарату до ЦНС ядро вестибулярного нерва центр блювання
Нюхова сенсорна система – це система, яка забезпечує сприйняття хімічних подразнень і формування відчуття запаху У нашій носовій порожнині знаходиться близько 200 мільйонів нюхових клітин Людина здатна розрізняти більше 10 000 запахів Запах свіжого хліба, скошеної трави і кави для людини є найприємнішими
Відділи нюхового аналізатора: периферичний відділ – орган нюху (ніс) із хеморецепторами провідниковий відділ – нюховий нерв центральний відділ мигдалевидне тіло таламус скронева частка кори півкуль
Нюхові рецептори нюховий епітелій Площа рецепторної зони – 2,5-5 кв.см рецепторні клітини аксон рецепторної клітини війки підтримуючі клітини базальні клітини Тривалість життя рецептора – біля 2 місяців Кількість нюхових рецепторів – від 6 до 10 млн нюховий епітелій
Нюхові рецептори аксон рецепторної клітини війки синапси решітчаста кістка нюховий епітелій Пахучі речовини контактують з війками хеморецепторів Молекула пахучої речовини має підходити, як ключ до замка клітини нюхових трактів Аксони нюхових трактів йдуть до кори півкуль
Властивості нюху: людина розрізняє шість первинних запахів; інтенсивність нюху залежить від будови, концентрації і швидкості проходження пахучої речовини; нюх адаптується до дії запаху; запахи викликають інші відчуття: смакові, температурні тощо
Смакова сенсорна система – це система, яка забезпечує сприйняття хімічних подразнень і формування відчуття смаку Відділи нюхового аналізатора: периферичний відділ – орган смаку (язик) із хеморецепторами провідниковий відділ – лицевий нерв язико-глотковий нерв блукаючий нерв центральний відділ таламус скронева частка кори півкуль
Смакові рецептори – це смакові бруньки рецепторна клітина підтримуюча клітина базальні клітини волоски Тривалість життя смакової бруньки – близько 10 діб У одній бруньці – 40-60 клітин Кількість смакових бруньок – біля 2 000 епітелій
Смакові бруньки об’єднані у смакові сосочки грибоподібні сосочки жолобкуваті сосочки листоподібні сосочки ниткоподібні сосочки
нерви довгастий мозок таламус кора великого мозку Мозок сприймає: смак, текстуру, вологість, температуру, жирність, запах
Відео до уроку ви можете переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ukZtJizSHTw
Схожі презентації
Категорії