йододефіцит
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Йододефіцит Йододефіцит — розлад здоров’я, пов’язаний із дефіцитом йоду. ВООЗ розглядає його як найбільш поширене у всьому світі захворювання неінфекційного характеру. Проблема йодного дефіциту є глобальною для населення усіх континентів. В Україні до таких регіонів відносять Карпати та Полісся. Однак тепер ця проблема значно поширилась і на степову зону.
Наслідки При нестачі йоду з’являються збої в роботі органа, це проявляється порушенням обміну речовин і нестабільністю психіки. Якщо ви помітили у себе прибавку ваги, погіршення стану шкіри та нігтів, млявість, дратівливість, мерзлякуватість, погіршення пам’яті, неуважність, швидку втомлюваність, зниження працездатності і не можете знайти причину, то слід обстежити щитоподібну залозу.
Профілактика Для профілактики йододефіциту достатньою регулярно споживати продукти, багаті йодом, зокрема: морську рибу, інші морепродукти, риб’ячий жир, морську капусту, хурму, солодкий перець і фейхоа, волоські горіхи, зернята яблук, чорноплідну горобину. Знову ж таки, варто сказати, що продукти міститимуть йод, якщо вони вирощені поза ендемічною зоною, в іншому випадку це неможливо апріорі.
ЛІДЕР У БОРОТЬБІ З ЙОДОДЕФІЦИТОМ Перше місце у профілактиці йододефіциту посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Достатньо щодня вживати разом із їжею 5-6 грамів такої солі. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного використання. По-перше, термін придатності такої солі, зазвичай, не перевищує трьох місяців і в простроченому продукті йоду вже немає.
По-друге, йодована сіль повинна бути запакована в непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу й зберігати її треба в щільно закритій посудині. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується. Або ж слід готувати їжу недосоленою, а вже потім досолювати у тарілці за смаком
ЧИ МОЖЕ ЙОД БУТИ НЕБЕЗПЕЧНИМ? Варто утриматись від застосування йоду у вигляді полоскання для горла чи «йодних сіток» у місцях постін’єкційних інфільтратів. Одна крапля розчину йоду містить 6000 мкг йоду, а це у 30 разів більше за норму. Така доза йоду може цілком заблокувати роботу щитоподібної залози.
Однак, рекомендувати вживати йод всім і кожному не можна. Тому що при гіперфункції щитоподібної залози, препарат йоду може навіть зашкодити. У будь-якому випадку, варто зробити ультразвукове обстеження щитоподібної залози, здати венозну кров для визначення рівня відповідних гормонів і проконсультуватись з лікарем ендокринологом. У медичному центрі «Клініка професора С. Хміля» Ви можете пройти всі необхідні обстеження і отримати відповіді на свої запитання.
ХТО НАЙБІЛЬШ ЧУТЛИВИЙ ДО ЙОДОДЕФІЦИТУ Особливо чутливий до йододефіциту організм жінки, проявом може бути порушення менструального циклу, безпліддя. Нестача йоду під час вагітності веде до підвищення ризику викидня, мертвонароджуваності, дитячої смертності. Не менш небезпечний такий дефіцит для школярів: у них він загрожує відставанням у розумовому та фізичному розвитку, частими застудами.
Скільки потрібно йоду, щоби бути здоровим? Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г). Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг. Для дітей: 0–6 років — 90 мкг; 6–12 років — 120 мкг.
Схожі презентації
Категорії