"Виготовлення антибіотиків"
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Антибіотики - органічні речовини, що синтезуються мікроорганізмами в природі для захисту від інтервенції інших видів мікроорганізмів, та володіють здатністю пригнічувати розвиток, або вбивати цих мікробів. Як правило, антибіотики виділяють з живих бактерій або грибів. Існує також велика кількість синтетичних антибіотиків, які відрізняються модифікаціями функціональних груп природніх антибіотиків.
Процес отримання антибіотика включає у собі такі основні стадії: одержання відповідної штами — продуцента антибіотика, придатного для промислового виробництва; біосинтез антибіотика; виділення, очищення антибіотика; концентрування, стабілізація антибіотика й одержання готового продукту.
До найістотніших чинників, що впливають на прояв антибиотичних властивостей мікроорганізмів, відносяться склад середовища, її активна кислотність, окислювально-відновні умови, температура культивування, методи спільного вирощування двох або більшої кількості мікроорганізмів тощо.
Перше завдання у пошуку продуцентів антибіотиків - виділення їх із природних джерел. Біосинтез антибіотиків - спадкова особливість організмів. Виявлення потенційної можливості утворювати у процесі життєдіяльності антибіотики пов'язані з умовами культивування організмів. Утворення залежить від специфічності середовища і наявності особливих зовнішніх умов. За різних умов можна отримати більшу або меншу кількість антибіотика. Таким чином можна також домогтися синтезу лише одного штаму.
Натуральні середовища містять усі компоненти, необхідні для розвитку більшості мікроорганізмів. Середовища: м’ясопептонне; картопляне; з кукурудзяним екстрактом. В синтетичних середовищах усе підбирається індивідуально.
Схожі презентації
Категорії