X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Гігієна харчування людей, які проживають на радіаційно

Завантажити презентацію

Гігієна харчування людей, які проживають на радіаційно

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Гігієна харчування людей, які проживають на радіаційно забруднених територіях Підготувала Студентка 1МБП групи Міщенко Наталія

Слайд 2

Радіонукліди, що випали на поверхні Землі, перерозподіляються у навколишньому середовищі і, поряд з природними радіонуклідами, впливають на організм людини, як представлено схематично на рисунку. При вітровому підйомі радіонукліди потрапляють у повітря, яким дихає людина, перерозподіляються в грунті, потім переходять з грунту в поверхневі і грунтові води, засвоюються наземними і водними рослинами і таким чином проникають у продукти харчування рослинного походження. Рослини, у свою чергу, служать кормом тваринам, які є для людини джерелом продуктів харчування тваринного походження. В даний час основну небезпеку представляють радіонукліди, що потрапляють в організм людини з продуктами харчування. Як радіонукліди потрапляють в організм людини?

Слайд 3

Надходження радіоактивних продуктів в організм людини відбувається за такими харчовими ланцюжками: На територіях, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, як і раніше необхідно здійснювати заходи, що обмежують надходження радіонуклідів в організм людини.

Слайд 4

Які радіоактивні елементи мають найбільший вплив на здоров'я людини? Після Чорнобильської катастрофи, завдяки здатності радіоактивного цезію міцно зв'язуватися з деякими видами грунтових мінералів, його рухливість поступово знижувалася, і він все важче проникав у харчові ланцюги. Тому, такі харчові продукти, як молоко, зерно, м'ясо і річкова риба стали значно менш забрудненими. У даний час і в майбутньому, цезій-137 як і раніше буде залишатися основним радіонуклідом, що впливає на стан здоров'я людей, які проживають в районах, постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Період напіврозпаду даного радіонукліду становить 29,7 років. Крім цезію-137, небезпеку для здоров'я людини представляють стронцій-90 з періодом напіврозпаду 28 років, америцій-241 (період напіврозпаду - 432,2 років) і плутоній-239 (період напіврозпаду - 24 000 років). Ці радіоактивні елементи потрапляють в організм як у складі продуктів харчування, так і з повітряними потоками у разі виникнення лісових пожеж і горіння трави.

Слайд 5

Як довго триватиме радіоактивне забруднення харчових продуктів? До 2016 року відбудеться розпад половини кількості цезію137, викинутого з реактора Чорнобильської АЕС в результаті аварії, а ще половина буде залишатиметься в навколишньому середовищі. Для повного його розпаду знадобиться 300 років. Якщо не вживати ніяких заходів, що обмежують надходження радіонуклідів в харчові ланцюги, протягом ряду наступних десятиліть деякі види харчових продуктів будуть залишатися забрудненими цезієм-137 вище допустимих рівнів. Особливо це стосується лісових грибів та ягід, а також риби непроточних водойм.

Слайд 6

Які продукти слід вживати? В умовах радіоактивного забруднення рекомендується вводити в раціон у великих кількостях необхідні і доступні продукти: хліб грубого помелу, пшоно, перлову, гречану і вівсяну крупи.

Слайд 7

Неочищений рис, просо, ячмінь, кукурудза, гречка, овес корисні, оскільки в них багато клітковини, складних вуглеводів, білка, мікроелементів, вітамінів. Цілісне зерно - надійний помічник життя. До того ж, вуглеводи у «природній упаковці» допомагають контролювати свою вагу. Кожний прийом їжі повинен на чверть складатися зі свіжих овочів. Це гарне джерело клітковини, кальцію, заліза, вітамінів. Зелені овочі, що містять сірку (капуста, хрін, бруква), жовті овочі, що містять каротин (морква, гарбуз), бобові - містять фітин, білки (горох, квасоля, боби, соя), дуже корисні у несприятливій екологічній ситуації. Овочі сприяють кровотворенню, а хороша кров - важливий фактор здоров'я.

Слайд 8

Соки, особливо з м'якоттю (яблучний, грушевий, сливовий, вишневий, абрикосовий, апельсиновий та ін.), не тільки містять багато вітамінів, але і сприяють виведенню радіонуклідів з організму. Корисні також свіжі фрукти і ягоди: яблука, груші, сливи, вишні, смородина, малина, агрус, брусниця, шипшина, горобина, калина, чорноплідна горобина, глід, а також морси, джеми і мармелад з них. Додайте до раціону горіхи і насіння! Це концентровані і компактні продукти харчування, що містять повний набір вітамінів, мінеральних речовин і майже стільки ж білка, як і в м'ясі. До складу цих продуктів входять харчові волокна (целюлоза, пектин), що значно прискорюють проходження їжі по кишечнику і діють як губка, поглинаючи воду і розчинені в ній токсичні речовини і радіонукліди. Вітамін Е, що міститься в них, володіє антиоксидантними властивостями і завдяки цьому нейтралізуються вільні радикали і відновлюються пошкоджені клітини організму. Намагайтеся менше вживати смажених і солоних горіхів і насіння, бо їх поживна цінність знижена.

Слайд 9

Трав'яні настої і чай. Ромашка, звіробій, м'ята, деревій, шипшина, кріп, зелений чай чинять слабку сечогінну і жовчогінну дію і тим самим посилюють виведення токсичних речовин з організму.

Слайд 10

Яких продуктів варто уникати? Надмірна кількість цукру шкідлива для здоров'я: зростає зайва вага, порушується обмін речовин. Слід обмежити споживання цукерок, тортів, тістечок, бісквітів, шоколаду, солодких газованих напоїв Надмірне споживання жирів і м'яса призводить до «засмічення» наших артерій, перевантажує печінку і нирки, які особливо важливо підтримувати в здоровому стані, бо вони відіграють важливу роль у виведенні радіонуклідів з організму.

Слайд 11

Молоко - корисний продукт і немає причини від нього відмовлятися. Однак потрібно пам'ятати! Молоко, виготовлене на молокозаводах позбавлене радіонуклідів, а ось куплене на базарі чи вироблене в особистому господарстві - необхідно перевіряти на вміст радіоактивних речовин, тому що в деяких населених пунктах внесок молочної компоненти в загальну дозу опромінення може досягати 50 %. Рекомендується вживати кисломолочні продукти - сир, сметану, масло, сири - вони містять набагато менше радіонуклідів у порівнянні зі свіжим молоком.

Слайд 12

Всі досягнення в області кулінарії, технології переробки продуктів харчування ведуть до втрати їх харчової цінності. Для здоров'я краще вживати цілісні продукти, як мовиться з божого саду, а не з морозильних камер. Переробка продуктів видаляє з них кальцій, калій, цинк, інші мінеральні речовини і мікроелементи, вітаміни. Усі продукти в гарних упаковках, оброблені хімічними добавками і консервантами, мариновані та заморожені - володіють, на жаль, більш низькою поживною цінністю, ніж цільні натуральні продукти. Прихильники простої і природної їжі, отримують достатню кількість калорій і поживних речовин, необхідних для постійної енергії і ясності думки.

Слайд 13

Як обмежити всмоктування радіонуклідів в організм? Дію радіонуклідів, що потрапили в організм, можна зменшити, обмеживши їх всмоктування. Радіонукліди подібні з деякими стабільними елементами: цезій - з калієм і рубідієм; стронцій - з кальцієм; плутоній - з тривалентним залізом. При введенні в раціон продуктів, що містять ці стабільні елементи, вони будуть конкурувати з радіоактивними елементами, і знижувати їх всмоктування. Джерелами стабільних елементів є наступні продукти: кальцію - (1 г/добу): молоко і молочні продукти, яйця, бобові, зелена цибуля, кріп, петрушка, ріпа, хрін, шпинат. калію (добова потреба організму 3 г/добу) - картопля, урюк, родзинки, чорнослив, курага, чай, горіхи, лимон, квасоля. заліза - (15-30 мг/добу): м'ясо, риба, зелені овочі, житній хліб, семена соняшнику, яблука, родзинки, салат, чорноплідна горобина (краще засвоюється залізо тваринного походження).

Слайд 14

Від чого залежить ступінь накопичення 137Cs в організмі? від концентрації 137Cs в продуктах харчування – найбільша концентрація зареєстрована в організмі людей, що вживали в їжу дикорослі гриби та ягоди, м'ясо диких тварин; від віку - концентрації 137Cs в органах дітей значно перевищують такі у дорослих; від статі – чоловіки накопичують у своєму організмі 137- Cs значно більше, ніж жінки, при знаходженні в однакових умовах існування.

Слайд 15

Як швидко радіонукліди виводяться з організму? Необхідно мати на увазі, що, по-перше, період напіввиведення цезію-137 з організму становить: для дитини в 1 рік - 14 днів, 5 років - 21 день, 10 років - 40 днів, 15 років - 90 днів, для молодої людини 20 років - 100 днів. По-друге, при однаковому накопиченні цезію-137 в організмі дозове навантаження дитини буде в 3-4 рази більше, ніж у дорослого.

Слайд 16

Щоб уникнути накопичення радіонуклідів цезію та стронцію в організмі необхідно: √ обмежити вживання місцевих забруднених вище допустимих рівнів продуктів харчування і проводити їх раціональну кулінарну обробку; √ правильно організувати своє харчування з метою виведення радіоактивних речовин з організму: ■ вживати продукти, що містять багато клітковини і пектину; ■ приймати настої трав, плодів і ягід, що володіють слабкою сечогінною і жовчогінною дією; √ використовувати захисні і загальнозміцнюючі властивості їжі: ■ вживати продукти, багаті білками, насиченими жирними кислотами і вітамінами; ■ збагачувати раціон мінеральними солями і мікроелементами з метою заміщення радіонуклідів в організмі. Правильне харчування сприяє збереженню здоров'я, підвищує стійкість організму до впливу радіації та інших шкідливих екологічних факторів. Запамятайте!!!

Слайд 17

Дякую за увагу!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Медицина