X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Феномен «відлиги» в українській культурі

Завантажити презентацію

Феномен «відлиги» в українській культурі

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Феномен «відлиги» в українській культурі

Слайд 2

Слайд 3

Слайд 4

Любіть Україну, як сонце, любіть,  як вітер, і трави, і води…  В годину щасливу і в радості мить,  любіть у годину негоди.

Слайд 5

Похорон Сталіна. Початок великих змін

Слайд 6

Слайд 7

у 1960 р. розпочато видання багатотомної Української радянської енциклопедії

Слайд 8

запроваджено Державну Шевченківську премію

Слайд 9

"Літературну газету" перейменовано на "Літературну Україну".

Слайд 10

До української громадськості повернулася частина духовної спадщини "розстріляного відродження" О. Досвітній М. Драй-Хмара В. Еллан Г. Косинка

Слайд 11

Література у період “Відлиги”

Слайд 12

Першою ластівкою пробудження стала публікація в червні 1955 р. статті О.Довженка „Мистецтво живопису і сучасність”. У ній містився заклик „розширювати творчі межі соціалістичного реалізму”. Він сприймався як сигнал нових можливостей для вільного творчого пошуку. Першим на нову ситуацію зреагували письменники.В умовах «відлиги» було опубліковано велику кількість творів різних жанрів написані у дусу «соцреалізму»: Первомайський Л. Олесь Гончар

Слайд 13

Михайло Стельмах Григорій Тотюнник Олександр Довженко

Слайд 14

Слайд 15

Політична „відлига” привела до нової хвилі „українізації”. Знову було відкрито поставлено питання про збереження української мови та розширення сфери її вживання. На захист української мови виступили М.Рильський, Л.Дмитренко, У жовтні 1957р. був поновлений у письменницькому товаристві репресований О.Ковінька, а в грудні -- В.Мисик. О.Ковінька, В.Мисик.

Слайд 16

Камертоном високої духовності звучали кіноповісті Довженка.

Слайд 17

Повість полум'яних літ

Слайд 18

Слайд 19

Ці твори, в яких піднімаються злободенні, гострі проблеми української культури, екології, історичної пам'яті, демонстрували новий загальнолюдський вимір творчості митця.

Слайд 20

Нові художні висоти долає український кінематограф. На екранах України - фільми "Камінний хрест" і "Захар Беркут" Л. Осики. Був відзнятий у 1968 році на Національній кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка. Леоні д Миха йлович Оси ка — український режисер, сценарист. Один із представників «поетичного кіно». Заслужений діяч мистецтв УРСР. Народний артист України.

Слайд 21

«Заха р Бе ркут» — художній кінофільм, знятий за однойменною повістю Івана Франка про подвиг невеличкої карпатської громади, що вступила в нерівний двобій з татаро-монгольськими завойовниками.

Слайд 22

"Сон" В. Денисенка 1964 3 листопада в 1964 Києві на екрани вийшов новий широкоформатний фільм «Сон», присвячений Т.Шевченку. Режиссер, сценарист, актор. Творчість Денисенка була гостросоціальною та безкомпромісною. Створені ним фільми висвітлювали проблеми сучасності, правдиво відтворювали історичні події, звеличували людину, поважаючи її пошуки та прагнення.

Слайд 23

"Білий птах з чорною ознакою" Ю. Іллєнка Відзнятий у 1970 році на кіностудії імені Довженка. 18 липня 1936 — †15 червня 2010 Український політик,кінооператор,кінорежисер.сценарист..

Слайд 24

Феноменальний успіх вдома і за кордоном очікував кінострічку С. Параджанова "Тіні забутих предків" Визначний вірменський і український кінорежисер, народний артист УРСР (з 1990), лауреат Державної премії України ім. Т.Шевченка (1991, посмертно).

Слайд 25

Фільм С. Параджанова - видатне мистецьке явище, у творенні якого задіяно могутній потенціал культури: талант самого режисера, що формувався у стихії вірменських, грузинських і українських культурних впливів, міцнів і збагачувався у художній студії О. Довженка; літературна першооснова твору - однойменна повість М. Коцюбинського, в якій поетично й виразно передано дух, красу й самобутність культури верховинців Українських Карпат.

Слайд 26

На театральній сцені України розкрились великі й різнобічні мистецькі обдарування А. Бучми, Д.Мілютенка.  (14 березня 1891, Львів — 6 січня 1957, Київ) — український актор і режисер.  (21 лютого 1899, — 25 січня 1966, ) — український радянський драматичний актор театру і кіно, педагог. Народний артист Узбекистану,народний артист УРСР народний артист СРСР 

Слайд 27

В.Добровольського, Г. Юри (8 січня 1888, Федвар — 18 січня 1966, Київ) — український театральний режисер, актор театру і кіно. Народний артист УРСР, Народний артист СРСР (1940). (23 січня 1906, Одеса — 28 липня 1984, Київ) — український актор. Народний артист СРСР (з 1960року).

Слайд 28

А. Роговцевої, Б. Ступки  (* 27 серпня 1941, Куликів,  — † 22 липня 2012, Київ) — український актор театру і кіно, лауреат Шевченківської премії (1993, за головну роль у виставі, Народний артист УРСР (1980), Народний артист СРСР(1991), Герой України (2011). (16 липня 1937, Глухів) — українська акторка театру та кіно, Герой України, Заслужена артистка Української РСР (1960). Народна артистка Української РСР. Народна артистка СРСР(1978).

Слайд 29

О. Ватулі, О. Кусенко  (*14 серпня 1891, Трубайці — †20 травня 1955, Київ) — український актор, народний артист УРСР (з 1940 року). Українська актриса. Народна артистка УРСР(з 1962 року).Народна артистка СРСР(з 1967 року).

Слайд 30

Пісенну славу України примножувала й збагачувала творчість Є. Мірошниченко, М. Литвиненко-Вольгемут

Слайд 31

Б. Гмирі, Д. Гнатюка

Слайд 32

Р. Кириченко, С. Ротару.

Слайд 33

Великими подіями суспільного і культурного життя України стали широко відзначені ювілеї класиків української літератури: 100-річчя з дня народження І. Франка (1956), 50-річчя з дня смерті Л. Українки (1963), 100-річчя з дня народження М. Коцюбинського (1964), 150-річчя з дня народження Т. Шевченка (1964).

Слайд 34

Однак "хрущовська культурна відлига", що тривала і в наступні роки радянської влади, мала обмежений характер, що виявлялось насамперед у загальному низькому культурному рівні політичної верхівки.

Слайд 35

Хрущовська реабілітація залишила поза своїми межами десятки імен так званих "затятих націоналістів" - насправді найяскравіші імена української культури Г. Чупринка

Слайд 36

На зламі історичних епох в Україні прийшла до творчості нова плеяда, яка, не засвоївши правил конформізму, стала формувати нову тенденцію розвитку її культури - шлях до незалежності. Шістдесятники

Слайд 37

Шістдесятниками називають плеяду молодих інтелігентів, що розпочали свій творчий шлях на межі 50-60-х років, одразу привернувши до себе увагу не лише талантом, а й мужньою громадською позицією та національною гідністю.

Слайд 38

Музичне мистецтво та кінематограф у 50-х - 60-х роках

Слайд 39

Яскравим показником розвитку української музики стали симфонічні твори. Найпопулярніші музичні твори: Б.Яворницький“Друга симфонія” Радянський і український композитор і диригент, народний артист Української РСР Родом з Полтави.

Слайд 40

Г.Майборода”Король Лір” Георгій Майборода вніс значний внесок у розвиток української музики. Працював у різних жанрах, переважає героїко-патріотична тематика. Значне місце у творчості композитора займала поезія українських поетів — Тараса Шевченка та Івана Франка та інших.

Слайд 41

Велику популярність у шанувальників музичного мистецва мали опери”Назар Стодоля” К.Домінчена,”Тарас Шевченко” Г.Майбороди,”Украдене щастя” Ю.Мейтуса.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура