X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
громада

Завантажити презентацію

громада

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

ОЛЕКСАНДР ОЛЕСЬ. Короткі відомості життя і творчості

Слайд 2

О принесіть як не надію, То крихту рідної землі: Я притулю до уст її І так застигну, так зомлію… Олександр Олесь

Слайд 3

Олександр Олесь — неперевершений автор інтимно-особистісних та громадянських мотивів, один з найкращих продовжувачів справи Т. Шевченка, Лесі Українки, І. Франка та інших корифеїв української літератури.

Слайд 4

Слайд 5

Творчість Олеся виразно поділяється на два періоди — в Україні (1907–1918) та в еміграції (1919–1944)

Слайд 6

ТВОРЧІСТЬ  Перша збірка поезій О.Олеся вийшла у світ у 1907 році в Петербурзі під назвою «З журбою радість обнялась». Від неї повіяло молодою свіжістю, юнацькою щирістю і безпосередністю.       На 1905-1907 роки припадає розквіт таланту поета. Він написав чимало талановитих поезій, у яких звучав пристрасний заклик до боротьби за волю.       І все-таки поет не став послідовним співцем революції. Революція для нього – це загальна боротьба за волю, це «диво», коли «вільні й рівні стануть люди і здійснять мрії всі ураз».       Зосередившись з 1907 р. на літературній роботі, О. Олесь за десять років (1907-1917 рр.) видав п’ять поетичних збірок. Чотири з них назв не мали, лише порядкові номери. Найбільше талановитих творів, що виражали настрої простого люду, зустрічаємо в перших двох збірках. У наступних трьох переважають сум і втома.

Слайд 7

Журба і радість – ці два людські почуття переплелися в усій ліриці. Щастя і страждання, смерть і воскресіння завжди йдуть поруч у творчості поета.

Слайд 8

1909 року вийшла друком збірка «Будь мечем моїм!..» (1909, авторська назва була знята цензурою, тому книжка вийшла під заголовком «Поезії. Кн. ІІ»).  1911-го — третя збірка «Книжка третя».

Слайд 9

На чужині поет тільки Україною марить, рідною землею, вважав себе її сином, сподівався до неї повернутися…

Слайд 10

Не набувши чітких політичних орієнтирів, Олесь після Великої Жовтневої соціалістичної революції опиняється за кордоном (1919). Еміграція стала трагедією життя Олеся. Настрої пригніченості, нудьги і самотності наповнюють першу "закордонну" збірку віршів Олеся – "Чужиною" (Відень, 1919). "В вигнанні дні течуть, як сльози..." – такими словами розпочинається один з перших віршів книги.

Слайд 11

ЖАНРИ ТА СТИЛІ: Інтимна лірика; Пейзажна лірика; Громадянська лірика; Сатира; П'єса-казка; Перекладацька діяльність

Слайд 12

      Багато творів Олесь написав для дітей: «Ялинка», «Поєдинок», «Рак-рибалка», «Вовченя», «Іменини», поеми «Грицеві курчата», «Водяничок»; драми-казки, інсценізації за українськими народними казками. Відомий Олександр Олесь і як перекладач: казки В. Гауфа, «Пісня про Гайявату» Г. Лонгфелло.

Слайд 13

Слайд 14

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура