X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Культура Львова

Завантажити презентацію

Культура Львова

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

«Культура Львова»  […Три кити, на яких опирається слава Львова, це львівська архітектура, львівська політика і львівська кава…]

Слайд 2

Час від часу вживаються такі назви як «місто сплячих левів», «Королівське місто», «Перлина корони Європи», «Місто-музей», «столиця Галичини», «маленький Відень», «культурна столиця України». А й справді , це місто з вузенькими європейськими вуличками , де зберіглася історія українського народу з особливим говіром -  львівська ґвара та різними легендами записаних у збірці «Легенди старого Львова» Юрія Винничука, «Львівським культом кави» та «чоколади» робить його особливим та неповторним. Львів названо на честь князя Лева Даниловича, тому однією з найбільш розповсюджених його назв є  «Місто Лева».  Протягом своєї історії Львів жодного разу не змінював цієї назви.

Слайд 3

Наприкінці 19 — на початку 20 століття розповсюдженою у Львові була субкультура батярів— авантюристів і гульвіс, які з часом набули кумедних рис. Вона стала причиною формування міського фольклору, який ще називають батярським. Львівський міський фольклор в основному складає батярські пісні (найвідоміша — неофіційний гімн міста «Тильку ви Львові») та легенди . З 2000-х років для відродження батярських традицій у Львові щорічно, 1 травня, проводять День батяра. Традиції

Слайд 4

Давньою міською традицією є споживання кави. «Львівський культ кави» широко відомий за межами міста. Вважається, що кожен «правдивий львів'янин» має принаймні раз на день пити каву. В центрі міста безліч кав'ярень, якими прокладені чисельні туристичні маршрути; щороку проводитися міське свято «На каву до Львова», на якому визначають найкращу кав'ярню міста. Іншим продуктом, з яким часто ідентифікують Львів, вважається шоколад. Місцеві жителі називають його «чоколяда». Щороку у місті проводиться традиційне Свято шоколаду, Свято сиру і вина.

Слайд 5

Особливим є святкування Різдва у Львові, під час якого в місті відбувається різдвяний ярмарок, встановлюється шопка та дідух, відбуваються народні гуляння, виступи вертепів та парад звіздарів, фестиваль «Велика коляда» і Свято пампуха тільки прикрашають його та виправдовують його назву «Культурна столиця України».

Слайд 6

В архітектурі Львова, яка не сильно постраждала під час війн 20 століття, відображено багато європейських стилів та напрямків, які відповідають різним історичним епохам. Після пожеж 1527 і 1556 року практично не залишилося слідів готичного Львова, проте добре представлено такі епохи: ренесанс, бароко, класицизм. Характерним для Львова став стиль сецесії, трапляються споруди в стилях ар-деко і берлінський модерн.. У Львові знаходиться найбільше пам'яток архітектури серед всіх українських міст. Переважна їх більшість сконцентрована в історичному центрі, який занесено у список Світової спадщини ЮНЕСКО. Архітектура

Слайд 7

Площа ринок Центр політичного, громадського, культурного і торгового життя міста протягом 500 років, серце Львова, історичний початок європеїзації України.

Слайд 8

Оперний театр Архітектурна перлина Львова у стилі неоренесансу (1901 рік), один з найгарніших театрів Європи.

Слайд 9

Збудований на початку минулого століття за проектом архітектора Зиґмунта Ґорґолевського. Великий театр у Львові порівнювали з Паризькою та Віденською оперою. Форми фасаду дуже складні і різноманітні: це колони, балюстради, ніші, насичені алегоричними скульптурними постатями. Над головним карнизом фасаду височать статуї восьми муз, над ними горельєфна десятифігурна композиція «Радощі і страждання життя». Фронтон угорі завершується скульптурною тріадою крилатих бронзових постатей Генія драми і комедії, трагедії і у центрі – Слави, яка тримає золоту пальмову гілку. Ці скульптури творили видатні львівські митці Попель, Баронч, Війтович.

Слайд 10

Палац Потоцьких Палац графів Потоцьких – велична будівля у стилі французького неоренесансу кінця XIX століття. Імпозантний палац прикрашений рельєфами, ліпниною, настінним живописом і вітражами. Палац Потоцьких – яскравий зразок архітектури зрiлого iсторизму, одна з найцікавiших архiтектурних пам'яток Львова.  Запроектував його французький архітектор Луї д'Оверню на замовлення намiсника королiвства Галичини і Лодомерiї графа Альфреда II Юзефа Потоцького (1817-1889). Будівництво тривало від 1888 до 1890 року пiд наглядом та деякою коректурою львівського архiтектора Юліана Цибульського. 

Слайд 11

Домініканський собор Домініканський собор, тепер греко-католицька церква Святої Євхаристії – велична архітектурна пам'ятка пізнього бароко з оригінальним скульптурним оздобленням. Монастир домініканів на цьому місці заснували ще у XIII столітті на прохання дружини українського князя Лева Даниловича, угорської принцеси Констанції, яка була католичкою і на чужині тужила за своєю вірою.

Слайд 12

Бернардинський монастир Бернардинський монастир (греко-католицька церква Святого Андрія Первозванного) – пам'ятка ренесансу, маньєризму і бароко 1600-1630 років – цілісний середньовічний монастирський комплекс з фортифікаційними укріпленнями. Історія, яка творилася між цими похмурими і величними мурами є надзвичайно захопливою. Тут настільки злилися воєдино реальні факти міських хронік з легендами, що розділити їх тепер неможливо. Цілюще джерело, барокова ротонда над криницею, куди скидали тіла вбитих українців, які 1648 року хотіли відчинити браму міста гетьманові Богдану Хмельницькому… Нарешті годинник на вежі костелу, який завжди випереджав час на п'ять хвилин на згадку про те, що монах-бернардинець перевів стрілку годинника вперед: міська брама зачинилися перед самим носом загарбників і таким чином було врятовано Львів від знищення… Багато легенд та реальних історичних подій бережуть і підземелля монастиря бернардинів.

Слайд 13

Італійський дворик Італійський дворик — дивовижний пам'ятник архітектури епохи Відродження, який по праву вважається одним із найпрекрасніших та найромантичніших прикрас центральної частини Львова.

Слайд 14

Цікаві історичні факти про Львів Місто було засноване ще в XIII столітті, і тут чудово збереглися історичні та культурні пам’ятки; Всі збережені документи XIII — XIV століть Львова — німецькою мовою, яка була офіційною мовою цього міста; Раніше тут був податок на багатство, який платив кожен, хто запрошував на своє весілля більше 16 чоловік; Саме Львів є батьківщиною гасу і гасової лампи, а також повітряної кулі; Знаменитий Леопольд фон Захер-Мазох — уродженець Львова; Кожен з цих фактів увічнений в музеях, численних виставках і пам’ятках.

Слайд 15

Цікаві історичні факти про сучасний Львів На сьогоднішній день 55% (2500 пам’ятників і понад 60 музеїв) всіх історичних пам’яток України перебувають у Львові; Тут більше 120 храмів, що належать більше 20 конфесій; Щорічно у Львові відбувається понад 100 фестивалів: найбільш знамениті фестивалі класичної музики, джазу, вуличного театру, кави, пампуха і шоколаду; Саме тут створюють програмне забезпечення для багатьох голлівудських фільмів: наприклад, спецефекти для «Спайдермена», «Гаррі Поттера», «Халка» та інших фільмів були створені саме тут; Тут дуже багато молоді: кожен п’ятий у цьому місті — це студент (у Львові 26 університетів); Сучасне місце розташування Львова справді дивовижне: воно знаходиться на рівній відстані (у 500 км) від трьох столиць: Варшави (Польща), Києва (Україна) і Будапешта (Угорщина).

Слайд 16

Дякую всім за увагу! Виконала: студентка групи БПРД-11 Фригела Христина

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура