Застосування знань про хімічний склад живих організмів для оцінювання продуктів харчування
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Знати про їжу людина повинна не менше, ніж про математику або про свою рідну мову. Гордон Джеймс Рамзі
Тема: «Застосування знань про хімічний склад живих організмів для оцінювання продуктів харчування» Завдання уроку: 1. Розширити уявлення про здорову їжу. 2. Навчитися порівнювати продукти харчування. 3. Навчитися визначати продукти харчування для забезпечення потреб організму у білках, жирах, вуглеводах, тощо.
Енергетичні витрати машиніста крана автомобільного протягом однієї доби Сон 8 годин 70 ккал/год 560 ккал Звичайна діяльність 8 годин 140 ккал/ год. 1120 ккал На роботі 8 годин приблизно 240 ккал/год 1920 ккал Отже, підсумуємо 560 + 1120 + 1920 = = 3600 ккал/добу Вага 70 кг.
Раціональне харчування Раціональне харчування - це правильно організоване і своєчасне забезпечення організму смачно приготовленою і безпечною їжею, вміст в раціоні оптимальної кількості харчових речовин, необхідних для розвитку і життєдіяльності організму. Харчування з оптимальним співвідношенням харчових речовин вважають збалансованим. Білки : Жири : Вуглеводи 1 : 1,2 : 4 Жири, оливи, солодощі Овочі М’ясо, птиця, риба, яйця, горіхи, боби Фрукти Зернові, крупи, рис, макарони Молоко, сири
Менш повноцінні білки рослинного походження - круп, бобових, хліба, овочів. Білки тваринного походження повинні складати 55% загальної кількості білка в раціоні, що становить в середньому для дорослої людини 86г на добу. Білки - основа всіх клітин, вони є будівельним матеріалом, а також беруть участь в обміні речовин, у формуванні імунітету, в утворенні деяких сполук, що виконують в організмі складні функції. Білки, на відміну від жирів та вуглеводів, не утворюються з інших речовин, тобто є незамінною частиною їжі. Багатими на незамінні амінокислоти є білки тваринного походження, що містяться в м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах. Білки
Жири - мають найбільшу енергетичну цінність. Вони необхідні для нормальної діяльності центральної нервової системи, для кращого засвоєння білків, мінеральних речовин, жиророзчинних вітамінів А, D, Е. У середньому людині на добу необхідно 102г жирів. Добре засвоюються жири молочних продуктів, рослинні, риб’ячий , гірше свинячий, баранячий, яловичий жири. В раціоні людини рослинний жир повинен становити 30% від загального вмісту жирів. Жири
Вуглеводи - значне джерело енергії, вони задовольняють 50- 60% добової потреби організму в енергії. Головними постачальниками вуглеводів є продукти рослинного походження: хліб, крупи, макаронні вироби, картопля, овочі, фрукти. Вуглеводи
Вітаміни - вкрай необхідні поживні речовини для організму людини. Вітаміни містяться в продуктах в незначній кількості, але вони є незамінними компонентами харчування, забезпечують життєво необхідні процеси в організмі, беруть активну участь в обміні речовин. Вітаміни
БАД – біологічно активні добавки Біологічно активні добавки до їжі - це концентрати натуральних або ідентичних натуральним біологічно активних речовин, які призначені для безпосереднього вживання або введення до складу харчових продуктів. Вони можуть збагачувати харчові продукти, напої незамінними і високоцінними білками, амінокислотами, жирними кислотами, мікроелементами. Самостійно БАД використовуються в різних настоях, бальзамах, екстрактах, порошках, сиропах, капсулах, таблетках.
ГМО Список виробників, в продуктах яких за версією газети "Сегодня" може міститися ГМО: ТОВ «Три ведмеді» (пельмені, морозиво) ТОВ «МПЗ «Алан» (ковбаси) ЗАТ «Геркулес» (пельмені, морозиво) Компанія «Чумак» (кетчупи, майонези, консервація) Русанівський м’ясокомбинат Корпорація «Техноком» (картопляне пюре, чипси) Кондитерська корпорація «Рошен»
ПРАКТИЧНА РОБОТА №3. Тема: Оцінювання продуктів харчування за їх хімічним складом. Мета: закріпити навички оцінювання продуктів харчування за їх хімічним складом. Обладнання й матеріали: таблиця «Калорійність і хімічний склад продуктів харчування», зошит, практикум. Хід роботи 1. Використовуючи таблицю (додаток 1), порівняйте хімічний склад двох продуктів харчування. Варіант 1. Варіант 2. Порівняти макарони та моркву Порівняти цукор та гарбуз Варіант 3. Варіант 4. Порівняти капусту і м'ясо пісне Порівняти буряк і сметану
2. Заповніть порівняльну таблицю. Що в їхньому складі спільного і відмінного (позначити у графі «примітка»). Характеристика продуктів харчування Продукт 1. Продукт 2. Примітка Назва Калорійність (ккал) Вміст води (г) Білки (г) Жири (г) Вуглеводи (г) Кальцій (мг) Магній (мг) Фосфор (мг)
Додаток 1. КАЛОРІЙНІСТЬ І ХІМІЧНИЙ СКЛАД ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ (у 100 г) Продукт харчування Ккал Вода (г) Білки (г) Жири (г) Вуглеводи (г) Кальцій (мг) Магній (мг) Фосфор (мг) Хліб житній 214 43,6 5,2 1,2 44,3 29 73 200 Хліб білий 240 33,7 6,0 0,7 52,9 20 31 98 Макарони 336 11,9 9,3 0,8 70,9 34 33 93 Картопля узимку 62 70,2 1,2 0,2 14,0 8 17 38 Капуста 22 90,1 1,2 0,2 4,1 38 12 25 Морква 27 86,8 0,9 0,3 5,7 43 21 39 Буряк 35 85,7 0,8 0,3 7,7 22 22 34 Гарбуз 18 91,1 0,3 0,2 4,2 17 10 11 Цукор 390 0,2 0 0 95,5 0 0 0 Молоко 62 87,3 3,0 3,5 4,5 120 14 95 Сир знежирений 141 72,5 12,9 8,5 3,3 164 15 151 Сметана 284 67,7 2,1 28,2 3,1 86 10 68 Сир голландський 313 34,6 20,9 23,6 2,0 684 12 525 М'ясо пісне 122 75,0 12,0 7,8 0 10 16 153 Яйця 127 73,7 9,0 9,7 0,3 39 10 104 Риба (тріска) 50 79,2 11,6 0,3 0 11 13 111 Печінка 109 71,6 16,0 4,7 2,8 17 20 315 Шоколад 482 1,6 5,3 22,2 63,4 92 48 455 Морозиво вершкове 206 59,8 3,9 12,1 21,3 122 14 105
3. Користуючись додатком 1, визначте список продуктів харчування та їх кількість, достатню для забезпечення потреб людини вагою 60 кг, якій щодоби потрібно отримувати 80 г білків, 100 г жирів, 360 г вуглеводів, загальною енергетичною цінністю 2700 – 2800 ккал. 4. Зробіть висновок роботи.
Схожі презентації
Категорії