X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Застосування знань про хімічний склад живих організмів для оцінки продуктів харчування

Завантажити презентацію

Застосування знань про хімічний склад живих організмів для оцінки продуктів харчування

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Застосування знань про хімічний склад живих організмів для оцінки продуктів харчування

Слайд 2

1. Навіщо організму потрібні білки? 2. Навіщо організму потрібні жири? 3. Навіщо організму потрібні вуглеводи? 4. Які функції виконують вітаміни?

Слайд 3

Збалансоване харчування

Слайд 4

Хімічний склад основних продуктів харчування Хлібобулочні вироби Найменування продуктів Їстівна частина 100 г продукта, що засвоюється, г Кало- рійність, Білки Жири Вуглеводи ккал Хліб житній 5,1 1,0 42,5 204 Хліб пшеничний, грубий 6,9 0,4 45,2 217 Хліб пшеничний, кращий 5,8 0,5 56,1 268 Батони 7,5 1,0 49,5 240 Бублики 8,6 0,5 56,8 272 Печиво сухе 12,0 14,6 58,4 424 Пряники 8,9 — 72,5 334

Слайд 5

Молочні продукти, жири Найменування продуктів Їстівна частина 100 г продукта, що засвоюється, г Кало- рійність, Білки Жири Вуглеводи ккал Молоко коров’яче цільне 2,8 3,5 4,5 62 Молоко сухе знежирене 32,5 0,8 48,0 338 Кефір 3,1 2,6 2,5 48 Молоко згущене з цукром 6,8 8,3 63,5 324 Сметана 2,1 28,2 3,1 284 Сиркова маса нежирна 11,8 0,5 15,8 117 Сир 50%-ї жирності 21,4 30,3 2,5 379 Масло вершкове шоколадне 1,2 59,0 18,9 631 Масло вершкове несолене 0,4 78,5 0,5 734 Маргарин столовий 1,0 83,0 0,8 780 Сало свиняче 1,6 82,1 — 841 Яйце 12,0 11,4 0,5 157

Слайд 6

М’ясо та м’ясні продукти Найменування продуктів Їстівна частина 100 г продукта, що засвоюється, г Кало- рійність, Білки Жири Вуглеводи ккал Яловичина пісна 19,0 5,0 — 130 Свинина жирна 13,0 36,0 — 390 Свинина м’ясна 20,4 4,0 — 121 Кролик 14,0 18,0 7,0 — Кури 17,0 12,0 — 185 Ковбаса сирокопчена 20,4 37,4 — 431 Ковбаса варена 10,0 11,0 1,0 150 Шашлик з баранини 19,2 24,8 — 310 Шашлик зі свинини 19,9 24,0 — 304 Паштет м’ясний консерв. 10,7 12,6 3,1 174 Паштет печінковий консерв. 15,6 25,2 1,0 302

Слайд 7

Риба й рибні продукти Найменування продуктів Їстівна частина 100 г продукта, що засвоюється, г Кало- рійність, Білки Жири Вуглеводи ккал Тріска 15,0 0,5 — 66 Щука 17,9 0,7 — 79 Лящ 16,0 6,6 — 129 Карп 15,2 3,2 — 92 Оселедець свіжий 16,0 12,0 — 172 Оселедець солений 10,8 8.1 — 129 Шпроти в олії 16,0 30,8 0,7 854 Ікра чорна паюсна 25,4 14,2 — 236

Слайд 8

Крупи, макаронні вироби, картопля Найменування продуктів Їстівна частина 100 г продукта, що засвоюється, г Кало- рійність, Білки Жири Вуглеводи ккал Горох 15,7 2,2 50,1 293 Гречка 8,8 2,3 63,4 317 Кукурудза 8,4 4,3 64,9 340 Манка 9,5 0,7 70,4 334 Вівсянка 8,9 5,9 59,8 336 Пшоно 8,4 2.3 62,4 324 Рис 6,7 0,9 72,8 334 Макарони 9,3 0,8 70,9 336 Картопля варена 2 0,4 15,8 74,8 Картопля сушена 6,6 0,3 71,6 298

Слайд 9

Цукор, кондитерські вироби Найменування продуктів Їстівна частина 100 г продукта, що засвоюється, г Кало- рійність, Білки Жири Вуглеводи ккал Мед 0,3 — 77,2 318 Карамель льодяникова — — 89,2 357 Цукерки шоколадні грильяж 5.4 27,0 62,2 514 Цукерки шоколадні 2,5 8,7 66,6 356 Шоколад молочний 6,9 39,9 44,2 556 Какао (порошок) 23,6 20.2 17,9 350 Мармелад желейний — — 69,9 280 Зефір — — 78,5 314

Слайд 10

Функції та джерела вітамінів Вітаміни Функції вітамінів Гіповітаміноз Основні джерела Водорозчинні вітаміни Аскорбіно- ва кислота (вітамін С) Бере участь у синтезі білків і утворенні органічної речовини кісток, підвищує імунітет Цинга Чорна смороди- на, шипшина, лимон Тіамін (вітамін В1) Бере участь в обміні біл- ків, жирів і вуглеводів Бері-бері Чорний хліб, яєчний жовток, печінка Рибофлавін (вітамін В2) Бере участь в окисно- відновних реакціях, необхідний для синтезу ферментів Виразки на слиз. оболонках Рибні продукти, печінка, молоко

Слайд 11

Функції та джерела вітамінів Вітаміни Функції вітамінів Гіповітаміноз Основні джерела Водорозчинні вітаміни Нікотинова кислота (ві- тамін РР ) Бере участь в окисно- відновних реакціях Пелагра Пташине м’ясо, яловичина, пе- чінка, дріжджі Піридоксин (вітамін В6) Бере участь в обміні біл- ків шкіри, нервової сис- теми та кровотворенні Дерматити Рисові висівки, зародки пшени- ці, нирки Кобаламін (вітамін В12) Бере участь у перенесен- ні пов’язаного з вуглево- дом атома Гідрогену на сусідній атом Карбону Анемія Яловича печін- ка, мікроорганіз- ми кишечнику

Слайд 12

Функції та джерела вітамінів Вітаміни Функції вітамінів Гіповітаміноз Основні джерела Жиророзчинні вітаміни Ретинол (Вітамін А) Бере участь у процесі світлосприйняття Куряча сліпо- та, зниження імунітету Морква, кропи- ва, абрикоси, печінка, ікра, масло, молоко Ергокальцифірол (Вітамін D) Бере участь у регуляції обміну Кальцію Рахіт Риб’ячий жир, яєчний жовток, молоко

Слайд 13

Добова потреба людей різного віку у вітамінах Вітаміни Вік (років) 4–6 7–10 11–12 >12 і дорослі Вітамін А (МЕ) 2500 3500 5000 5000 Вітамін В1 (мг) 0,9 1,0 1,3 1,5 Вітамін В2 (мг) 1,1 1,2 1,5 1,7 Вітамін В6 (мг) 1,1 1,4 1,7-2,0 2,0 Вітамін В12 (мкг) 1,0–1,5 1,5–2,0 2,0–4,0 4,0–6,0 Вітамін С (мг) 45 45 50 60 Вітамін D (МЕ) 400 400 400 400 Вітамін Е (МЕ) 7 7–10 10–15 15–30 Вітамін К (мкг) 20 30 45–60 65–80

Слайд 14

Оцінка продуктів харчування за їх хімічним складом Мета: закріпити навички оцінки продуктів харчування за їх хімічним складом. Обладнання й матеріали: таблиці «Хімічний склад і калорійність основних продуктів харчування», «Функції та джерела вітамінів», підручник.

Слайд 15

Хід роботи 1. Ознайомтесь із таблицею хімічного складу й калорійності продуктів харчування та основними джерелами вітамінів. 2. Визначте список продуктів харчування та їх кількість, достатню для забезпечення потреб людини вагою 60 кг, якій щодоби треба отримувати 80 г білків, 100 г жирів та 360 г вуглеводів загальною енергетичною цінністю 2 700 — 2 800 ккал. 3. Укажіть, які продукти їй обов’язково треба вживати для забезпечення потреби у вітамінах. 4. Зробіть висновки й запишіть у зошит.

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Хімія