X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Причорноморський економічний район

Завантажити презентацію

Причорноморський економічний район

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Причорноморський економічний район Омельчук Ольга

Слайд 2

Географічне положення Причорноморський соціально-економічний район займає південну частину України. До його складу входять АР Крим, Одеська, Миколаїв ська та Херсонська облас ті. Є найбільшим за площею території (Його площа — 113,4 тис.км2 18,8% площі України). І другим за чисельністю населення районом в Україні.

Слайд 3

Історичні аспекти розвитку Територія цього економічного району має складну й давню історію. Тут існували давні грецькі міста-держави та державні утворення інших народів ще до нашої ери.

Слайд 4

Природні умови та ресурси В рельєфі території виділяється Причорноморська низовина та Гірський Крим. Клімат району характеризується певними контрастами і характеризується кількома типами від помірно теплого до субтропічного.

Слайд 5

Клімат Опадів на рівнинах випадає від 330мм до 450 мм. В Гірському Криму кількість опадів досягає 1200 мм. Часто бувають посухи, що супроводжуються суховіями та пиловими бурями, які завдають шкоди сільському господарству. За агрокліматичним районуванням територія відноситься до дуже посушливої, помірно жаркої зони з м'якою зимою, де є сприятливі умови для вирощування зернових культур, цукрових буряків, соняшника, виноградарства та садівництва на зрошувальних землях.

Слайд 6

Ресурсозабезпеченість Серед найбільших родовищ слід назвати Глібівське, Задорненське, Джанкойське. Стрілківське, Фонтанівське, Оленівське газові, Штормове, Голіцинське, Східно-Саратське (Одеська область) та Зміївське — нафтове. Іншими видами палива район забезпечений недостатньо. Прояви покладів кам'яного вугілля виявлено в Бахчисарайському районі АР Крим, бурого вугілля — в Єланецькому районі Миколаївської області, Болградському районі Одеської області. Але промислового значення вони не мають.

Слайд 7

Ресурсозабезпеченість Причорноморський соціально-економічний район спеціалізується на виробництві продукції сільського господарства харчової промисловості ,рибної та легкої промисловості, випуску продукції машинобудування , хімії і на курортно-рекреаційному господарстві. Міжнародною спеціалізацією району є морський та залізничний транспорт.

Слайд 8

Промисловість У районі розвинене суднобудування, значним є вклад регіону у виробництво морських та річкових суден. Причорноморський соціально-економічний район має вихід до Чорного та Азовського морів, у цьому полягає своєрідність та унікальність його географічного положення. Район контактує напівночі з Центральним та Подільським соціально-економічними районами, на північному сході — з Придніпровським соціально-економічним районом. На заході район має вихід до державного кордону з Молдовою та Румунією, на сході, через Керченську протоку — до Російської Федерації; ця риса географічного положення досить активно використовується.

Слайд 9

Промисловість На основі ропи із Сиваша, солоних озер на заході Криму та довізної сировини (нафта, сірчаний колчедан,апатит, ільменіт), розвивається хімічна промисловість. Серед основних підприємств хімічної промисловості слід назвати бромне виробництво у Красноперекопську, хімкомбінат у м. Саки, суперфосфатний, азотнотуковий, хіміко-фармацевтичний, лакофарбовий заводи в Одесі. Металургійний комплекс представлений в районі первинною сировинною ланкою. Ведеться видобуток у Керченському залізорудному басейні Камиш-Бурунським залізорудним комбінатом, для збагачення сировина відправляється у Маріуполь. В Миколаєві,працює глиноземний завод, що дає сировину для потреб Запорізького алюмінієвого комбінату. Паливно-енергетичний комплекс. На місцевих гідроресурсах працює Каховська ГЕС на Дніпрі. Основна частка електроенергії виробляється на ТЕС і ТЕЦ (Сімферопольська, Камиш-Бурунська, Севастопольська, Одеська. Миколаївська, Херсонська). Працює Південноукраїнська АЕС. Паливна промисловість має значні перспективи у зв'язку з ростом видобутку нафти та газу у Причорномор'ї, початком функціонування нафтопроводу Одеса — Броди та Одеським нафтотерміналом.

Слайд 10

Дякую за увагу

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка