X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Мінеральні добрива - гарант життя чи причина згуби

Завантажити презентацію

Мінеральні добрива - гарант життя чи причина згуби

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

Мета проекту: визначити вплив нітратів на організм людини, та їх вміст в продуктах харчування, воді дощовій, питній.

Слайд 3

ЗНАЙОМТЕСЬ! Представляємо проект - “ Їх величність нітрати!” - використайте наші дослідження для збереження свого здоров'я - термін виконання проекту 8 тижнів - матеріали проекту можна використовувати на уроках: - хімії - біології - валеології - основах здоров'я - екології - географії

Слайд 4

НАШІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Слайд 5

№ Назва продукту № проби Вміст нітратів по ГОСТу Вміст нітратів у пробах 1 № 1 Капуста рання 180 – 400 мг \ кг 841 мг \ кг (більше на 441 м г\ кг) 2 № 2 Капуста пізня 180 – 400 мг \ кг 395 мг \ кг 3 № 3 Кавун ранній 10 – 60 мг \ кг 110 мг \ кг (більше на 50 м г\ кг) 4 № 4 Кавун пізній 10 – 60 мг \ кг 65 мг \ кг ( більше на 5 мг \ кг) 5 № 5 Диня рання 10 – 60 мг \ кг 84 мг \ кг ( більше на 24 мг \ кг) 6 № 6 Диня пізня 10 - 60 мг \ кг 29 мг \ кг 7 № 7 Редиска 120 мг \ кг 100 мг \ кг 8 № 8 Молоко коров'яче 10 – 40 мг \ кг 10 мг \ кг

Слайд 6

№ № взятої проби місяці року Допустима норма Результати дослідів 1 № 1 травень 30 мг \ кг 37 мг \ кг ( більше на 7 мг \ кг ) 2 № 2 вересень 30 мг \ кг 24 мг \ кг 3 № 3 жовтень 30 мг \ кг 26 мг \ кг

Слайд 7

№ № проби, місце де взята вода Вміст нітратів по ГОСТу Результати проб 1 № 1 вул. Робітнича 10 мг \ кг 6 мг \ кг 2 № 2 вул. Чкалова 10 мг \ кг 4 мг \ кг 3 № 3 вул. Леніна 10 мг \ кг 7 мг \ кг

Слайд 8

Порушення правил внесення мінеральних добрив, особливо нітратних, впливає на вміст нітратів у рослинах. Забруднення нітратами питної води, харчових продуктів може призвести до негативних змін у стані здоров`я населення. Нітрати попадають з водою, їжею в шлунок. В шлунку відновлюються до нітритів і всмоктуються в кров. В крові сполучаються із залізом гемоглобіну і утворюється метгемоглобін, який заважає кругообігу кисню в організмі.

Слайд 9

Дія нітратів на організм людини Експресс- метод “ Індам ” № Вміст нітратів Колір забарвлення 1 Дуже високий Яскраво - синє 2 Високий Синє 3 Середній Світло – синє 4 Низький Голубе 5 Відсутній Світло - голубе

Слайд 10

До складу рослин входить до 70 хімічних елементів. Макроелементи: C, O, H, N, P, K , Ca, Mg, S. Мікроелементи: Fe, Mn, Cu, Zn, Mo, Co. Якщо речовина містить хоча б один з трьох елементів(N,P,K), і здатна в ґрунтовому розчині дисоціювати на іони, її використовують як мінеральне добриво. Чи знаєте ви,що на частку добрив у зростанні врожаїв припадає 50 % ?

Слайд 11

щорічно з урожаєм з кожного гектару поля виноситься в середньому біля 22,2 кг азоту, 8,7кг фосфору (v)оксиду і 25,8кг калій оксиду; з унесенням у ґрунти з добривами 1 кг корисного елементу урожайність підвищується на: культура елемент N P2O5 K зернові ( кг ) 12 - 15 7 - 8 3 - 4 цукровий буряк ( кг ) 99-160 50 - 60 40-50 картопля ( кг ) 90-150 40-60 40-50

Слайд 12

Нас вразив той факт, що 1г нітриту може перетворити в метгемоглобін приблизно 1855г гемоглобіну. ГДК нітрит-іона,яка викликає достовірне підвищення концентрації метгемоглобіну в крові людини, є приблизно 0,05мг\кг маси тіла. Якщо метгемоглобіну в крові: 2 % - середній вміст; 8 – 10% - безсимптомний ціаноз; 30 % і > - симптоми гострої інтоксикації; 50 % і > - небезпека для життя.

Слайд 13

Висновки: Миття й очищення овочів знижують уміст нітратів приблизно на 10%. Під час відварювання овочів у відвар переходить до 50% нітратів. Під час консервування та квашення до 30% нітратів переходить у розчин.

Слайд 14

додержувати встановлених норм внесення добрив; збирати овочі ввечері; вживати свіжі овочі; ретельно мити і очищувати овочі; видаляти зовнішні листки у зелених культурах; після замочування і відварювання овочів відвар зливати; засолені та замариновані овочі вживати в їжу не раніше ніж через тиждень з моменту їх заготівлі.

Слайд 15

Якщо ми вас зацікавили, то звертайтеся за адресою : Новотроїцька ЗОШ І – ІІІ ст. №1 Вул. Леніна , 100 ауд. № 15

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Екологія