Загальні відомості про добрива
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Підготували: Учениця 10-А класу Сквирського ліцею Гальчинська Наталія, Вчитель: Момотенко Ірина Володимирівна Учитель хімії Сквирського ліцею
Мета: Загальні відомості про добрива План Що таке добрива? Класифікація добрив. Мінеральні добрива. А) Карбамід( сечовина) б) Простий Суперфосфат в) Калій хлорид г) Амофос Органічні добрива. а)Гній б)Компост в)Зелене добриво г)Гуано Висновок.
Що таке добрива? ДОБРИВА— органічні й неорганічні речовини, які застосовують для поліпшення умов живлення культурних рослин з метою підвищення врожаю й поліпшення його якості. ДОБРИВА— основа підвищення кількості та якості сільськогосподарської продукції. Їх доцільне використання покращує родючість ґрунтів, підтримує позитивний баланс біогенних елементів та гумусу. Близько 50 % загального врожаю одержують за рахунок добрив. Правильне застосування їх дає змогу активно втручатися у кругообіг речовин на Землі, створювати, зокрема, позитивний баланс поживних речовин у землеробстві.
Добрива поділяють на прямі (такі, що містять безпосередньо елементи живлення рослин) та непрямі (покращують властивості ґрунтів, наприклад, гіпс, вапно). За складом розрізняють: - мінеральні добрива, - органічні добрива, - органо-мінеральні добрива: - природні — апропель, - штучні — торфоаміачні, - торфомінеральноаміачні та ін., - бактеріальні добрива, - зелені добрива (свіжа зелена маса переважно бобових рослин, запахувана в ґрунт для збагачення його органічними речовинами та N). Класифікація
В залежності від кількості елементів живлення, добрива поділяють на: односторонні (містять один який-небудь основний елемент, наприклад калійні добрива), та багатосторонні або комплексні. Добрива, до складу яких входять макроелементи (N, P, K, Ca, Mg, S), називаються макродобривами, мікроелементи (B, Fe, Mn, Cu, Mo, Zn), — мікродобривами (марганцеві добрива, бормагнієве добриво і т.і.). Добрива, що отримують безпосередньо в господарствах, називаються місцевими (гній, торф, болотяний мул та ін.), на спеціальних заводах — промисловими або хімічними (азотні добрива, фосфоритна мука та ін.);
Мінеральні добрива Їх поділяють на азотні, фосфатні, калійні, комбіновані, які містять кілька потрібним рослинам елементи. Найважливіші з них:
Амідне добриво - найбільш концентроване серед твердих азотних добрив. Синтезується з двох газів СO2 і NH3 за температури 185-200° С і тиску 180-200 атмосфер. Водорозчинне, повільнодіюче безнітратне добриво з майже нейтральною реакцією. Застосовується в системах удобрення в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України в основне внесення та для позакореневого листкового підживлення. Карбід (сечовина)
Суперфосфат простий - це водорозчинна форма фосфорного добрива, доступна для рослин. Простий суперфосфат є сумішю водорозчинного однозаміщеного фосфат кальцію і нерозчинного у воді гіпсу, який часто залишається у складі добрива і займає 40% від загальної ваги. Фосфору як речовини, що діє, в такому добриві дуже мало, тому при виробництві прагнуть використовувати концентрати апатитов і фосфоритів - визначаючи вихідну сировину з найбільшою концентрацією фосфору. Простий суперфосфат
Калій хлорид - хімічна сполука KCl, калієва сіль соляної кислоти. Біле кристалічні речовина без запаху. Відноситься до структурного типа NaCl. У природі зустрічається у вигляді мінералів сильвина і карналіта, а також входить до складу сильвініту. Хлорид калія отримують з сильвініту методами галургии і флотації. Застосовується для виробництва гідроксиду калія методом електролізу. Інколи застосовується як добавка (E508) до куховарської солі Калій хлорид Кристали калій хлориду
Амофо с — складне добриво, яке одержують нейтралізацією фосфорної кислоти аміаком. Залежно від ступеня нейтралізації буває моноамоній-фосфат (амофос) NH4H2PO4 і діамоній-фосфат (діамофос) (NH4)2HPO4. Амофос - комплексне мінеральне азотно-фосфорне добриво, придатне для удобрення усіх сільськогосподарських культур на різних типах грунтів. Високоефективне добриво на чорноземах, каштанових ґрунтах, солонцях. Це найбільш ефективне фосфорне добриво для підживлення вегетуючих рослин. Прискорює дозрівання врожаю, підвищує якість сільськогосподарської продукції, квітів Амофос
Органічні добрива Органічні добрива – це добрива, що містять живильні речовини у формі органічних сполук рослинного або тваринного походження. Органічні властивості надають багатобічну агрономічну дію на властивості грунту.
Якість гною залежить від виду тварин, корму і підстилки. Вона залежить також від віку тварини і догляду за нею. Гній у малих господарствах — це переважно мішаний гній, який нагромаджується внаслідок догляду за невеликою кількістю тварин. Гній
Це багате на гумус органічне добриво добре впливає на розвиток виноградної лози. Для його виготовлення використовують всі відходи тваринного і рослинного походження з домашнього господарства і саду. Компост
Зелене добриво - свіжа рослинна маса, що заорюється в грунт для збагачення її органічною речовиною і азотом. Використання зелених добрив називають сидерацією. Зелене добриво — це зелена маса спеціально підібраних рослин, яку заорюють у грунт для підвищення його родючості. Зелене добриво
Це екскременти морських птахів і кажанів, що роками накопичуються в місцях їх гніздування. Термін гуано також відноситься по відношення добрив з відходів рибного та звіробійного промислів. Гуано високо ціниться як ефективне добриво через високий вміст фосфору та азоту. Пташині екскременти здавна відомі як засіб значного підвищення врожаю. Також завдяки високому вмісту нітратів гуано ціниться як важлива стратегічна сировина для виробництва вибухівки. Гуано
Всі ґрунти мають запас поживних речовин, але більша їх частина знаходиться в малодоступній формі. Тому для оптимізації живлення рослин в ґрунт вносять добрива. Правильне застосування добрив досягається лише за успішного проведення також інших сільсько-господарських робіт. Будучи важливим, але не єдиним фактором підвищення врожаю, добрива є складовим елементом всієї системи агрохімічних міроприємств. Добрива — основа підвищення кількості та якості сільськогосподарської продукції. Близько 50 % загального врожаю одержують за рахунок добрив. Отже:
Підготували: Учениці 10-А класу Сквирського ліцею Гальчинська Наталія, Гаврилюк Дар’я Вчитель: Момотенко Ірина Володимирівна Учитель хімії Сквирського ліцею
Схожі презентації
Категорії