Що необхідно знати про овочі
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Мета. Ознайомити учнів із різноманітністю овочевих рослин. Класифікувати їх згідно вивчених класів та родин. Розкрити: де та за яких умов ростуть овочі.
Родина Хрестоцвіті (Капустяні) Згадаймо! Які основні ознаки родини Хрестоцвіті? Яку будову має квітка? Написати формулу квітки. Дати характеристику плодам Хрестоцвітих рослин.
До овочевих рослин родини Хрестоцвіті належать: капуста; ріпа; редька; редиска. Родина Хрестоцвіті (Капустяні)
Капуста Капуста має численні сорти. Найголовнішими з них є: капуста городня – білоголовкова та червоноголовкова - споживають листки; капуста цвітна - споживають суцвіття; капуста кольрабі, - споживають стебло; капуста брюссельська – споживають дрібні головки, які утворюються на стеблі; капуста пекінська – споживають листки.
Капуста білоголовкова Капуста білоголовкова або білокачанна – найпоширеніша серед усіх відомих видів капусти. Вона має видозмінені соковиті листки, які й використовуються у господарстві людини.
Капуста червоноголовкова Капуста червоноголовкова – це результат роботи селекціонерів. Будова її качана повністю подібна до білоголовкової. Використовуються соковиті листки.
Капуста кольрабі Капуста кольрабі дворічна харчова рослина, що є різновидом капусти білокачанної. Ті сорти, які вирощуються у нас, мають світло-зелене, світло-фіолетове, малинове і темно-фіолетове забарвлення. Це досить скоростигла культура.
Капуста цвітна У капусти цвітної цінуються не соковиті листки, а щільні суцвіття, що нагадують головку від округлої до плоскоокруглої форми. Забарвлення їх може бути зеленим (різних відтінків), фіолетовим, жовтуватим і просто білим. Верхні листки дрібні, широколінійні, витягнуто-трикутні.
Капуста брюссельська Капуста брюссельська у пазухах листків формує невеликі качанчики, за розмірами схожі на грецький горіх. На одній рослині утворюється 20-40 капустинок.
Капуста брокколі Брокколі – підвид цвітної капусти, у якої їстівні ті ж самі частини. Вирощувалась ця капуста ще давніми римлянами, найпопулярнішою є у Франції та Італії. На Україні тільки починає входити в сільське господарство. Урожай збирають, коли головка досягне 10-17 см. Зрізана капустина росте далі, даючи урожай з бічних бруньок, тобто брокколі може “плодоносити” протягом кількох місяців.
Редиска Редиска – це коренеплоди, які можна подавати до столу у цілому вигляді. Вкриті вони тонкою їстівною шкіркою, що забарвлена червоним, рожевим, біло-рожевим та білим кольорами. Гострі на смак завдяки наявності у них гірчичної олії.
Редька Редька чорна – коренеплід, батьківщиною якого вважають Єгипет, Китай, Грецію, звідки вона потрапила до Європи. Греки приносили в дар до алтаря Аполлона зображення трьох головних коренеплодів: буряка, моркви та редьки. Сьогодні це цінний лікувальний засіб.
Ріпа Ріпа – найдавніша рослина, яка була введена у культуру близько 40 віків назад. Єгиптяни та греки вирощували ріпу, але вважали її їжею рабів та бідних селян. Вживали її вареною, пареною, смаженою, свіжою… Після поширення у Європі, цей коренеплід став важливим продуктом харчування, та пізніше був витіснений картоплею.
Згадаймо! Які основні ознаки родини Бобові? Яку будову має квітка? Написати формулу квітки. Охарактеризувати плід. Яка його відмінність від плодів рослин родини Хрестоцвітих? Родина Бобові (Метеликові)
До овочевих рослин родини Бобові належать: - боби; квасоля; горох; соя; сочевиця. Родина Бобові (Метеликові)
Боби Боби – найдавніші із бобових рослин, які використовувались як кормова рослина. Вона дуже багата на білки.
Багато сортів квасолі мають чіпке стебло, за допомогою якого чіпляються за певну опору. Насіння багате на легумін та крохмаль. Квасоля
Горох має також чіпке стебло, за допомогою якого піднімається по природній або штучній опорі до світла. Корисна рослина. Горох
Соя Cоя – одна з найбагатших на білок бобова рослина. Відома із ІІІ тисячоліття до н.е. Її називають “чудо-рослиною”, так як білки становлять 40% від маси її насіння.
Сочевиця Сочевиця є надзвичайним джерелом заліза. Зелена сочевиця вживається і в сирому і у вареному вигляді. Дозріла вживається лише після термічної обробки.
Згадаймо! Які основні ознаки родини Пасльонові? Яку будову має квітка? Написати формулу квітки. Охарактеризувати плід Пасльонових рослин. Родина Пасльонові
До овочевих рослин родини Пасльонові належать: - картопля; - помідори; перець; баклажани. Родина Пасльонові
Картопля Картоплю українці вважають другим хлібом. Батьківщиною її є Південна Америка. До Європи вона потрапила за часів Петра І, і називалась “чортовим яблуком”. На сьогоднішній день картопля – це найважливіша сільськогосподарська рослина.
Помідори, томати Помідори – рослина, батьківщиною якої є Південна Америка. Зараз вони займають першочергове значення у харчовій промисловості. Плоди – багатонасінні ягоди з цінними поживними якостями. У перекладі з італійської означає “золоте яблуко”.
Перець Перець – однорічна рослина, яку називають ще паприкою. Батьківщина – Америка. Сьогодні існує багато сортів. Плоди багатонасінні несправжні пустотілі ягоди, що забарвлені у червоні, жовті, оранжеві кольори.
Баклажани Баклажани почали культивувати 1500 років назад в Південній Азії, Індії. В Європі їх почали вирощувати з ХІХ ст. Його називали “бадриджа н”, а також рослиною, яка “породжує чорноту”. Люди називають їх “синенькими”.
Згадаймо! Які основні ознаки родини Айстрові? Яку різноманітність квіток даної родини ви знаєте? Охарактеризувати плід Айстрових рослин. Родина Складноцвіті (Айстрові)
До овочевих рослин родини Айстрові належать: топінамбур або земляна груша; артишок. Родина Складноцвіті (Айстрові)
Топінамбур Топінамбур – земляна груша - багаторічна трав'яниста рослина висотою 1,5-4 м, у якої на підземних пагонах утворюються багато бульб циліндрової, грушовидної або округлої форми. М'якоть ніжна, соковита, з приємним солодкуватим смаком, тому топінамбур вирощується як кормова, технічна і харчова рослина.
Артишок Артишок – багаторічна рослина з прямим стеблом висотою до 2 м, схоже на чортополох, що цвіте фіолетовим та рожевим кольором. Листки широкі, великі, перисті, знизу вкриті білими волосинками, зібрані у прикореневу розетку. М’ясисте квітколоже вважають плодом, гіркуватим на смак, а насправді – це нерозкритий кошик суцвіття. Кошики великі, понад 7 см у діаметрі, багатоцвіткові. Сім’янки оберненояйцеподібні, товсті.
Згадаймо! Які основні ознаки родини Цибулеві? Які квітки та плоди вони мають? Охарактеризувати цінність рослин родини Цибулевих. Родина Цибулеві
Цибуля Цибуля - багаторiчна трав'яниста сизувато-зелена рослина. Цибулини бувають приплюснутими, кулястими або яйцеподiбними, з соковитими листками-лусками. Зелену свiжу цибулю та ріпчасту використовують у їжу, а також як овочеву і лікарську у харчовій промисловості.
Часник Часник – багаторічна рослита, продуктивною частиною якої є цибулина, що складається з 2-50 зубків, кожен з яких покритий жорсткою шкірястою лускою. Часник містить вуглеводи, білкові речовини, клітковину, віт С. Використовується в кулінарії, у м'ясопереробній промисловості, консервному виробництві, а також як лікарська рослина. Він був компонентом їжі ще у будівників пірамід.
Згадаймо! Які основні ознаки родини Гарбузові? Які квітки та плоди вони мають? Охарактеризувати цінність рослин родини Гарбузових. Родина Гарбузові
До овочевих рослин родини Гарбузові належать: гарбуз; огірок; кабачок; патісон. Родина Гарбузові
Гарбуз Гарбуз - однорічна трав'яниста рослина з повзучим стеблом, п'ятилопатевими листками та великими жовтими роздільностатевими квітками. Запилення - вітром та комахами, добре запилюються перехресно. Вирощують на городах і баштанах. Збирають гарбузи восени. Поділяють на дві групи – їстівні та кормові.
Огірки Огірки - одна з найбільш поширених городніх культур родини гарбузевих. Однорічна рослина, яка культивується здавна. Відомо, що поживна цінність огірка незначна - в них міститься 97% води (але ж вода ця - не водопровідна!). Приємний освіжаючий смак огірка залежить від наявності невеликих кількостей вільних органічних кислот, а характерний запах обумовлений присутністю ефірної олії.
Кабачки Кабачки – однорічна рослина, що є джерелом калію, фосфору, кальцію та клітковини. Вони мають найкращі смакові якості і досить легко засвоюються, тому їх дозволяється вживати, навіть, малюкам. У вирощуванні неприхотливі. Мають багато сортів.
Патісони Патісони – однорічні городні культури, батьківщиною яких Америка. Поживна цінність вища від кабачків. В них наявні вітаміни, цукри, мінеральні солі, ферменти… , їх цінять за високі смакові якості. Патісони вирощуються не лише з харчовою, а й з декоративною метою і, навіть, як дитячі іграшки. Сорти з жовтими та оранжевими плодами виглядають досить ефектно і можуть бути прикрасою в будинку.
А чи знаєте ви ще такі овочі як: буряки; моркву; селеру; пастернак. Родини Селерових, Зонтичних, Амарантових…
Буряки Буряк столовий — перехреснозапильна городня рослина родини амарантових, овочева, кормова і цукрова. За формою коренеплід буває округлий, плаский і циліндричний. Містить білка до 2 %, цукрів 14,5 %, солі калію, кальцію, магнію, фосфору, а також значну кількість аскорбінової кислоти. Основний інгредієнт борщу.
Морква Морква— рід рослин родини зонтичних. Це дворічна рослина, що в перший рік росту утворює розетку із листя та коренеплід, на другий рік життя — кущ з насінням. Коренеплоди використовують в їжу в сирому та вареному вигляді, виготовляють соки, а з насіння настоянки. В них містяться каротиноїди, вітаміни В, В2, пантотенова та аскорбінова кислоти, цукор (3-15 %), а в насінні — ефірна олія.
Селера Селера—дворічна городня пряна рослина з родини селерових до 1 м висотою. Вирощують на запашне коріння і листя, вживають як додаток до юшок та інших страв. У перший рік утворює розетку листків та коренеплід, на другий рік рослина зацвітає. Листя багате вітаміном C і каротином. Коренеплоди містять цукор, а також калій, кальцій, фосфор. У всіх частинах рослини присутні нікотинова і глутамінова кислоти.
Пастернак Пастернак – коренеплід родини селерових, що має пряний солодкуватий смак та приємний аромат. Вживають у якості приправ до супів, м’ясних страв та в складі овочевих гарнірів. В Римі його подавали лише аристократії, в середні віки в Англії з нього виготовляли цукерки, а пізніше він став основним овочем у Європі. До його складу входить і кальцій, і калій, і фосфор, і фолієва кислота, а також вітаміни А і С.
на присадибній ділянці; у полі; на дачі; на підвіконні; на балконі; у теплиці; Де ростуть овочі
- в грунті - коренеплоди; стеляться на грунті – огірки, кабачки, гарбузи, дині; на кущах – помідори, перець, баклажани; в’ються по опорі – горох, квасоля. Як ростуть овочі
Які овочі квакають? (квасоля, морква) Які овочі каркають? (картопля) Які овочі охають? (горох) Які овочі гаркають? (гарбуз) Що важче 1 кг картоплі чи 1 кг гороху? Жартівливі запитання
Поєднати назви родин Айстрові або Метеликові Капустяні або Бобові або Складноцвіті Хрестоцвіті
Схожі презентації
Категорії