Історія космонавтики
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Йододефіцит — це захворювання щитоподібної залози яке виникає при нестачі йоду в організмі людини.
Йод – як біолемент У нормі в організмі людини міститься до 25 мг йоду, причому близько 50 % знаходиться в щитоподібній залозі (1000-12000 мкг/г), а також у печінці (0,2 мкг/г), у яєчниках, легенях (0,07 мкг/г), у нирках (0,04 мкг/г), у лімфовузлах (0,03 мкг/г), у мозку, сім’яниках і м'язах (0,02 мкг/г).
Ознаки йодної недостатності це порушення функцій щитовидної залози та проблеми, що нею викликані. Стомлюваність млявість погіршення пам'яті та уваги зниження інтелекту депресія простудні захворювання а також випадання волосся розслоєння нігтів тривалі загоєння шкірного покриву та ін.
Прояви йододефіцитних захворювань Плід: Зростання смертності Вроджені вади розвитку Неврологічний кретинізм Відставання у психічному розвитку Глухонімота Спастична диплегія Мікседематозний кретинізм Затримка фізичного розвитку Відставання психічного розвитку Психомоторні порушення. Немовля : Висока смертність Вроджений зоб Вроджений гіпотиреоз Дитина : Зоб Субклінічний гіпотиреоз Затримка фізичного, інтелектуального розвитку і становлення репродуктивної функції Доросла людина: зоб Зниження інтелекту та фізичної працездатності Гіперхолестеринемія Субклінічний гіпотиреоз Жінка репродуктивного віку: Зоб Анемія Порушення репродуктивної здатності Не виношування вагітності
Вміст йоду в продуктах харчування Основне джерело йоду — морепродукти, риба, а особливо морська капуста. . У ламінаріі, в залежності від виду та терміну збору, міститься 50-70000 мкг йоду% (в середньому 0,3% від загальної маси). щоб набрати добову дозу йоду, необхідно з'їдати 100-200 г ламінаріі в день. Риба: оселедець, камбала, тріска, палтус, морський окунь, тунець, лосось. Гребінці, краби, креветки, кальмари, мідії, устриці. Прісноводна риба (кількість йоду не перевищує 5-8 мг на 100 г сирої ваги). * Зернові культури, молоко, яйця, олія, яловичина. * Овочі, вирощені на багатих йодом грунтах, в тому числі: баклажани, ріпчаста і зелена цибуля, часник, салат-латук, щавель, спаржа, шпинат, редис, буряки, картопля, морква, томат. Споживання сої, наприклад, викликає збільшення щитовидної залози Деякі фрукти та ягоди, у тому числі апельсини, лимони, банани, диня, виноград, ананаси, полуниця, яблука, хурма. Печериці (рекомендована денна норма йоду міститься в 1,5 кг цих грибів).
Потреба у йоді у різних вікових категорій, мкг на добу Діти: До 1 року - до 120 До 3 років - 120 4 - 6 років - 120 - 130 7 – 9 років - 140 -150 10 – 12 років - 150 -200 Особи віком 13- 65 років - 200 Особи віком 36 – 65 років - 180 У ще старшому віці достатньою є доза йоду 130 – 150 мкг на добу. При штучному годуванні недоношених дітей доза йодиду - 20 мкг на 100 мл молока, для доношених – 10 мкг на 100 мл молока.
Профілактика йододефіциту Для профілактики йододефіциту достатньою регулярно споживати продукти, збагачені йодом. Щоб запобігти йододефіциту, досить щодня вживати разом із їжею 5-6 грамів йодованої солі. Щоб зберегти йод у йодовмісних продуктах, їх треба правильно готувати Морську рибу потрібно варити, а не смажити. Звичайна капуста й редька, навпаки, вимивають і без того малу кількість йоду з організму.
Схожі презентації
Категорії