Презентація
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Серцево-судинна система Ось що відбувається, коли алкоголь через шлунок і кишечник потрапляє в кров: у звичайному стані зовнішня поверхня еритроцитів покрита тонким шаром «мастила», яке при терті об стінки судин електризується. Кожен з еритроцитів несе на собі однополярний негативний заряд, а тому вони мають початкову властивість відштовхуватися один від одного. Спирт - хороший розчинник - видаляє цей захисний шар і знімає електричну напругу. В результаті еритроцити замість того, щоб відштовхуватися, починають злипатися, утворюючи крупніші утворення. Процес йде за принципом сніжної грудки, розмір якої наростає з кількістю випитого. Діаметр капілярів в окремих частинах тіла (мозок, сітківка ока) іноді настільки малий, що еритроцити буквально «протискуваються» по ним поодинці, нерідко розсовуючи при цьому стінки капілярів. Найменший діаметр капіляра в 50 разів тонший за людський волос, рівний 8 мікрон (0,008 мм), найменший діаметр еритроцита - 7 мікрон (0,007 мм). Тому ясно, що утворення, яке містить декілька еритроцитів, не здатне рухатися по капілярах. Рухаючись по артеріях, що гілкуються, а потім по артеріолах все меншого калібру, воно досягає, врешті-решт, артеріоли, що має діаметр, менший діаметру згустка, і перекриває її, повністю припиняючи кровотік в ній, отже, кровопостачання окремих груп нейронів головного мозку припиняється. Згустки мають неправильну форму і містять в середньому 200 - 500 еритроцитів, середній їх розмір рівний 60 мікрон. Зустрічаються окремі згустки, що містять тисячі еритроцитів. Зрозуміло, тромби таких розмірів перекривають артеріоли не найдрібнішого калібру. Для великих судин (у руці, в нозі) склеювання еритроцитів на початкових стадіях вживання алкоголю особливої небезпеки не представляє. Підступність алкоголю ще і в тому, що організм молодої людини володіє значним, приблизно 10-кратним запасом капілярів, тому в молодості порушення кровоносної системи і їх наслідку виявляються не так явно, як в пізніші роки. Проте з часом «запас» капілярів поступово вичерпується, і наслідки отруєння алкоголем стають все більш відчутними. При сучасному рівні вживання алкоголю «середній» в цьому відношенні чоловік «раптом» стикається з самими різними недугами у віці близько 30 років. Це хвороби шлунку, печінки, серцево-судинної системи, неврози, розлади в статевій сфері. Втім, хвороби можуть бути найнесподіванішими: адже дія алкоголю універсальна, він вражає всі органи і системи людського організму. Після 100 грам горілки назавжди відмирають не менше 8 тисяч активно працюючих кліток. Що стосується вживання пива, вже сам факт надходження в організм великої кількості рідини (а молодь зараз ковтає пиво такими дозами - води або чаю чоловік стільки б не випив!) несприятливо відбивається на роботі не тільки серцево-судинної системи, але і нирок. У любителів хмільного «напою» формується так зване бичаче або пивне серце - розширення його меж, при цьому частішає частота серцевих скорочень, виникають аритмії, підвищується тиск. Алкоголь вражає також механізми регуляції рівня глюкози (цукру) в крові, унаслідок чого можливо як підвищення, так і пониження цього рівня. Особливо небезпечно останнє (гіпоглікемія), оскільки може заподіяти організму серйозну шкоду навіть за короткий проміжок часу: при браку живильних речовин виснажується запас цукру, а продукти розпаду алкоголю перешкоджають формуванню глюкози з інших хімічних структур, амінокислот.
Мозок і нервова система Немає такого органу в людському організмі, який би не руйнувався від будь-яких доз алкоголю. Але більше всього страждає мозок. Якщо концентрацію алкоголю в крові прийняти за одиницю, то в печінці вона буде 1,45, в спинно-мозковій рідині - 1,50, і в головному мозку - 1,75. Саме там ця отрута має властивість накопичуватися. Після прийому кухля пива, стакана вина, 100 грамів горілки - спирт, що міститься в них, всмоктується в кров, з кровотоком йде в мозок і у людини починається процес інтенсивного руйнування його кори. Людський мозок складається з 15 мільярдів нервових клітин (нейронів). Кожну клітинку живить кров'ю свій мікрокапіляр. Цей мікрокапіляр настільки тоненький, що для нормального живлення даного нейрона еритроцити можуть протискуватися тільки в одних ряд. І коли до кінчиків мікрокапіляра підходить алкогольне склеювання еритроцитів, то вона його закупорює, проходить 7-9 хвилин - і чергова клітина мозку людини безповоротно гине. Унаслідок того, що кисень припиняє поступати до клітин головного мозку, починається гіпоксія, тобто кисневе голодування (киснева недостатність). Саме гіпоксія і сприймається людиною як нібито нешкідливий стан сп'яніння. І це приводить до оніміння, а потім і відмиранню ділянок головного мозку. Все це суб'єктивно сприймається таким, що випило як «розслаблення», «свобода» від зовнішнього світу, схожа з ейфорією що звільняється з в'язниці після довгого сидіння. Насправді просто частина головного мозку штучно відключається від сприйняття часто «неприємній» інформації ззовні. Після кожної так званої «помірної» випивки у людини в голові з'являється нове кладовище загиблих нервових клітин (нейронів). І коли лікарі-патологоанатоми розкривають череп будь-якої так званої «помірно п'ючої» людини, то у всіх бачать однакову картину - «зморщений мозок», менший в об'ємі, вся поверхня кори якого - в мікрорубцях, мікровиразках, випадах структур. Саме у мозку виявляються найбільші зміни при розтині. Тверда мозкова оболонка напружена, м'які оболонки набряклі, повнокровні. Головний мозок різко набряклий, судини розширені, безліч дрібних кіст діаметром 1-2 мм. Ці дрібні кісти утворилися в місцях кровоїзліяній і некрозу (омертвляння) ділянок речовини мозку. От як київський патологоанатом описує мозок «весельчака» і «балагура», який на думку друзів пив «помірно» і «культурно»: «Зміни в лобових ділянках мозку видні навіть без мікроскопа, звивини згладжені, атрофовані, безліч дрібних крововилин. Під мікроскопом видно порожнечі, заповнені серозною рідиною. Кора мозку нагадує землю, після того, як на неї скинули бомби - вся у воронках. Тут кожна випивка залишила свій слід».
Подібні зміни в головному мозку мають місце у людей, смерть яких не обов'язково наступила від причин, пов'язаних з вживанням алкоголю. Тонше дослідження мозку у загиблого від гострого алкогольного сп'яніння показує, що в нервових клітинах наступили зміни в протоплазмі і ядрі, так же різко виражені, як і при отруєнні іншими сильними отрутами. При цьому клітки кори головного мозку уражені значно більше, чим підкіркові частини, тобто алкоголь діє сильніше на клітки вищих центрів, чим нижчих. У головному мозку відмічено сильне переповнювання кров'ю, нерідко з розривом судин в мозкових оболонках і на поверхні мозкової звивини. У випадках не смертельного гострого алкогольного отруєння в головному мозку і в нервових клітинах кори відбуваються ті ж процеси. Сприйняття потерпілого важке і сповільнюється, порушуються увага і пам'ять. Унаслідок цих змін, а також постійного впливу на людину алкогольного і питущого клімату, починаються глибокі зміни його характеру, психіки. Крім поступового руйнування окремих сторін розумової і психічної сторони діяльності мозку, алкоголь у все зростаючому ступеню приводить до повного виключення нормальної функції мозку. Особа міняється, починаються процеси її деградації. Якщо в цей час не припинити пити, повного відновлення етичних якостей може ніколи не відбутися. При прийомі ще більших доз відбувається важке порушення функцій всієї центральної нервової системи із залученням спинного і довгастого мозку. Розвивається глибокий наркоз і коматозний стан. При прийомі дози, рівної 7,8 г алкоголю на кілограм ваги, що приблизно рівний 1-1,25 л горілки, для дорослої людини наступає смерть. Для дітей смертельна доза в 4-5 разів менше, з розрахунку на кілограм ваги. Дослідами академіка І .П. Павлова встановлено, що після прийому малих доз алкоголю рефлекси зникають і відновлюються лише на 8-12 день. Але рефлекси - це нижчі форми мозкової функції. Алкоголь же діє переважно на її вищі форми. Дослідами, поставленими на освічених людях, доведено, що після прийому так званих «помірних» доз, тобто 25-40 г алкоголю, вищі функції мозку відновлюються тільки на 12-20 день. Таким чином, якщо вживати алкоголь частіше, ніж один раз в два тижні, мозок не зможе звільнитися від наркотичної отрути і весь час знаходитиметься в отруєному стані. Як же діє алкоголь? Перш за все він володіє наркотичними властивостями: до нього дуже швидко звикають, і виникає потреба в повторних прийомах, тим більше, чим частіше і у великих дозах приймаються спиртні «напої»; у міру споживання для отримання того ж ефекту з кожним разом потрібне все велика доза. Як же цей наркотик в різних дозах діє на розумову і психічну діяльність мозку? Спеціально проведеними дослідами і спостереженнями над людиною, що випила середню дозу, тобто одну-дві чарки горілки, встановлено, що у всіх без виключення випадках алкоголь діє однаково, а саме: уповільнює і утрудняє розумові процеси, рухові ж акти на перших порах прискорює, а потім уповільнює. При цьому раніше за все страждають складніші психічні процеси і довше зберігаються прості розумові функції, особливо ті, які пов'язані з руховими уявленнями.
Параліч центрів психічних відправлень перш за все позначається на тих процесах, які ми називаємо думкою і критикою. З ослабленням їх починають переважати відчуття, що не стримуються і не стримувані критикою. Спостереження показують, що ті, що випили не стають розумнішими, і якщо вони думають інакше, то це залежить від ослаблення вищої діяльності їх мозку, що почалося: у міру того, як слабіє критика, наростає самовпевненість. Живі рухи тіла, жести і неспокійні хвастощі своєю силою - також наслідок паралічу свідомості і волі, що почався: зняті правильні, розумні перешкоди, які утримують тверезу людину від даремних рухів і необдуманої, безглуздої витрати сили. У численних дослідах, що проводяться найбільшими фахівцями в цій області, з'ясувалося, що у всіх без виключення випадках під впливом алкоголю прості розумові відправлення (сприйняття) порушуються і сповільнюються не так сильно, як складніші (асоціації). Останні страждають в подвійному напрямі: по-перше, їх створення сповільнено і ослаблено, і, по-друге, істотно змінюється їх якість: самі нижчі форми асоціацій, а саме - асоціації рухові або механічно завчені найлегше виникають в думці, часто без щонайменшого відношення до справи і, раз з'явившись, наполегливо тримаються, випливаючи знову і знову, але абсолютно не до ладу. В цьому відношенні такі наполегливі асоціації нагадують собою явище чисте патологічне, таке, що помічається при неврастенії і важких психозах. Що стосується рухових актів, то вони прискорюються, але це прискорення залежить від розслаблення гальмівних імпульсів, і в них вже відразу помічається неточність роботи, а саме - явища передчасній реакції. При повторному прийомі алкоголю ураження вищих центрів мозкової діяльності продовжується від 8 до 20 днів. Якщо ж алкоголь вживати тривалий час, то робота цих центрів так і не відновлюється. На підставі наукових даних доведено, що перш за все втрачаються самі пізніші, найсвіжіші досягнення, здобуті розумовою напругою, скажімо, за останній тиждень, місяць, і людина після прийому алкоголю повертається до того рівня розумового розвитку, який у нього був тиждень або місяць тому. Якщо алкогольне отруєння відбувається часто, то суб'єкт залишається нерухомим в розумовому відношенні, а мислення звичайним і шаблонним. Надалі наступає ослаблення старіших, міцніших асоціацій, що окріпнули, і ослаблення сприйнять. В результаті розумові процеси звужуються, позбавляючись свіжості і оригінальності. Численні досліди на тваринах, проведені Іваном Петровичем Павловим, показали, що після порівняно невеликих доз алкоголю у собаки гаснуть вироблені умовні рефлекси і відновлюються лише через шість днів. Досліди пізніших років підтверджують негативну дію алкоголю на нервову систему. Друкарка, якій перед початком роботи дали випити двадцять п'ять грамів горілки, робила помилок на п'ятнадцять - двадцять відсотків більше, ніж завжди. Водії автомашин пропускали заборонні знаки, стрілець не міг точно уразити мішень
Шлунок, підшлункова залоза При прийомі алкоголю всередину першим страждає шлунок. І чим міцніші алкогольні вироби, тим важче проходить його пошкодження. Алкоголь пригнічує виділення травних ферментів підшлункової залози, що перешкоджає розщеплюванню живильних речовин на молекули, придатні для живлення кліток організму. Ушкоджуючи клітки внутрішньої поверхні шлунку і підшлункової залози, він пригноблює процес всмоктування живильних речовин, а перенесення деяких речовин в кров взагалі робить неможливим. Наприклад, унаслідок недостатності в організмі соліфолієвої кислоти змінюються клітки, що вистилають тонку кишку, які повинні забезпечувати всмоктування в кров глюкози, натрію, а також самої соліфолієвої кислоти і інших живильних речовин. При регулярному прийомі навіть невеликих доз алкоголю залози, що розташовані в стінці шлунку і виробляють шлунковий сік, під впливом алкогольного роздратування спочатку виділяють багато слизу, а потім атрофуються. Травлення в шлунку стає неповноцінним, їжа застоюється або, не переварена, поступає в кишечник. Виникає гастрит, який, якщо не усунути його причину і серйозно не лікувати, може перейти в рак шлунку. При прийомі алкоголю відбувається "опік" стінок стравоходу і шлунку і потрібний значний час для відновлення тканини, що омертвіла (стінки шлунку мають білий наліт, аналогічний білку звареного яйця). Склеротичні зміни мають місце і в підшлунковій залозі. Розтин осіб у віці 30-40 років, що вживали вино у великих дозах або тривалий час, показав глибокі зміни в підшлунковій залозі, що пояснює часті скарги п'ючих людей на погане травлення, на різкі болі в животі і так далі У цих же хворих часто спостерігається діабет із-за загибелі особливих кліток, що розташованих в підшлунковій залозі і виробляють інсулін. Панкреатит і діабет на грунті алкоголю - явища, як правило, необоротні, із-за чого люди приречені на постійні болі і нездужання. Мало цього, панкреатит дає загострення при щонайменшому порушенні дієти.
Печінка Проходячи через печінковий бар'єр, етиловий спирт негативно впливає на печінкові клітки, які під впливом руйнівної дії цього отруйного продукту гинуть. На їх місці утворюється сполучна тканина, або просто рубець, що не виконує печінкової функції. Зменшується здатність печінки зберігати вітамін А, спостерігаються інші порушення обміну речовин. Печінка поступово зменшується в розмірах, тобто зморщується, судини печінки здавлюються, кров в них застоюється, тиск підвищується в 3-4 рази. І якщо відбувається розрив судин, починається рясна кровотеча, від якої хворі часто гинуть. По даним МОЗ, близько 80% хворих помирає протягом року після першої кровотечі. Зміни, описані вище, носять назву цироз печінки. По кількості хворих цирозом визначають рівень алкоголізації в тій або іншій країні. Алкогольний цироз печінки - одне з найбільш важких і безнадійних в сенсі лікування захворювання людини. Цироз печінки як наслідок вживання алкоголю, по даним МОЗ, опублікованим в 1982 році, став однією з основних причин смерті. На малюнку справа зображена для порівняння печінка здорової людини (зверху) і печінка людини, що «культурно» вживає алкоголь (знизу).
Розвиток алкоголізму При тривалому вживанні спиртних «напоїв» розвивається хронічний алкоголізм, що має свою клінічну картину, яка варіюється по ступеню, але з характерною особливістю - вони прагнуть знайти привід для випивки, а якщо приводу немає - п'ють без нього. Експериментами і спостереженнями над п'ючими людьми встановлено, що отруйність алкоголю тим сильніше, чим вище його концентрація. Цим пояснюється несприятливий вплив міцних алкогольних «напоїв» на розвиток алкоголізму. Таким чином, спиртні вироби спотворюють життя людини і всього суспільства.
Смертельний результат Як всяка отрута, алкоголь, прийнятий в певній дозі, приводить до смертельного результату. Шляхом численних експериментів встановлена найменша кількість отрути з розрахунку на кілограм ваги тіла, яке необхідне для отруєння і загибелі тварини. Це так званий токсичний еквівалент. Із спостережень над отруєнням людей етиловим алкоголем виведений токсичний еквівалент і для людини. Він рівний 7-8 г. Для людини вагою 64 кг смертельна доза буде рівна 500 г чистого алкоголю. Швидкість введення робить істотний вплив на хід отруєння. Повільне введення зменшує небезпеку. Під час попадання до організму смертельної дози температура тіла знижується на 3-4 градуси. Смерть наступає через 12-40 годин. Якщо зробити підрахунок для горілки 40°, то опиниться, що смертельна доза дорівнює 1200 г. Гостре отруєння алкоголем, або так звана "опойная" смерть, в сучасних статистиках не враховується, тому про частоту їх ми можемо судити за дореволюційною статистикою. Смерть від обпоєння знаходиться залежно від душевного споживання спирту і міцності «напоїв». Аналіз раптових і випадкових смертей показує, що алкоголь як причина нещасних випадків займає одне з провідних місць. Встановлено, що смерть від обпоєння в Російській імперії траплялася в 3-5 разів частіше, ніж в інших європейських країнах. Виходячи з цих даних, учені роблять абсолютно справедливий висновок, що тут існують особливі умови, що викликають безприкладну в порівнянні з іншими країнами алкогольну смертність, навіть при нижчому среднедушевом споживанні алкоголю. Науково доведено, що чим нижче середньорічна температура того або іншого регіону, тим важче позначається споживання алкоголю на організмі людини. Вплив клімату також важливий і учені його прирівнюють до прийнятої додаткової дози спиртних виробів, тобто в холодному кліматі доза алкоголю впливає так, як в більш теплом - подвійна доза.
Схожі презентації
Категорії