X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Білки. Властивості та функції

Завантажити презентацію

Білки. Властивості та функції

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Білки. Властивості та функції

Слайд 2

Властивості білків 1. Білки є амфотерними з'єднаннями, поєднують в собі основні і кислотні властивості, визначувані радикалами амінокислот. Розрізняють кислі, основні та нейтральні білки.

Слайд 3

Амінокислоти

Слайд 4

Властивості білків 2. Буферність - здатність білків віддавати і приєднувати Н+, один з найпотужніших буферів - гемоглобін в еритроцитах, що підтримує рН крові на постійному рівні.

Слайд 5

Властивості білків 3. Розчинність у воді Глобулярні білки розчинні Фібрилярні білки нерозчинні

Слайд 6

Властивості білків 4. Активність. Є білки надзвичайно хімічно активні (ферменти), є хімічно неактивні. 5. Стійкість. Є стійкі до впливу різних умов зовнішнього середовища і вкрай нестійкі. Зовнішні фактори (зміна температури, сольового складу середовища, рН, радіація) можуть викликати порушення структурної організації молекули білка.

Слайд 7

Властивості білків 6. Денатурація - процес втрати тривимірної конформації, властивій даній молекулі білка. Причиною денатурації є розрив зв'язків, що стабілізують певну структуру білка. Зміна просторової конфігурації призводить до зміни властивостей білка і, як наслідок, унеможливлює виконання білком властивих йому біологічних функцій.

Слайд 8

Властивості білків Денатурація може бути: оборотною. 7. Процес відновлення структури білка після денатурації називається ренатурацією. Якщо відновлення просторової конфігурації білка неможливо, то денатурація називається незворотною. 8. Руйнація первинної структури білкової молекули називається деградацією.

Слайд 9

Функції білків 1. Структурна функція. Структурні білки в комплексі з ліпідами є структурною основою клітинних і внутрішньоклітинних мембран.

Слайд 10

Функції білків 1. Структурна функція. Білки беруть участь в утворенні позаклітинних структур: входять до складу вовни, волосся, сухожиль, стінок судин.

Слайд 11

Функції білків 2. Транспортна функція. Деякі білки здатні приєднувати різні речовини і переносити їх до різних тканин і органів тіла, з одного місця клітини в інше. Наприклад, білок крові гемоглобін транспортує О2 і СО2

Слайд 12

Функції білків 2. Транспортна функція. До складу клітинних мембран входять особливі білки, забезпечують активний і строго виборчий перенос деяких речовин і іонів з клітини в зовнішнє середовище і назад.

Слайд 13

Функції білків 3. Регуляторна функція. Деякі білки є гормонами. Гормони - біологічно активні речовини, що виділяються в кров різними залозами, які беруть участь у регуляції процесів обміну речовин. Гормон інсулін регулює рівень цукру в крові шляхом підвищення проникності клітинних мембран для глюкози, сприяє синтезу глікогену.

Слайд 14

Функції білків 4. Рецепторна функція. Білки-рецептори - вбудовані в мембрану молекули білків, здатних змінювати свою структуру у відповідь на приєднання певної хімічної речовини.

Слайд 15

Фунції білків 5. Захисна функція. У відповідь на проникнення в організм чужорідних білків або мікроорганізмів (антигенів) утворюються особливі білки - антитіла, здатні зв'язувати і знешкоджувати їх.

Слайд 16

Функції білків 5. Захисна функція. Фібрин, що утворюється з фібриногену, сприяє зупинці кровотеч.

Слайд 17

Функції білків 6. Рухова функція. Особливі скоротливі білки (актин і міозин) беруть участь у всіх видах руху клітини та організму: освіті псевдоподий, мерехтінні війок і битті джгутиків у найпростіших, скороченні м'язів у багатоклітинних тварин, русі листя у рослин та ін.

Слайд 18

Функції білків 7. Запасаюча функція. Цю функцію виконують резервні білки, які запасаються в якості джерела енергії. казеїн молока альбумін яєць Наприклад, при розпаді гемоглобіну залізо не виводиться з організму, а зберігається в організмі, утворюючи комплекс з білком ферритином.

Слайд 19

Функції білків 8. Енергетична функція. При розпаді 1 г білка до кінцевих продуктів виділяється 17,6 кДж енергії. Спочатку білки розпадаються до амінокислот, а потім до кінцевих продуктів: води, вуглекислого газу, аміаку.

Слайд 20

Функції білків 9. Каталітична функція. Багато глобулярні білки - ферменти. Ферменти - це група білків, що володіє здатністю прискорювати реакції, що відбуваються в організмі. Молекули, які приєднуються до ферменту і змінюються в результаті реакції, називаються субстратами.

Слайд 21

Функції білків 9. Каталітична функція. Маса ферменту значно більше маси субстрату. Частина ферменту, яка приєднує субстрат і містить каталітичні амінокислоти, називається активним центром ферменту.

Слайд 22

Функції білків 2Н202 → 2Н20 + 02 У присутності солей заліза (каталізатора) ця реакція йде трохи швидше. Фермент каталаза за 1 сек. розщеплює до 100 тис. молекул Н202.

Слайд 23

Функції білків Більшість ферментів найбільш активно працює тільки при визначених параметрах. Важливі: концентрації субстрату і ферменту, температура, кислотність середовища.

Слайд 24

Білки як компоненти їжі

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Хімія