Перспективність та привабливість розвитку підприємств дитячого харчування в Україні
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Перспективність та привабливість розвитку підприємств дитячого харчування в Україні зумовлюються соціальною значимістю та можливостями значного зростання обсягів виробництва та реалізації. В зв’язку з цим виникає необхідність пошуку можливих форм та напрямів розвитку підприємств галузі дитячого харчування.
Грудне молоко або дитяча суміш забезпечують дитині повноцінне харчування від народження до, приблизно, шести місяців. Саме в період цього півроку дитяче харчування відіграє вирішальну роль.
Особлива увага приділяється вмісту вітамінів та мінеральних речовин. Хоча безпосередня шкода для здоров'я виключена, надмірне надходження окремих вітамінів в організм небажано. Особлива увага приділяється вмісту вітамінів та мінеральних речовин. Хоча безпосередня шкода для здоров'я виключена, надмірне надходження окремих вітамінів в організм небажано.
МЕТА РОБОТИ: дослідити та визначити формування асортименту плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування
Завдання курсової роботи: Дати аналіз ринку плодово-овочевих соків та пюре в україні; Вивчити ознаки класифікації і фактори формування асортименту плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування, Здійснити характеристику асортименту плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування, що виробляється на досліджуваному підприємстві ват «окздх»; Провести оцінку якості плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування, що виробляється на досліджуваному підприємстві ват «окздх»; Навести пропозиції щодо оптимізації асортименту плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування, що виробляється на досліджуваному підприємстві ват «окздх»
З 2012 року випуск плодоовочевих консервів типу варення, повидла, джему, консервування фруктів у сиропі та інших фруктових – знизився у декілька разів. З 2012 року випуск плодоовочевих консервів типу варення, повидла, джему, консервування фруктів у сиропі та інших фруктових – знизився у декілька разів.
Майже 80% ринку займає плодово-ягідне пюре для подальшої переробки таких компаній, як СП «Поділля-Обст» , ВАТ «ОКЗДХ» (Одеська обл.), та ДП «Сандора-Агро». Майже 80% ринку займає плодово-ягідне пюре для подальшої переробки таких компаній, як СП «Поділля-Обст» , ВАТ «ОКЗДХ» (Одеська обл.), та ДП «Сандора-Агро».
В 2010 р. за кордон України було експортовано близько 14 тис. т фруктових консервів на суму $15.3 млн., а імпортовано близько 8 тис. т. на $2,752 млн. В 2011 р. експорт виріс до 17,3 тис. т. ($16.3 млн.), а імпорт скоротився до 4,7 тис. т. на суму $3.2 млн.
Основним ринком збуту є Росія – на її долю приходиться майже 80%(13,8 тис. т на $13,7 млн.). Далі йде Білорусь – 11% (2 тис. т на $1,1 млн). Інша продукція невеликими партіями йде на ринки Західної Європи (Австрія, Німеччина), країни Балтії, США, Ізраїль. Основним ринком збуту є Росія – на її долю приходиться майже 80%(13,8 тис. т на $13,7 млн.). Далі йде Білорусь – 11% (2 тис. т на $1,1 млн). Інша продукція невеликими партіями йде на ринки Західної Європи (Австрія, Німеччина), країни Балтії, США, Ізраїль.
Номенклатура дитячого харчування, яке виробляють на Україні включає в себе наступні основні групи товарів: - сухі, рідкі та пастоподібні молочні суміші; - дитяче харчування на основі дієтичної злакової муки; - гомогенізовані плодово-ягідні продукти; - плодово-овочеві, фруктові та м'ясні консерви; - дитячі соки.
По оцінкам операторів ринку, близько 65-70% ринку займає продукція ТМ «Малюк», ТМ «Чудо-Чадо» (Одеського консервного заводу дитячого харчування), близько 20-25% — ТМ «Пуп-Сік» (Володимир-Волинський консервний завод), близько 7% —ТМ «Рум'яні щічки» (Гірняківський консервний завод) По оцінкам операторів ринку, близько 65-70% ринку займає продукція ТМ «Малюк», ТМ «Чудо-Чадо» (Одеського консервного заводу дитячого харчування), близько 20-25% — ТМ «Пуп-Сік» (Володимир-Волинський консервний завод), близько 7% —ТМ «Рум'яні щічки» (Гірняківський консервний завод)
Російські виробники дитячого харчування теж активно освоюють український ринок, розширюючи свій асортимент збуту, і часто за рахунок виробництва окремих видів дитячого харчування під відомими закордонними ТМ. (Московський Перший комбінат дитячого харчування, ЕКЗ «Лебедянский», «Истра-Nutricia», «Петмол», Мінусінський харчовий комбінат, Вологодський завод дитячого харчування та ін.). Російські виробники дитячого харчування теж активно освоюють український ринок, розширюючи свій асортимент збуту, і часто за рахунок виробництва окремих видів дитячого харчування під відомими закордонними ТМ. (Московський Перший комбінат дитячого харчування, ЕКЗ «Лебедянский», «Истра-Nutricia», «Петмол», Мінусінський харчовий комбінат, Вологодський завод дитячого харчування та ін.).
До закордонних виробників, присутніх на українському ринку належать: До закордонних виробників, присутніх на українському ринку належать: Semper, HiPP, Heinz, Hame, Nestle, Bebivita
Класифікація та фактори формування асортименту плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування. Вітчизняні заводи з випуску спеціалізованого дитячого харчування не квапляться розширювати асортимент, випускаючи, головним чином, продукцію, відому нам із радянських часів: фруктові пюре, соки та молочні суміші
Згідно з новим стандартом на дитяче харчування ДСТУ 4084-2001 «Консерви фруктові пюреподібні для дитячого харчування» випускають таких видів: Згідно з новим стандартом на дитяче харчування ДСТУ 4084-2001 «Консерви фруктові пюреподібні для дитячого харчування» випускають таких видів:
Овочеві консерви виготовляють із зеленого горошку, моркви, гарбуза, кабачків, кольорової капусти, шпинату, томатів, ріпи, з доданням молока, круп, яблук або персиків. Овочеві консерви виготовляють із зеленого горошку, моркви, гарбуза, кабачків, кольорової капусти, шпинату, томатів, ріпи, з доданням молока, круп, яблук або персиків.
Овочево-м'ясні пюреподібні консерви виготовляють з яловичини, печінки ялової або телячої та курячої, в комбінації з рисовою крупою, картоплею, морквою, томатом, зеленим горошком, кольоровою капустою, кабачком. Овочево-м'ясні пюреподібні консерви виготовляють з яловичини, печінки ялової або телячої та курячої, в комбінації з рисовою крупою, картоплею, морквою, томатом, зеленим горошком, кольоровою капустою, кабачком.
Асортимент пюреподібних фруктів консервованих для дитячого харчування включає декілька груп продукції: Асортимент пюреподібних фруктів консервованих для дитячого харчування включає декілька груп продукції: 1) пюре натуральне з груш, яблук і їх суміші; 2) пюре з цукром із абрикосів, слив, аличі, вишні, груші, суниці, малини, персиків, чорниці, чорної смородини, шипшини, яблук одного виду або суміші із 2 або 3 видів цих плодів і ягід. Цукор добавляють в кількості 5-18% в залежності від кислотності плодів; 3) пюре із полу фабрикатів тропічних плодів з цукром; 4) пюре із яблук або яблук і моркви з соками із ягід(червоної смородини, чорниці, обліпихи) або шипшини;
5) пюре із суміші плодів, ягід, овочів та соків; 5) пюре із суміші плодів, ягід, овочів та соків; 6) пюре із яблук, вишні або слив із вершками та цукром; 7) пюре із яблук, вишні або слив із вершками й цукром; 8) креми плодово-ягідні із суміші яблук з суницею, чорницею чи чорноплідною горобиною з додаванням цукру та манної крупи; 9) коктейлі плодові та ягідні; 10) десерти плодово-ягідні із слив, яблук або суміші яблук з вишнею, сливами або чорною смородиною з додаванням цукру, модифікованого крохмалю та молочної сироватки.
Асортимент дитячих продуктів представлених у супермаркетах міста Києва приблизно такий: Асортимент дитячих продуктів представлених у супермаркетах міста Києва приблизно такий: 1) Дитячі соки: Винни, Fructal, Пуп-сік, Бебивита, Hipp, Vita Baby, Карапуз, Румяные щечки; 2) Дитяче пюре овочеве та фруктове: Бебивита, Hipp, Nestle, Vita Baby, Винни, Карапуз, Пуп-сік, Румяные щечки.
Виробництво плодово-овочевих соків та пюре для дитячого харчування. Соки для дитячого харчування виготовляють за наступною технологічної схемою.
Оцінку якості соків проводять за показниками: 1. Показники, що погоджені із промисловістю, наприклад, відносна щільність і відповідний вміст розчинних сухих речовин для соків прямого віджиму і відновлених соків. 2. Показники безпечності для здоров’я людини, наприклад, нітрати, леткі масла, етанол, D- і L-молочні кислот. 3. Екзогенні забруднювачі, наприклад, миш’як і важкі метали. 4. Показники складу, наприклад, L-аскорбінова кислота, леткі масла, гідроксиметилфурфурол (ГМФ). Оцінку якості соків проводять за показниками: 1. Показники, що погоджені із промисловістю, наприклад, відносна щільність і відповідний вміст розчинних сухих речовин для соків прямого віджиму і відновлених соків. 2. Показники безпечності для здоров’я людини, наприклад, нітрати, леткі масла, етанол, D- і L-молочні кислот. 3. Екзогенні забруднювачі, наприклад, миш’як і важкі метали. 4. Показники складу, наприклад, L-аскорбінова кислота, леткі масла, гідроксиметилфурфурол (ГМФ).
Економічна характеристика досліджуваного підприємства ВАТ «ОКЗДХ» Холдинг "Вітмарк" працює на національному ринку соків більше 10 років, і є одним з його лідерів. До складу Холдингу входять: СП "Вітмарк-Україна" ТОВ (Одеса), ВАТ "Одеський консервний завод дитячого харчування" (ОКЗДХ) (Одеса), Кучуранський завод, Рахнянсько-Лісовий Консервний Завод.
Висновки Головною проблемою ринку залишається дефіцит сировини. Навіть в урожайні роки потреби виробників цієї продукції забезпечуються місцевою сировиною не більше, ніж на 25%. В Україні просто відсутні промислові посадки абрикосів, айви, вишні, персиків та ін.
Друга, не менш важлива проблема виробників соків полягає у системі дистрибуції. Історично біля 65% продукції збувалося через торгівельні мережі, 20%- через кіоски і павільйони, продукція, що залишилась через середні і невеликі магазини. Друга, не менш важлива проблема виробників соків полягає у системі дистрибуції. Історично біля 65% продукції збувалося через торгівельні мережі, 20%- через кіоски і павільйони, продукція, що залишилась через середні і невеликі магазини.
Список використаних джерел 1. Закон України «Про якість та безпеку харчових продуктів» № 771 – ВР від 23.12.1997р. 2. Постанова КМУ «Про вдосконалення контролю якості та безпеки харчових продуктів» № 1371 від 11.01.1997р. 3. ГОСТ 15849-89 «Консервы плодовые и ягодные для детского питания». 4.ГОСТ 13799-81 «Продукция плодовая, ягодная, овощная и консервированная. Упаковка, маркировка, транспортирование и хранение». 5. ГОСТ 22371-77 «Консервы. Плоды и ягоды протертые или дробленные. Технические условия». 6.ДСТУ 4084-2001 «Консерви фруктові пюреподібні для дитячого харчування». 7. К. Т. Онрік. Проблеми виробництва дитячого харчування//Об’єкти ризику. – 2005. - № 12. 8. М.П. Зрезарцев Товарознавство сировини та матеріалів. 9. Вісник КНТЕУ 2/2009. Під редакцією Пшеслінський Д., 2009. 10. . Найченко, В. М. Технологія зберігання і переробки плодів та овочів В. М. Найченко, О. С. Осадчий. 11. www.nbuv.gov.ua. 12. www.consumer.com.ua. 13. www.Lib.aldebaran.ru.
Схожі презентації
Категорії