X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Значення води і харчування для здоров'я та розвитку підлітка

Завантажити презентацію

Значення води і харчування для здоров'я та розвитку підлітка

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Значення води й харчування для розвитку і здоров'я підлітка.

Слайд 2

Збалансоване харчування Їжа — джерело енергії, поживних речовин, тепла.       Їжа               Ріст   Розвиток   Здоров’я    

Слайд 3

Збалансоване харчування — це повноцінне забезпечення організму необхідними поживними речовинами Функції білків: •     структурна (клітинні оболонки); •     рухова (м’язи); •     захисна (антитіла). Функції жирів: •     енергетична; •     захисна (процеси терморегуляції, механічний захист внутрішніх органів). Функції вуглеводів: •     енергетична; •     структурна; •     обмін речовин. Вплив кількості вітамінів на організм: •     гіповітаміноз (нестача вітамінів); •     авітаміноз (відсутність деяких вітамінів); •     гіпервітаміноз (надлишок вітамінів, отруєння аптечними вітамінами).

Слайд 4

Вміст крохмалю в деяких продуктах: мука — 60–68 %; крупа манна — 68–73 %; група гречана — 65 %; крупа вівсяна — 65 %; хліб житній — 45–50 %; хліб білий — 47–53 %; печиво — 51–56 %; картопля — 18 %; гарбузи, банани — 2 %; капуста, морква — 0,2–0,5 %;

Слайд 5

Вода Вода не належить до поживних речовин харчування, але її надлишок або нестача порушують функції організму.   Функції води: •     розчинник; •     теплорегуляція; •     середовище для хімічних реакцій; •     видалення шкідливих речовин.  

Слайд 6

Оптимальна кількість води на добу: •     у прохолодну погоду 1–1,5 літра; •     у спекотливу погоду 1,5–2 літра. Під час фізичних навантажень кількість споживаної рідини має бути такою, як у спекотливу погоду. Не слід пити більш вказаної норми, оскільки велика кількість водних напоїв (більше 2,5 літра) збільшує кількість поту. З потом організм втрачає багато мінеральних речовин, що різко погіршує стан здоров’я (запаморочення). Під час фізичних навантажень можна вживати негазовану мінеральну воду або зелений несолодкий чай. Дуже шкідливими є газовані солодкі та «енергетичні» напої.

Слайд 7

Питний режим і баланс води в організмі Для нормального самопочуття і для забезпечення життєдіяльності організму необхідне дотримання питного режиму. Людина надзвичайно гостро відчуває зміни вмісту води в організмі і може прожити без неї всього кілька діб. При втраті води до 2 % ваги тіла (1–1,5 л) з’являється спрага, при втраті 6–8 % наступає напівнепритомний стан, при нестачі 10 % з’являються галюцинації. Втрата понад 20 % води для організму смертельна. Тому важливо дотримуватися питного режиму. Правильний питний режим передбачає збереження фізіологічного водного балансу — це зрівноважування надходження і утворення води з її виділенням. Якщо в організм потрапляє недостатня кількість води, то знижується вага тіла, збільшується в’язкість крові, частішає пульс і дихання, виникає спрага, нудота, знижується працездатність. При надмірному вживанні рідини відбувається перевантаження серцево-судинної системи (із-за розрідження крові), порушується травлення (із-за розведення шлункового соку), збільшується навантаження на нирки (із-за посилення вироблення сечі), розвивається виснажливе потовиділення, послаблюється організм. Із потом і сечею інтенсивно виводяться мікроелементи, що порушує сольовий баланс. Це небезпечно тим, що навіть короткочасне перевантаження організму водою може призвести до швидкої стомлюваності м’язів і до судоми. Тому спортсмени під час змагань ніколи не п’ють, а тільки полощуть рот водою. Отже, роль води для людини величезна, тому кожна людина має створити для себе умови збереження безцінного водного балансу шляхом правильної організації питного режиму.

Слайд 8

Здоров’я людини в значній мірі залежить від того, якої якості воду вона п’є. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 % усіх захворювань пов’язано із забрудненою питною водою. Вода займає 3/4 поверхні Землі, але лише 3 % її може бути використано для пиття. А у слаборозвинених країнах 60 % населення не має санітарно-технічних зручностей та безпечного для здоров’я водопостачання. Щороку у світі через вживання забрудненої води отримують хвороби близько 500 тис. чоловік. Але буде помилкою вважати, що для збереження здоров’я слід вживати хімічно чисту (дистильовану) воду. У нормі у воді розчинені десятки речовин, які зумовлюють її смак і є джерелом мікроелементів для організму. Недостатня кількість мікроелементів, так само як і їх надлишок, можуть бути причиною хвороб. Так, мала концентрація Йоду у воді призводить до захворювання щитовидної залози, а нестача Селену — до захворювання на рак молочної залози. Тому, вживання води з малою мінералізацією (вмістом мікроелементів) повинно компенсуватися додатковим отриманням мікроелементів з продуктами харчування. Багато Кальцію міститься у молочних продуктах — сирі, молоці; магнієм багаті зелені овочі та сухофрукти; калій міститься у картоплі, абрикосах, сливах; Натрій та Калій міститься у буряку; Селеном та Йодом багаті морепродукти.

Слайд 9

Безпека вживання питної води великою мірою залежить від культури її використання. Необхідно пам’ятати, що воду з гарячого крана не можна використовувати для пиття. Адже у гарячу воду додають солі Хрому і речовини, що не дозволяють їй швидко охолоджуватись. Ці сполуки можуть викликати алергію, захворювання печінки, нирок. Отже, після миття посуду гарячою водою, обов’язково споліскуйте його холодною. Не зливайте у каналізацію отруйні речовини (ртуть із термометра, що розбився, отруту для шкідників, залишки розчинників та фарб) — ця отрута повернеться до вас з водою та продуктами харчування. Пестициди, що потрапляють у воду з полів, не можна знищити кип’ятінням. Тому, використовуйте для пиття воду, що очищена водоканалом. Якщо ви викопали колодязь — зверніться до СЕС для аналізу води. Зберігати воду для пиття краще у скляному або емальованому посуді. Бажано, щоб перед приготуванням їжі вода відстоялася хоча б 1,5–2 години. Адже хлорування води, як засіб дезінфекції, несе певну небезпеку здоров’я. При централізованому водопостачанні хімічний склад води постійно аналізується та перевіряється, але слід додатково використовувати побутові фільтри для води.

Слайд 10

Сидить баба на грядках, Вся закутана в хустках. Під землею птиця Кубло звила І яєць нанесла. Круглий, як сонце, Смугастий, бокастий. Дуже солодкий І трішки хвостатий. У зеленій оболонці, А всередині — мов сонце. У зеленім картузі На одній стоїть нозі. Коло вуха китиця, Золотом він світиться. Звичка гарна, отака: Він голівку поверта Вбік, де сонце котиться,— Родичем доводиться.

Слайд 11

Він і чорний, він і білий, І завжди він загорілий. Як до столу ми йдемо, То без нього не їмо. Рідке, а не вода, не сіють, не печуть, не варять, а всі їдять і хвалять. Солоденьке, як медок, Холодненьке, як льодок. Хто, неначе апельсин, Вітаміни має всі, Та не з дерева звисає, А на грядці виростає. Моє тіло під землею, Кучерики понад нею, Любить мене кожна юшка, Називаюся ...

Слайд 12

І печуть, і варять мене, І хвалять, і їдять мене, Бо я добра. Червоненькі кругляшки Почіплялись на гілки. Позбираю всі підряд, Буде добрий з них салат. У кожній господі Стала у пригоді. Та хто роздягає, Сльози проливає. Що то за голова, Що тільки зуби й борода? Я кругленька, червоненька, З хвостиком тоненьким. На городі мене рвуть І до столу подають.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Основи Безпеки Життєдіяльності (ОБЖ)