режим харчування
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Режим харчування підлітків Тварина насичується, людина їсть, розумна людина вміє харчуватися. (Брилья-Саварен)
Раціональне харчування – це розумне (від латинського razio – розум) правильне харчування . Раціональне харчування передбачає дотримання трьох основних принципів: 1. Різноманітність харчування. 2. Режим харчування. 3. Енергетичну рівновагу.
1. Різноманітність харчування Складаючи раціон необхідно враховувати, у яких саме продуктах і в якій кількості має потребу організм людини в залежності від віку і професії. Раціон – це склад і кількість їжі для людини на певний проміжок часу, наприклад на добу. Учені довели, що протягом доби людський організм повинен отримувати білків, жирів і вуглеводів у співвідношенні 1:1:4. Тобто, якщо за «1» беруть кількість білків, що становить 90 г, то жирів потрібно теж 90 г, а вуглеводів – 360 г. Це означає, що при складанні раціону необхідно планувати приготування страв з різноманітними продуктами, аби дотриматися цього співвідношення.
Для підлітків 10-12 років денний раціон харчування має включати: 200 г м'ясних або рибних продуктів; 0,5 л молока або молочних продуктів; 400-500 г хліба і хлібних виробів; 50-100 г цукру; 300 г картоплі; 400 г овочів; 40 г крупів; 20-30 г олії; 10-15 г тваринних жирів; 1 яйце на два дні.
2. Режим харчування. Для того щоб їжа приносила людині найбільшу користь, потрібно дотримуватися режиму харчування – тобто приймати їжу упродовж доби в певний час. Прийом їжі в одні і ті ж години сприяє більш інтенсивному виділенню шлункового соку, при цьому їжа, потрапляючи в шлунок відразу знаходить в ньому певну кількість травного соку. Безладне споживання їжі може сформувати звичку до переїдання, що нерідко призводить до захворювань шлунка і кишківника, до збільшення маси тіла, а іноді і до ожиріння.
Перший сніданок має бути ситним. Він може включати молочні каші, змішані круп’яно-овочеві страви (голубці з рисом, картопляні, морквяні, капустяні котлети із соусом, запіканки), рибні або м'ясні страви з гарніром. Із гарячих напоїв на сніданок подають чай, чай з молоком, кавові напої (без кофеїну), молоко, какао, трав'яні чаї.
Другий сніданок може бути малокалорійним – фрукти, чай з бутербродом, кефір або молоко з невеликою булочкою чи дієтичним хлібцем. Можна рекомендувати на другий сніданок також сосиски чи сардельки.
Обід має включати першу, другу і третю (напій) страву. Для обіду обов'язковою є гаряча перша страва – найрізноманітніші супи, бульйони (курячий, м'ясний, рибний). Другою стравою може бути риба або м’ясо з гарніром (круп'яним, овочевим, комбінованим). На третє подають напій (соки, киселі, компоти зі свіжих або сухих фруктів). Доцільно в обід вживати свіжі фрукти.
Підвечірок складається з двох страв – молочного напою і хлібобулочного або борошняного кондитерського виробу, а також, бажано, свіжих фруктів чи ягід. Вечеря зазвичай складається з молочних, круп'яних, овочевих, сирних і яєчних страв. Безпосередньо перед сном можна, за бажанням, випити склянку кисломолочного напою (кефіру, кислого молока, йогурту тощо) або молока.
3. Енергетична рівновага Їжа засвоєна і перероблена організмом є джерелом енергії, необхідної для роботи м'язів, для підтримки постійної температури тіла і відновлення клітин, з яких складаються тканини та органи людини. Кожен з нас повинен отримувати стільки енергії, скільки витрачає її протягом дня, тобто в організмі має дотримуватися енергетична рівновага. У тому випадку, коли людина не отримує достатньо енергії, яка відшкодовує енергетичні витрати, вона худне. Якщо приплив енергії з їжею перевищує енерговитрати організму, неминуче відкладення жиру.
Хвороби, викликані порушенням енергетичної рівноваги Ожиріння Дистрофія – порушення живлення організму, внаслідок якого наступає атрофія м'язів та іноді внутрішніх органів.
Булімія – психічний стан, що характеризується болісними нападами раптового підвищення апетиту. Анорексія – психічний розлад, виражений небажанням їсти, коли насправді організму потрібне живлення (відраза до їжі). Супроводжується фізичним виснаженням.
Енергію, що доставляється організму з їжею, вимірюють спеціальними одиницями – кілокалоріями (ккал) або кілоджоулями (кДж): 1 ккал = 4,19 кДж. Калорія (від лат. Саlo – тепло) – одиниця вимірювання енергетичної цінності продукту. Кількість калорій, яку організм одержує з їжею, називається калорійністю харчових продуктів.
За калорійністю продукти харчування поділяють на кілька груп. 1. Калоригени – (400-900 ккал на 100г продукту) – цукор, мед, шоколад, сухарі, печиво, жир свинячий, копчені продукти (сало, ковбаси), цукерки, вироби з борошна (торти, кекси тощо)
2. Висококалорійні продукти – (250-400 ккал на 100 г продукту) – хлібобулочні й макаронні вироби, крупи, бобові (горох, боби, соя), сметана, тверді сири, сир, вершкове масло, олія.
3. Калорійні продукти – (100-250 ккал на 100 г продукту) – м’ясо (телятина, яловичина, птиця), риба, вершки, варені ковбаси. 4. Низькокалорійні продукти – (до 100 ккал на 100 г продукту) – овочі, ягоди, молоко, фрукти, соки, зелень.
Потреба в енергії залежить від віку й виду діяльності людини. табл. 1. Середньодобова потреба в енергії для груп дорослого населення
Щоб бути здоровим, необхідно пам'ятати такі правила харчування: 1. Обмежити споживання фаст-фуду. Одна порція гамбургера чи картоплі фрі містить більше калорій, ніж багато іншого, що можна з'їсти протягом дня. 2. Переглянути своє ставлення до напоїв. Газовані солодкі напої сприяють ожирінню у дітей та підлітків. 3. Стежити за кількістю споживання їжі.
Скористайтеся порадами: не їжте перед телевізором і комп'ютером. Якщо ви захоплені переглядом, то можете втратити контроль над кількістю з'їденого; їжте повільно, щоб ваш мозок встиг вчасно отримати повідомлення, що шлунок уже повний; не пропускайте прийоми їжі. Це може призвести до того, що ви з'їсте більше калорійної їжі під час наступного харчування. Харчуйтеся правильно і ви завжди будете здоровими!
Схожі презентації
Категорії