X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
МЕТОДИКА КОМПОСТУВАННЯ ОРГАНІЧНИХ ВІДХОДІВ

Завантажити презентацію

МЕТОДИКА КОМПОСТУВАННЯ ОРГАНІЧНИХ ВІДХОДІВ

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Лекція 11 КОМПОСТУВАННЯ ОРГАНІЧНИХ ВІДХОДІВ

Слайд 2

Компостування - це екзотермічний процес біологічного окиснення, у якому органічний субстрат піддається аеробній біодеградації змішаною популяцією мікроорганізмів в умовах підвищеної температури й вологості

Слайд 3

МІКРОБІОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ КОМПОСТУВАННЯ Мікрофлора Бактерії Безліч форм — коки, палички, нитчасті. Деякі форми спорулюють. Розміри 1—8 мкм Актиноміцети Утворюють тонкий розгалужений міцелій. Ростуть переважно при підвищеній температурі, зниженій вологості. Діаметр гіф 0,5- 2 мкм Гриби, дріжджі Утворюють міцелій (дріжджі — псевдоміцелій) і спорулюють. Безліч видів. Найбільше значення мають термофіли. Розміри 3- 50 мкм Водорості Віддають перевагу вологим умовам. Розміри 10-100 мкм Віруси Живуть в клітинах організмів-хазяїв. Розмір 10-100 нм Мікрофауна Найпростіші Пересуваються за допомогою джгутиків або війок. Деякі харчуються бактеріями. Розміри 5-80 мкм Макрофлора Вищі гриби Ростуть на купах компосту, утворюючи плодові тіла. Діаметр капелюшка плодового тіла близько 25 мм Макрофауна Двопарноногі, багатоніжки Двопароногі в основному рослинноядні Багатоніжки - хижаки. Довжина двопароногих 20-40 мм, багатоніжок 30 мм Кліщі, ногохвістки Безліч видів. Одні хижі, інші рослинноядні. Розміри 0,1-2 мм Хробаки, мурахи, терміти, павуки й жуки Гнойовий хробак (Eisenia foetida)досить важливий для компостування гною. Розміри 30-100 мм

Слайд 4

БІОХІМІЧНІ АСПЕКТИ КОМПОСТУВАННЯ Склад органічних відходів, у середньому: Фракція Вміст, % Водорозчинні з'єднання (цукри, крохмаль, амінокислоти, амонійні солі) 2—30 З'єднання, розчинні в ефірі й спирті (жири, масла, воски) 1—15 Білок 5—40 Геміцелюлоза 10—30 Целюлоза 15—60 Лігнін 5—30 Зола 5—25

Слайд 5

Стадії компостування Процес компостування можна розділити на чотири стадії: мезофільна (/), термофільна (//), остигання (///), дозрівання (IV)

Слайд 6

Зміна температури і рН у процесі компостування у купі Стадії компостування

Слайд 7

ПАРАМЕТРИ ПРОЦЕСУ КОМПОСТУВАННЯ Сортування. Дисперсність часток. Живильні речовини. Добавки. Вологість. Вільний об’єм. Аерація. Перемішування.

Слайд 8

Оптимальні значення найважливіших параметрів процесу компостування: Показник Значення Відношення C/N у субстраті Від 25/1 до 30/1 Розмір часток 12,5 мм для систем з перемішуванням і примусовою аерацією, 50 мм для компостних рядів у випадку природної аерації Вологість 50—60 % (більші значення можливі за використання наповнювачів) Вільний обсяг Близько 30 % Аерація 0,6—1,8 м3 повітря в добу на 1 кг леткої частини твердих речовин Температура 55 °С Перемішування Без перемішування в простих системах, короткі періоди енергійного перемішування в механізованих системах Розміри купи Будь-яка довжина, висота 1,5 м і ширина 2,5 м для куп і компостних рядів із природною аерацією. У випадку примусової аерації розміри купи повинні перешкоджати перегріву

Слайд 9

ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ КОМПОСТУВАННЯ Прості системи: купи й компостні ряди Компостні ряди із примусовою аерацією Механізовані процеси

Слайд 10

Прості системи: купи й компостні ряди

Слайд 11

Механізовані процеси Рис. Схема типового механізованого процесу компостування

Слайд 12

ПЕРЕВАГИ КОМПОСТУВАННЯ повторне використання органічних відходів; поліпшення структури ґрунту; вирішення проблеми гігієнічного видалення відходів життєдіяльності тварин і людини

Слайд 13

Летальні умови для найпоширеніших патогенних мікроорганізмів і паразитів Захворювання Збудник Час, хв Температура, °С Захворювання, викликані неспороутворючими бактеріями Бруцельоз Brucella abortus 10 60 Холера Vibrio cholerae 15 55 Інфекційний аборт Vibrio fetus 5 56 Дифтерія Corynebaclerium diptheridae 10 58 Дизентерія Shigella sp. 60 55 Сальмонельоз Salmonella sp. 20 60 Лептоспіроз (хвороба Вейля — Васильєва) Leptospira sp. 10 50 Чума Yersinia pestis 5 55 Стафілококові інфекції Стафілококи 30 60 Стрептококові інфекції Стрептококи 30 55 Туберкульоз Mycobacterium tuberculosis 20 60 Тиф Salmonella typhi 20 60

Слайд 14

Летальні умови для найпоширеніших патогенних мікроорганізмів і паразитів Захворювання, викликані спороутворювальними бактеріями Сибірка Bacillus anthracis 10 100 Ботулізм Clostridium botulinum 5 год 100 Газова гангрена Clostridium sp. 5 120 Правець Clostridium tetani 3—25 105 Вірусні захворювання Запалення слизової рота 30 56 Скрейпі овець Витримує нагрівання 2 год 100 Гепатит 10 год 60 Свинка 1 год 78 Гельмінтози Аскаридоз Ascaris lumbridoides 1 год 55 Цистицеркоз Taenia saginata Декілька хвилин 55

Слайд 15

Біоконверсія відходів їстівними грибами Техніка культивування вищих грибів на твердих субстратах розділяється на: екстенсивну - вирощування грибів проводять на природних субстратах (деревина, солома тощо ) у природних умовах. Плодоносіння в цьому випадку зв'язано із сезоном і кліматом. інтенсивне культивування - засноване на використанні компостованих, ферментованих чи стерилізованих субстратів і вирощуванні в строго контрольованих умовах, що дозволяє оптимізувати ріст міцелію і викликати стимуляцію плодоутворення в будь-який потрібний час.

Слайд 16

ЇСТІВНІ ГРИБИ – БІОДЕСТРУКТОРИ ТВЕРДИХ ВІДХОДІВ Lentіnus edodes Kuehneromyces mutabіlіs

Слайд 17

ЇСТІВНІ ГРИБИ – БІОДЕСТРУКТОРИ ТВЕРДИХ ВІДХОДІВ Pleurotus osteatus Stropharіa rugosoannulata

Слайд 18

ЇСТІВНІ ГРИБИ – БІОДЕСТРУКТОРИ ТВЕРДИХ ВІДХОДІВ Volvarіela volvaceae Volvarіela volvaceae

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Наука