X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
"Гастрит"

Завантажити презентацію

"Гастрит"

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Гастрит Підготувала учениця 11 класу Єніна Анастасія

Слайд 2

Гастрит - запалення слизової (внутрішній) оболонки стінки шлунка. Коли запалення переходить на дванадцятипалу кишку формується, так званий, гастродуоденіт.  з пониженою кислотністю шлункового соку з підвищеною кислотністю шлункового соку.

Слайд 3

Слайд 4

Захворювання бувають гострими - виникають вперше і протікають бурхливо, і хронічними - напади повторюються не дуже часто, але із завидною регулярністю. Якщо гострий гастрит не вилікувати, з часом він переходить в хронічну.  Гастрит, гастродуоденіт найпоширеніші захворювання шлунково-кишкового тракту, за статистикою ними хворіє більше половини дорослого населення Землі.

Слайд 5

Виникнення гастриту сприяє: Прийом деяких ліків протягом тривалого часу; Неправильне харчування - погане пережовування їжі, вживання неякісних продуктів (у тому числі, c консервантами), любов до гострих та маринованою страв, "сухомятка", тривалі перерви між прийомами їжі; Helicobacter pylori (хелікобактер пілорі) - бактерія, яка поселяється в шлунку і, зокрема, розноситься тарганами; "Шкідливі" звички - алкоголь у великих кількостях, куріння; Супутні захворювання інших органів травної системи; Харчування "на ходу", "перекуси", "всухом'ятку"; Сучасні продукти харчування: очищені злаки, рафіновані олії, присутність консервантів, емульгаторів, в тваринної їжі гормонів і антибіотиків. Розрізняють гастрит з пониженою та підвищеною секрецією шлункового соку.

Слайд 6

Гострий гастрит Причин виникнення і розвитку гострого гастриту безліч. Він може викликатися переїданням, вживанням алкоголю, неякісних продуктів, ліків, порушенням обміну речовин, захворювання печінки і нирок. Його суть зводиться до наступного: пошкоджується слизова оболонка шлунку і залози, які в ній міститься. Пошкоджені ділянки запалюються. Запалення може обмежитися лише слизовою, а може торкнутися і більш глибоких тканин шлунка, аж до м'язів. Розрізняють простий (банальний, катаральний), корозійний і флегмонозний форми гастриту. Симптоми гострого гастриту Раптово з'являється тяжкість або біль під ложечкою, відрижка із запахом з'їденої їжі або тухлого яйця. При гострому гастриті язик обсипається нальотом, можливі нудота і блювота.  Через 1-2 дні навіть без лікування всі прояви гастриту проходять, наступає повне одужання.

Слайд 7

Хронічний гастрит Це дуже поширене захворювання. Він виявляється у третині випадків при захворюваннях органів травлення. Хронічний гастрит - це запалення слизової оболонки шлунка, яке прийняло затяжний характер. Хронічний гастрит розвивається при тривалому негативному впливі на організм. Також розвитку хронічного гастриту сприяють хронічні захворювання.  Розрізняють наступні види хронічних гастритів: хронічний хелікобактерний гастрит (близько 70% всіх зустрічаються гастритів); хронічний автоімунний гастрит (близько 15-18% всіх гастритів); ідіопатичний хронічний гастрит (невідомого походження); реактивний хронічний гастрит; особливі форми хронічного гастриту. До особливих формами хронічного гастриту відносять геморагічний, ригідний, гігантський гіпертрофічний і поліпозний гастрити. Найпоширеніший варіант хронічного гастриту - хелікобактерний. Викликається він бактеріями Helicobacter pylori, які потрапляють в шлунок і можуть жити там тривалий час, ушкоджуючи оболонку шлунка і викликаючи гастрит.

Слайд 8

Симптоми Хронічний гастрит проявляється в зниження апетиту, неприємним смак у роті, відрижкою, нудотою і блювотою. Найбільш часті симптоми - розпирання і тиск під ложечкою після їжі, печія. Іноді можливі болю, відчуття важкості після їжі. При ендоскопічному обстеженні у гастроентеролога часто пацієнти скаржаться на біль в гастроскопії (під ложечкою).  Лікування гастриту Як це не сумно ласунам, лікування гастриту завжди починається з дієти. При прийомі їжі гастроентерологи рекомендую дотримуватися наступні правила: Їжа і напої не повинні бути дуже холодними або гарячими; Тверда їжа завжди ретельно повинна прожовуватися; Прийом їжі повинен здійснюватися кілька разів в день (не менше 5), але невеликими порціями.

Слайд 9

Helicobacter pylori - бактерія хелікобактер досить складно виліковна. Схема лікування хелікобактера обов'язково включає кілька антибіотиків і триває 10-14 днів.  При печії і кислої відрижці для лікування гастриту застосовують фосфалюгель в поєднанні з маалоксом. Дози призначаються лікарем. Мотиліум рекомендується гастроентерологами для поліпшення рухової функції шлунка. Для загоєння слизової оболонки шлунка гастроентерологи можуть рекомендувати такий препарат, як солкосеріл. Також застосовуються калефлон, гастрофарм, карнітин - 20% розчин, масло обліпихи. Рекомендується приймати питні мінеральні води малої і середньої мінералізації, переважно лужні. Їх приймають у теплому вигляді (37-38 градусів) 3 рази в день за 1-1,5 години до їжі (газ попередньо видаляють), курс лікування - 21-24 дні. При супутньому холециститі, коліті, що протікає з рідким стільцем, беруть мінеральну воду більш високої температури (42-46 градусів).

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Медицина